Strengere coronamaatregelen aangekondigd; bekijk hier alle regels Strengere coronamaatregelen aangekondigd; bekijk hier alle regels

Strengere coronamaatregelen aangekondigd; bekijk hier alle regels

Strengere coronamaatregelen aangekondigd; bekijk hier alle regels
Het kabinet neemt strengere maatregelen om de stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere belasting van de zorg te voorkomen. Vrijdagavond zijn er nieuwe regels aangekondigd die de komende weken gelden.

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere belasting van de zorg te voorkomen. Vrijdagavond zijn er nieuwe regels aangekondigd die de komende weken gelden.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.

Maatregelen korte termijn

Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden de volgende maatregelen, zoals aangekondigd op de website van de Rijksoverheid.

 • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
 • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
 • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
 • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
 • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
 • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.
 • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
 • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
 • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
 • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
 • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Op rijksoverheid.nl/coronamaatregelen staan alle maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen verder toegelicht.

Er komt financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door deze nieuwe coronamaatregelen. Zoals bijvoorbeeld de horeca en de detailhandel. Het kabinet maakt komende week de invulling bekend van deze tegemoetkoming.

Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en de inzet van het coronatoegangsbewijs.

2G

Het kabinet gaat de komende tijd ook werken aan het wettelijk mogelijk maken van de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar andere sectoren en op de werkvloer. Ook wordt de mogelijkheid voor ondernemers om te kiezen tussen 2G en 3G voorbereid. Dit kan pas in werking treden na instemming van het parlement.

27 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Snapt iedereen nu eindelijk de verwoestende werking van een pandemie of gaan we gewoon nog een tijdje lopen miepen?

 2. Hans

  Wat ik mis in dit rijtje is een verplichte, persoonlijke confrontatie van hen die zich willens en wetens niet willen laten vaccineren. Een persoonlijk gesprek met de slachtoffers van de telkens uitgestelde, voor hen noodzakelijke operaties in onze overbelaste ziekenhuizen.
  Er staan duizenden mensen op steeds langer wordende wachtlijsten. Dit zijn mensen die thuis op een open hartoperatie moeten wachten, die vaak drie, vier, of zelfs vijf maal wordt uitgesteld wegens de 95% ongevaccineerden met corona die 18 dagen lang een ic bed bezetten. Het zijn mensen zoals dhr. Mes, te zien bij Nieuwsuur van vrijdagavond j.l. die heel simpel een nier van zijn vrouw kan krijgen maar al 7 maanden (!) moet wachten op die operatie. Dagelijks moet hij vier uur gedialyseerd worden! Zijn leven loopt gevaar. Het betreft mensen die al een jaar op pijnstillers rondstrompelen door hun woning omdat zij al die tijd moeten wachten op een nieuwe heup. Het zijn kankerpatiënten, hartpatiënten.
  Wat zeuren we over die zogenaamde ‘tweedeling’ tussen ‘bewust niet gevaccineerden’ en zij die wel zo verstandig en solidair waren om zich te laten inenten tegen corona? Wat nou ‘vrijheidsbeneming’ en ‘overheidsdwang’ als het gaat om een goed werkend vaccin wat overduidelijk helpt om ziekenhuisopname te voorkomen.
  Zij die de meest dringende medische hulp nodig hebben en die nu niet kunnen krijgen worden pas werkelijk beknot in hun vrijheid. Dat is de werkelijke tweedeling. Een tweedeling die in het geval van bovengenoemde voorbeelden niet het gevolg is van een vrije keuze.
  En ja, er zijn ook nog mensen die zich op de valreep wel laten vaccineren. Gelukkig maar dat dat kan. Want dan kunnen zij straks goddank toch nog op wintersportvakantie.

 3. Scherpschutter

  De hele situatie en dit beleid is in 1 zin te vatten;

  Sinds 1 maart 2020 (620 dagen) zijn er volgens de cijfers van het RIVM onder de 50 jaar slechts 163 mensen overleden aan of met corona.

  U trekt verder zelf de conclusies maar. Onder de 60 jaar is het totaal overigens 603.

 4. Esrin W.

  In de media sméékte het gros om strengere maatregelen en dan liever gisteren dan vandaag. Wel nu: ze zijn er nu ook. Niét klagen dus.

 5. Esrin W.

  O is dat zo Hans? Neem jij elke dag ook een aspirientje dan? Er wordt van gezegd dat het bloedverdunnend werkt en hersenbloedingen en hartaanvallen voorkomt. Dus dénk aan je medemens op de IC en zorg dat je geen hartaanval krijgt. Néém dat aspirientje. En zo niét: geen zorg voor jou. We doen het sámen!

 6. waldorff

  @SS lees het stukje van Hans eens en denk eens een keer in je leven na voordat je er weer een plempsel uitgooit.

