Struikelsteen voor Louis Trompetter geplaatst op de Vismarkt in Utrecht Struikelsteen voor Louis Trompetter geplaatst op de Vismarkt in Utrecht

Struikelsteen voor Louis Trompetter geplaatst op de Vismarkt in Utrecht

Struikelsteen voor Louis Trompetter geplaatst op de Vismarkt in Utrecht
Voor het huis aan de Vismarkt 17 in Utrecht waar Louis Trompetter ooit heeft gewoond is op zondag een struikelsteen neergelegd. Dit werd gedaan door familieleden. Trompetter is hoogstwaarschijnlijk in 1944 omgekomen toen hij al twee jaar door de Duitsers gevangen werd gehouden.

Voor het huis aan de Vismarkt 17 in Utrecht waar Louis Trompetter ooit heeft gewoond is op zondag een struikelsteen neergelegd. Dit werd gedaan door familieleden. Trompetter is hoogstwaarschijnlijk in 1944 omgekomen toen hij al twee jaar door de Duitsers gevangen werd gehouden.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker van de struikelsteentjes, in het Duits ook wel stolpersteine genoemd. Op deze kleine vierkante steentjes staan onder meer de namen van mensen die door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord en ze worden neergelegd voor de huizen waar de slachtoffers hebben gewoond. In Utrecht zouden al 114 struikelsteentjes liggen.

Verhaal

Onderzoeker en journalist Jim Terlingen (1965) groeide op aan de Vismarkt. Zo’n tien jaar geleden begon hij zich te verdiepen in het verleden van de straat. “Op een website waar alle namen van joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog stonden, zag ik twee personen die aan de Vismarkt hadden gewoond. Dat was een 6-jarig jongetje en Louis Trompetter.”

Terlingen vond het opmerkelijk dat dit niet algemeen bekend was en hij is zich daarom gaan verdiepen in de Vismarkt tijdens de oorlog. “Deze verhalen moeten namelijk verteld worden.” De onderzoeker is erachter gekomen dat Trompetter op 29 mei 1897 is geboren, op de kop af is dat zondag 125 jaar geleden. “Hij had drie zussen, zijn vader was diamantbewerker in Amsterdam en zijn moeder kwam uit Brussel.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Jim Terlingen

Antwerpen

Terlingen vertelde dat de diamantindustrie in de jaren 20 voor een groot deel verhuisde naar Antwerpen. De ouders van Trompetter besloten daarom ook in België te gaan wonen, maar Louis bleef achter in Amsterdam. Hij zou in de hoofdstad hebben gewerkt als vertegenwoordiger.

“In 1926 vertrok Louis alsnog naar Antwerpen om te gaan werken als winkelbediende in een warenhuis. In 1933 overleed zijn vader en enkele jaren daarna verhuisde hij weer met zijn moeder naar Nederland. Eerst woonden zij op de Kromme Nieuwegracht en later zijn ze op de Vismarkt gaan wonen, waar Louis een winkel in goud- en zilverwaren opende.”

Toen de oorlog uitbrak raakte Trompetter volgens Terlingen in paniek. Hij zou geprobeerd hebben zijn winkel te verkopen. Of dit gelukt is kan Terlingen niet met zekerheid zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat de zaak is blijven adverteren tot 21 juli 1942.

Tekst loopt door onder afbeelding

Westerbork

“In november 1942 is Louis met de trein naar Westerbork gedeporteerd en vijf dagen daarna naar Blechhammer, een subkamp van Auschwitz. Dat is het laatste dat met zekerheid over Louis gezegd kan worden.” Op het struikelsteentje staat dat Trompetter op 31 maart 1944 in Midden-Europa is vermoord. “Maar de precieze datum en plek zijn onduidelijk”, aldus Terlingen.

Bij het leggen van de steen was onder meer een neef van Trompetter aanwezig. Hij heeft samen met een ander familielid het struikelsteentje geplaatst.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Het blijft van groot belang om deze mensen en hun lot te blijven herdenken en herinneren.
    Trouwens een fantastisch initiatief van deze Jim Terlingen,waarvoor mijn dank.

