Straten in De Nieuwe Defensie vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden Straten in De Nieuwe Defensie vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden

Straten in De Nieuwe Defensie vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden

Straten in De Nieuwe Defensie vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden
Bouwterrein De Nieuwe Defensie. Foto: Chantal Spaan
De straten van de buurt De Nieuwe Defensie in Utrecht worden vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden en een Utrechtse verzetsgroep. Deze maand worden de eerste huizen gebouwd op het voormalige defensieterrein in de Merwedekanaalzone.

De straten van de buurt De Nieuwe Defensie in Utrecht worden vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden en een Utrechtse verzetsgroep. Deze maand worden de eerste huizen gebouwd op het voormalige defensieterrein in de Merwedekanaalzone.

De Nieuwe Defensie krijgt in totaal acht straten. Deze krijgen de volgende namen: Laan van Verzetsstrijders, Utrechtse Kindercomitestraat, Wil Temmingpromenade, Elisabeth Brugsmapromenade, Geertje Neuberg-Zuijlstrahof, Jet Berdenis van Berlekomhof, Hebe Kohlbruggeweg en Cornelia Moeslaan.

Het Utrechtse Kindercomité was een verzetsgroep die tijdens de bezetting honderden Joodse kinderen hielp onder te duiken door ze onder te brengen bij pleeggezinnen en crèche Kindjeshaven.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Enkele leden van het Utrechtse Kindercomité. Foto gemaakt in mei 1945.

Kindjeshaven

Het merendeel van de straten is vernoemd naar vrouwelijke verzetsstrijders. Zoals Henriëtte (Jet) Berdenis van Berlekomhof. Zij werkte in het door haar vriendin opgerichte Kindjeshaven en redde samen met haar 150 Joodse kinderen.

Hebe Charlotte Kohlbrugge is een van de initiatiefnemers van de Zwitserse Weg, een lijn waarmee microfilms met door het verzet verzamelde informatie van Nederland naar Zwitserland werd gestuurd. Kohlbrugge ontving voor het verdiensten de Medal of Freedom with Silver Palm, een onderscheiding van de Amerikaanse regering.

Traag

Eind vorig jaar werd bekend dat de verkoop van de woningen in De Nieuwe Defensie traag verloopt. De ontwikkelaar schreef in december op de website dat nog geen kwart van de huizen was verkocht. De bouw van de koopwoningen in de buurt moet deze maand van start gaan.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. WV

  Prima hoor. Maar je zult er maar wonen, in zo’n straat met zo’n onuitsprekelijke naam.

 2. De count

  Ja zou alleen bv de achternaam gebruiken , en in het onderschrift de volledige naam. Beetje zoals JP coenstraat ook vaak niet wordt uitgeschreven als johannes pieterszoon coenstraat…

 3. B

  Beter dan van die nietszeggende Vinex-straatnamen als “Maanzaadstraat” en “Pepermuntlaan”.

 4. Kadoendra

  @WV

  “Prima hoor. Maar je zult er maar wonen, in zo’n straat met zo’n onuitsprekelijke naam”

  Spreek dan alleen de voornamen uit;

  Wil promenade, Elisabeth promenade, Geertje hof, Jet hof, Hebe weg en Cornelia laan.

 5. Dwaallicht

  @ Kadoendra.
  Ja en dan opzoeken op de routeplanner 😂😂

 6. Ciska Zuur

  Heel goed idee, maar je zult dat elke keer maar moeten intypen of spellen
  Bovendien vind ik de naam “Kindjeshaven” ipv Utrechtse Kindercomitestraat veel leuker

 7. Joris

  Deze vrouwen verdienen het om met hun volledige naam vermeld te worden.

 8. woutvr

  Mooi bedacht van de gemeente!