 7. 'n utrechter

  De gevaccineerde gaan mee in de beperkte lockdown, waardoor het contact met de niet gevaccineerden minder is. Hierdoor worden die niet gevaccineerde minder snel besmet. Op deze manier zíjn de gevaccineerden solidair met de niet gevaccineerden.
  Hoe zo een tweedeling?

 8. Nina

  @ Scherpschutter

  Wil je de bron vermelden van jouw beweringen?

 9. Nina

  Goed dat we nu de ongevaccineerden gaan beschermen, want zij lopen het meeste risico om zeer ernstig ziek te worden.

  Hopelijk gaat wie kan zich snel laten vaccineren, zodat ook de mensen die niet gevaccineerd kunnen worden ook weer mee kunnen doen.

 10. Moniek

  Wat een meedogenloze reactie, Scherpschutter. U leest kennelijk de schrijfsels van mw. Zwagerman.

 11. buurtbewoner

  @Hans
  wat een kort door de bocht sentimenteel relaas pff

 12. Esrin W.

  Risico? Ik ben iemand die net als zovelen de afgelopen twee jaar hele dag door tussen de mensen doorloopt en vice versa, ik zonder mondkapje en iedereen zonder mondkapje, in de supermarkt wordt er óngevraagd tijdens het boodschappen doen meerdere malen intiem tegen mij aangeschuurd, af toe schuur ik terug, en ik lik elke deurhendel en trapleuning. Het afgelopen anderhalf jaar en de jaren hiervoor ben ik niet ziek geweest of ook maar zelfs verkouden of licht verkouden. Niémand in mijn omgeving trouwens. Niémand.

 13. Scherpschutter

  @waldorff

  De zorgcapaciteit dient inderdaad fors opgeschroefd te worden. Met ongevaccineerden heeft dat echter nul van doen. Ook bij 100% vaccinatiegraad redt de zorg het bijlange na niet in de winterse piek. Simpel rekensommetje.

  @Nina

  Misschien moet u beter lezen. De bron staat er namelijk.

  @Moniek

  Cijfers hebben geen emoties mevrouw. U heeft emoties. En waar cijfers goede raadgevers zijn, gaat dit niet op voor emoties.

 14. Utrechtvoorutrecht

  @Esrin Prachtig! Met een bredere sociale kring, was het vast anders geweest. Je kent vast ook niemand met uitgestelde operaties?

 15. Ties

  Je kunt ook gewoon alle geplande zorg door laten gaan, de hele samenleving opengooien en mortuariums bouwen naast de ziekenhuizen ivm vol=vol.
  Je vaccineert je of je vaccineert je niet.
  Een maximum termijn op de ic is dan nog wel een dingetje denk ik.
  Hoe krijg je anders iedereen achter de oren aan het krabben?

 16. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol: u zou eens op een IC moeten rondkijken en eens met een IC arts moeten praten.

  U laat weer eens relevamte informatie weg. Hoewel ondervertegenwoordigd komen ook patiënten onder de 50 op IC’s terecht. Veel patienten van onder de 50 hebben nadat zij weer negatief zijn ook veel last van zware long covidklachten die zo half jaar of (veel) langer kunnen aanhouden en wie weet wel permanent. Jonge mensen in de kracht van hun leven die na coronabesmetting ineens het energieniveau van een bejaarde hebben i.c.m. spierpijn, hoofdpijn, slapeloosheid etc. etc.. Daar hebben we het over. Ook daarom moeten deze maatregelen er komen. Niks doen betekent dat je in korte tijd van circa 16.000 besmettingen met grote sprongen zo naar 100.000 besmettingen en nog veel meer gaat.

 17. Hans

  Esrin W, doe de groeten aan Willem E.

 18. Nina

  @ Scherpschutter

  U denkt dat de hele wereld onnodig met een pandemie kampt? En u denkt het beter te weten dan de experts?

  Op basis waarvan?

 19. A321

  @ Scherpschutter 12/11/2021 – 23:44

  Dus wat je zegt is dat het beleid met lockdowns en alle andere maatregelen perfect werkt! Helemaal mee eens!!

  De cijfers zijn trouwens van de RIVM (https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/sterfte )

  18695 mensen in totaal (direct van corona natuurlijk, doden vanwege uitgestelde zorg is lastig tellen)

  0.9 procent is 0-40
  2.4 procent is 40-50

  De RIVM laat ons zelf de wiskunde doen, maar de orde grote klopt (168 onder de 40, 617 onder de 50

 20. Scherpschutter

  @Nina

  Simpele rekensommen. We komen er niet met vaccinaties.

  @A322

  Of het beleid werkt hangt af van het doel van je beleid. Wel, als het doel van het beleid is om ons een totalitaire uitzichtloze failliete samenleving in te rommelen waarin de overheid middels vinkjes bewegingsvrijheid gaat bepalen, dan werkt het beleid inderdaad ronduit uitstekend. Het had zelfs niet beter gekund! Als het doel is om onze vrijheden weer terug te krijgen middels simpel, logisch en consistent beleid en kwestbaren te beschermen, ja, dan had het niet veel slechter gekund natuurlijk.