  2. waldorff

    Een heel goed initatief-door heel Europa te vinden.
    Hierbij een link naar een kaart waar Stolpersteine te vinden zijn:
    https://map.stolpersteine.app/nl/utrecht/locaties

  3. Paul

    Hopelijk worden er nog vele gelegd om zo onze vermoorde mede stadgenoten te herdenken.
    Is er een overzicht waar ze nu liggen ? Of is er een WO2 wandel tour ?

  4. Fred

    @geenstijl: zoals het van belang blijft om waakzaam te zijn voor het rechtse gedachtegoed in NL! Gelukkig wonen we in een linkse stad!

  5. K.

    Was bekend wanneer de struikelsteen gelegd zou gaan worden?
    Ik had er graag bij willen zijn..

  6. Phil

    De trein waarin Louis Trompetter werd gedeporteerd stopte in Cosel, zo’n 70 km voor Auschwitz. Alle mannen tussen de 15 en 55 jaar werden met geweld uit de trein gehaald om daar in de omgeving als dwangarbeider te werk gesteld te worden. Zo werden er ongeveer 3500 joodse mannen uit Nederland daar in het najaar van 1942 uit de treinen gehaald. Slecht 200 daarvan overleefde de oorlog. Vaak is niet bekend waar en wanneer de slachtoffers zijn omgekomen. Daarom werd na de oorlog de laatste dag van een kwartaal en Midden-Europa als datum en plaats van overlijden vastgesteld.

  7. Lombokker

    @Fred
    “Waakzaam blijven voor rechts gedachtegoed”?
    Het lijkt me beter om waakzaam te blijven voor alle totalitaire ideologieën, of heeft u nooit gehoord hoeveel moorden Stalin en Mao hebben laten uitvoeren. In het land van die laatste – waar wij volop zaken mee doen – worden jaarlijks duizenden mensen geëxecuteerd, en miljoenen in ‘heropvoedingskampen’ opgesloten.
    Denk daar eerst eens aan voordat je spulletjes koopt bij Ali Baba of de Action.

  8. Fred

    @lombokket: daar koop ik nooit iets.
    Is uw reactie nou wat ze noemen een whataboutism..?

  9. Guus

    @Fred: een engelstalig labeltje plakken op de reactie van Lombokker is onvoldoende om de inhoud van zijn terechte waarschuwing te weerleggen.

  10. Jeanne

    Grappig dat de reaguurders in de gordijnen vliegen als iemand over rechtsextremisme begint…

  11. GeenStijl@Utrecht🛑

    @Fred,

    Er is ook nog zoiets als links gedachtegoed Fred, daar worden mensen ook niet gelukkig van.
    Ik ben een realist die niet wegkijkt voor feiten, en de zaken benoem zoals ze zijn Fred.

  12. PeterH

    De stolpersteine zijn bedoeld om mensen, die op een gruwelijke manier aan ons ontrukt zijn terug in herinnering te brengen. Jammer dat zelfs daarover op dit podium blijkbaar een richtingen-strijd gevoerd wordt.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  13. GeenStijl@Utrecht🛑

    @Jeanne,

    Het is nogal makkelijk om mensen in een rechts-extreme hoek te zetten als men het niet eens is met jou mening,en dat gebeurt vandaag de dag te gemakkelijk.

  14. De count

    Jeanne, rechts gedachtengoed werd genoemd, het woord extreem is niet gebezigd. Geen idee wat tegenwoordig nog rechts/links is, reactie van lombokker is een zeer terechte. Volgens mij ook niet te duiden als “in de gordijnen vliegen”. Maar goed, reageren op internet kan niet zonder overdrijving

  15. Lombokker

    @Fred
    Nee, mijn reactie is geen ‘whataboutism’.

    Wat u in uw eerste reactie doet is wat mij betreft wel ‘framing’.
    Namelijk de shoah misbruiken om mensen waar u het niet mee eens bent in een kwaad daglicht te stellen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).