De crowdfunding van het project Bestaansbalans van de gemeente Utrecht is een week voor de deadline al geslaagd. Het streefbedrag van 350.000 is behaald. Ruim 1200 mensen steunden de campagne en doneerden geld. Hierdoor kunnen 350 Utrechters in de bijstand worden geholpen.
Twee weken geleden maakte de Start Foundation, een organisatie die zich inzet voor een eerlijkere arbeidsmarkt, bekend de opbrengst van de inzamelactie te verdubbelen. Samen met de gemeente Utrecht zijn zij de initiatiefnemers van het project Bestaansbalans.
Het doel was om 175.000 euro in te zamelen. Dan zou de Start Foundation het bedrag verdubbelen tot 350.000 euro. Inmiddels staat de teller bijna op 190.000 euro.
Het ingezamelde geld is bedoeld om mensen in de bijstand te steunen. Zij mogen daarnaast namelijk maar beperkt geld bijverdienen. Verdient iemand in een maand te veel, dan wordt het verschil de volgende maand ingehouden op de uitkering. De stress die dit oplevert, maakt het volgens de gemeente Utrecht en Collectief Kapitaal moeilijker om weer aan het werk te gaan.
‘Geweldig om te zien’
“Het is geweldig om te zien dat zoveel mensen zich betrokken voelen bij dit onderwerp”, vindt Denise Harleman, oprichter Collectief Kapitaal. “Meer dan 1200 mensen hebben een steentje bijgedragen om dit dringende probleem aan te kaarten.”
De donateurs zijn volgens Harleman mensen die zelf een uitkering ontvangen tot mensen die op grote afstand staan van de bijstand. “Het toont aan dat er grote draagkracht is voor duurzame beleidsverandering die mensen écht verder helpt, in plaats van een systeem dat hen wantrouwt en straft.” Wethouder Linda Voortman noemt het “hartverwarmend”.
Met het geld dat wordt ingezameld, kunnen mensen in de bijstand voor een jaar worden geholpen. De hulp is dus niet structureel, benadrukte Voortman eerder. “Het initiatief is daarmee vooral een aanklacht tegen het kapotte bijstandssysteem.”
Gekoppelde berichten

Opbrengst campagne voor bijverdienen in de bijstand wordt verdubbeld, bijna 350 Utrechters geholpen
De opbrengst van de inzamelactie van de zogenoemde Bestaansbalans van de gemeente Utrecht, wordt verdubbeld.…

Utrechtse campagne voor bijverdienen in de bijstand geslaagd: 100 duizend euro ingezameld
De campagne Bestaansbalans van de gemeente Utrecht en Collectief Kapitaal heeft het streefbedrag van 100…

Utrecht start campagne om bijverdienen in de bijstand makkelijker te maken
‘Het bijstandssysteem is kapot’, vinden de Gemeente Utrecht en de organisatie Collectief Kapitaal. De huidige…
11 Reacties
ReagerenMooi initiatief, goed dat het een succes is.
Hulde aan de donateurs en hun vrijgevigheid! Wel vraag ik me af of deze mensen door hebben dat ze al donateur zijn, namelijk via de belasting die zij afdragen. Dit soort acties, alleraardigst ´vermarkt´ geven de overheid geen impuls nauwkeurig en zuinig met het gemeenschapsgeld om te gaan.
Sinds de toetreding tot de EURO in 2000 en de geldproductie voor het eerst niet meer in eigen land gerealiseerd word maar in Brussel plaats ging vinden is het leven in de Euro-landen w.o. Nederland zijn de kosten van huisvesting e.d. vele malen duurder geworden waardoor de realisering van een eigen koophuis steeds minder bereikbaar is geworden.
Neem aan dat alle kosten van de tijd die ambtenaren aan dit project ook van dit bedrag betaald worden?
Dit is een oneigenlijke taak voor de gemeente. Is niet toegestaan dat er gemeentelijke middelen (en dus tijd van ambtenaren) aan besteed worden.
@wim: klopt, maar het een heeft niks met het ander te maken.
Je haalt wel vaker correlatie en causaal verband door elkaar.
Afijn, nepnieuws dus, niet toegestaan volgens de nieuwe moderatieregels.
@ w
Je haalt wel vaker nepnieuws en mening door elkaar.
Niet toegestaan volgens de nieuwe moderatieregels.
@rob Ja hoor, dat heb ik door. Bedankt voor je bezorgdheid.
@W. Interessant. Ik denk dat het aanzetten van de geldpers en het verminderen van de koopkracht (inflatie, gulden > euro) wel degelijk negatieve gevolgen heeft voor o.a. de kansen op de woningmarkt. Een andere mening wegzetten als nepnieuws zonder dat te onderbouwen is een zwaktebod en daar betrap ik u vaker op. Juist door discussie verkrijgt men nieuwe inzichten. Dus bij deze, onderbouw en overtuig mij.
@Oetski, Dus geen bezwaar tegen een overheid die op zn best matig functioneert en absoluut niet met ons geld kan omgaan? U heeft t beste voor met het land..
Het is niet zo dat de hoeveelheid donateurs automatisch iets zegt over de draagkracht voor een beleidsverandering. Als dit een maatstaf is, kan er ook geredeneerd worden dat er juist geen draagkracht is, omdat de hoeveelheid mensen die niet gedoneerd hebben vele malen groter is.
Goed om te lezen dat de offline Utrechters toch fijne mensen zijn