 21. buurtbewoner

  @Hans 13/11/2021 – 13:57
  u bent ook debet aan tweedeling, namelijk mensen die er een andere mening op nahouden wegzetten als wappie/complotdenker (groeten aan Willem E.)
  Het ligt veel genuanceerder dan wat u schetst, ik ben overigens gevaccineerd maar heb in mijn relatie/familie/werk tal van mensen die diverse redenen hebben om zich niet te laten vaccineren, het merendeel is overigens werkzaam als arts/specialist

 22. Hans

  Ha buurtbewoner!

  Nee hoor, ik vind niemand een ‘wappie’. Ik houd niet van die kwalificering. Maar Esrin is er zo overduidelijk van overtuigd dat we hier niet te maken hebben met enig risico wat betreft het pandemische coronavirus – hij likt naar eigen zeggen zelfs vrijwillig trapleuningen af – dat mij dit sterk doet denken aan de denkbeelden van een zekere dansleraar uit onze residentie.
  Overigens snap ik niets van de typisch Nederlandse neiging om het bewust ingenomen standpunt tegen vaccinatie heilig te verklaren. Maar dit terzijde.

 23. Koel Hoofd

  @Hans goed gezegd.

  Maar er is nog iets, in Italie heeft de media weken lang met veel respect de rijen dodelijke slachtoffers breed uitgemeten. Eindeloze rijen doodskisten maakte de Italianen wel duidelijk dat corona heel serieus en vooral dodelijk is. Dus voor hun is corona iets wat je samen moet aanpakken. Net zoals in Spanje en Portugal.

  In Nederland stort de media zich massaal op elke debiel met een mening en sleurt die voor de camera’s op het podium. Daardoor schreeuwt men hier moord en brand over vrijheidsbeperking en viert het extreme egoisme hier hoogtij dagen.
  Terwijl anderen daardoor in stilte nodeloos en zinloos lijden en overlijden. In stilte want ze durven niet eens aandacht te vragen voor hun misère want die millennials zitten behoorlijk agressief in hun emoties….
  Misschien moeten de media camera’s eens wat vaker uit de comfortabele studio’s komen de harde realiteit in beeld brengen?

 24. Nina

  @ Scherpschutter

  We komen met (booster)vaccinaties op een punt dat veel minder mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis terecht komen na een besmetting. Als de immuniteit hoog genoeg is (door vaccinatie of genezen na besmetting), kunnen we langzaam de maatregelen weer loslaten. Tot die tijd moeten niet-gevaccineerden en niet- herstelden worden beschermd.

  Wie kan, laat zich vaccineren, zodat uiteindelijk de mensen die niet gevaccineerd kunnen worden vanwege een medische reden ook weer mee kunnen doen.

  Met vaccinaties hebben we in Nederland bijv. ook polio onder controle gekregen, behalve daar waar niet gevaccineerd werd zoals op de biblebelt: https://www.anderetijden.nl/aflevering/340/Polio-in-Staphorst. Je zag nu ook dat beeld terug met vaccinaties tegen Covid-19.

  De boostervaccins zijn nodig, omdat na verloop van tijd de antistoffen afnemen na de eerste vaccinaties.

  Niemand wil deze maatregelen. Echt niemand. Wie denkt dat dit allemaal een vooropgezet plan is, kijkt wellicht teveel films. We mogen dankbaar zijn dat er goed werkende vaccins zijn.

 25. Scherpschutter

  @Nina

  Doe u gewoon de rekensom eens. Vaccinaties zijn de oplossing niet. U kunt het op een bierviltje uitrekenen met groep 8 rekenvaardigheden; ook bij 100% vaccinatie blijven teveel obese 60+’ers en ernstig zieke 70+’ers in het ziekenhuis terecht komen.

  Oplossing 1) Breid de zorg fors uit.
  Oplossing 2) Isoleer obese 60+’ers en ernstig zieke 70+’ers tot het voorjaar.

  Wat geen oplossing is, is een kerngezonde bevolking helemaal lekprikken met vaccinaties die matig blijken te werken. Sterker; dit kan zelfs contaproductief zijn, want iemand die op natuurlijke wijze dit virusje van zich afwerpt heeft veel sterkere en meer antistoffen dan een gevaccineerde.

  Inzake uw laatste opmerking stel ik voor dat u alle internationale verdragen tussen Nederland, de VN en de WHO sinds 1992 (Lubbers, Agenda 21 te Rio) eens tot u neemt. Fascinerende materie.

 26. Nina

  @ Scherpschutter

  Geen tijd (en zin) voor zoveel leesvoer.

  Vandaag zijn er 267 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Elke dag sterven er mensen aan Covid-19.

  Wat is jouw oplossing?

 27. Hans

  Scherpschutter debiteert zoals gebruikelijk weer de nodige apekool door te beweren dat de vaccins matig werken. Ze werken bovengemiddeld goed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).