 9. Gonnie

  Wordt ook een straat genoemd naar Trui van Lier? Zij was de oprichtster van Kindjeshaven (Prins Hendriklaan 4)? Trui was een nicht van verzetstrijdster Truus van Lier. Zie o.a. https://www.uu.nl/organisatie/trui-van-lier-1914-2002

 10. Malvinas

  Dat deze vrouwen worden genoemd in straatnamen is een terecht eerbewijs.
  Je moest in die tijd de ballen maar hebben om de nazi’s tegen te werken.
  Wat ik wel vreemd vind is dat in Utrecht een van de belangrijkste personen uit het verzet, in Utrecht en landelijk, nergens vernoemd is. Zij woonde op de Maliebaan ,zo ongeveer tussen NSB en Gestapo, en had de moed om het verzet in belangrijke mate te organiseren.
  Utrecht kent geen Anne Marie Tellegenstraat. Tellegen was een grote verzetsheldin, zij verdient zeker in een straatnaam herdacht te worden.

 11. H.Faassen

  De verkoopprijzen zijn waarschijnlijk torenhoog. Bouwplan aanpassen en goedkopere woningen?
  Overigens is de naamgeving een prima idee. maar neem als adres voor bezorgers alleen de achternaam. Een kennis woont in een straat met de naam Commissaris de Vos van Steenwijkstraat. Vermeldingen op routekaarten zijn nauwelijks te vinden.

 12. Len

  Ik zie wel iets in een hommage voor de persoon met de langste naam. De Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorffwelchevoralternwarengewissenhaftschaferswessenschafewarenwohlgepflegeundsorgfaltigkeitbeschutzenvorangreifendurchihrraubgierigfeindewelchevoralternzwolfhunderttausendjahresvorandieerscheinenvonderersteerdemenschderraumschiffgenachtmittungsteinundsiebeniridiumelektrischmotorsgebrauchlichtalsseinursprungvonkraftgestartseinlangefahrthinzwischensternartigraumaufdersuchennachbarschaftdersternwelchegehabtbewohnbarplanetenkreisedrehensichundwohinderneuerassevonverstandigmenschlichkeitkonntefortpflanzenundsicherfreuenanlebenslanglichfreudeundruhemitnichteinfurchtvorangreifenvorandererintelligentgeschopfsvonhinzwischensternartigraum, Senior-straat

 13. Massegast

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Anne_Tellegen
  Volgens mij is dit de bedoelde Mevr. Tellegen. De laan naast het defensiegebied is naar haar vernoemd. Geen straat, maar wel een laan.

 14. Henny ram

  Helaas mis ik een belangrijke vrouw Trui van Lier die kindjeshaven heeft opgericht in 1939, zie mijn documentaire op YouTube (titel, omdat hun hart sprak)

 15. Malvinas

  @Massegast
  Dank voor de correctie, die had ik niet gezien.

 16. Wim

  Bezopen om deze moeilijke benamimg te gebruiken , worden de woningen helemaal niet meer verkocht.
  eerdee vrouwen maar op een andere manier of door afkortingen.

 17. WvR

  @Gonnie, @Henny Ram:
  https://www.google.com/maps/place/Truus+van+Lierlaan,+Utrecht/@52.0817755,5.1001406,17z/

  Niet de mooiste straat (zacht gezegd) en een “laan”, maar hij bestaat.

 18. Alain

  van Lier en van Tellegen hebben beide al een straat naar zich vernoemd, als ik op Google Maps kijk.

  Truus van Lierlaan verbind de Overste den Oudsten-weg met de Kanaalweg.

  Dr. M.A. van Tellegenlaan ligt in het verlegende van de Van Zijstweg en verbind Nelson Mandelabrug met Overste den Oudsten-weg.

  Waarschijnlijk zijn deze als ‘hoofdwegen’ iets eerder opgeleverd dan de nog aan te leggen straten?

 19. Koel Hoofd

  Zijn er echt maar zo weinig Utrechtse verzetsheldinnen te vinden?
  Geloof ik niets van.

  Maarre, hoe links politiek correct kan die bij voorbaat al mislukte stadswijk eigenlijk worden?

 20. Vincent

  @Alain, @WvR, Jullie moeten Trui van Lier niet verwarren met haar nicht Truus. Truus heeft de ultieme verzetsdaad gepleegd met haar moord op de NSB hoofdcommissaris van politie G.J. Kerlen en is daarom ter dood gebracht. Zonder meer een echte oorlogsheldin dus.
  Maar Trui was de oprichtster van het kinderopvangcentrum Kindjeshaven en heeft daarmee het leven van vele Joodse kinderen gered. Bekijk inderdaad de mooie documentaire van @Henny Ram maar eens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).