The Student Hotel wil in Utrecht Jaarbeurspleingebouw nieuw leven inblazen | De Utrechtse Internet Courant The Student Hotel wil in Utrecht Jaarbeurspleingebouw nieuw leven inblazen | De Utrechtse Internet Courant

The Student Hotel wil in Utrecht Jaarbeurspleingebouw nieuw leven inblazen

The Student Hotel wil in Utrecht Jaarbeurspleingebouw nieuw leven inblazen
Archieffoto.
The Student Hotel wil in het Jaarbeurspleingebouw een vestiging openen. Het Jaarbeurspleingebouw was onderdeel van oude plannen in het stationsgebied, maar kwam nooit van de grond. Nu is er weer nieuw leven geblazen in het plan voor het gebouw en er zijn gesprekken met The Student Hotel.

The Student Hotel wil in het Jaarbeurspleingebouw een vestiging openen. Het Jaarbeurspleingebouw was onderdeel van oude plannen in het stationsgebied, maar kwam nooit van de grond. Nu is er weer nieuw leven geblazen in het plan voor het gebouw en er zijn gesprekken met The Student Hotel.

Het Jaarbeurspleingebouw moest komen waar de afgelopen tijd een tijdelijk busstation zat. Dat station is nu verplaatst naar de oostzijde, waardoor er weer ruimte is om hier te bouwen. Er moet een multifunctioneel gebouw komen met kantoren, woningen, horeca en andere functies op straatniveau.

Ontwikkelaars CBRE Global Investors – ook ontwikkelaar van de twee gebouwen Sijpesteijn en Hojel II – en The Student Hotel hebben de gemeente benaderd om het gebouw te ontwikkelen. Wethouder Victor Everhardt denkt dat het concept van The Student Hotel een ‘goede programmamix’ en ‘levendigheid’ voor het Jaarbeursplein kan betekenen.

Start bouw

Het Jaarbeurspleingebouw behoorde ooit tot fase 1 van het Stationsgebied, maar moest worden uitgesteld. In 2015 bleek de voorverhuureis van 75 procent niet te zijn gehaald. Het plan ketste af, maar lijkt nu dus kansrijker. Het doel is om in 2021 te starten met de bouw van het Jaarbeurspleingebouw.

Dat The Student Hotel naar Utrecht wil komen is al langer bekend, maar een omstreden. Nadat The Student Hotel december 2016 bekendmaakte een vestiging te willen openen in het oude Rabobankgebouw bij Hoog Catharijne, ontstond er veel commotie.

Het Jaarbeurspleingebouw op een kaart. Bron: CU2030

Verschillende Utrechtse partijen zoals Student & Starter, de PvdA en studentenbelangenbehartiger Vidius vreesden voor uitbuiting van studenten. In The Student Hotel krijgen studenten namelijk geen huurovereenkomst aangeboden, maar een hotelovereenkomst. Het college was het niet eens met de kritiek en zag het juist als een goede aanvulling op het aanbod voor huisvesting van studenten.

De gemeenteraad zal een bezoek kunnen brengen aan The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam. Daarna moeten er tekeningen komen en wordt beoordeeld of de plannen passen binnen de visie van de gemeente.

13 Reacties

Reageren
 1. GJ

  750 euro voor een kamer van 18 vierkante meter in Eindhoven? Wat een belachelijke prijzen. Een klein deel van de studenten kan dit betalen..

 2. Tim

  Dappere poging. Nadat ze eerder zijn afgewezen om in Hoog Catharijne te vestigen, gaan ze het nu proberen in een te bouwen gebouw. Ben benieuwd hoe kansrijk ze zijn.

 3. Massegast

  Het Jaarbeursplein als evenementenlocatie wordt dan wel wat problematischer met zoveel bewoning ter plekke. Vind ik een voordeel overigens. Las net vanmorgen dat er jaarlijks netto 80000 mensen in NL bijkomen (een stad ter grootte van Hengelo). En ja, die moeten allemaal ergens wonen….

 4. Henk

  Ik snap dat de krapte op de woningmarkt voor (internationale) studenten tot creativiteit leidt bij ondernemers maar dit blijft toch gewoon verkapt uitmelken van studenten.

  Ik stel voor dat het punten systeem van de huurcommissie gebruikt wordt bij het bepalen van de hoogte van de huurt bij de Studenten Hotel. Ben benieuwd wat er van de huurprijzen overblijft.

  De (lokale) overheid zou eens met goede plannen moeten komen om deze krapte te verminderen, door betaalbare woonruimte te creëren voor studenten. De krapte is al tientallen jaren een probleem en drijft sommige studenten in de armen van huisjesmelkers omdat er simpelweg geen andere oplossingen zijn. Ik spreek regelmatig studenten die weken/ maanden in een hostel verblijven voordat ze ergens woonruimte vinden. Een Studenten Hotel lost dit probleem niet op, dit verdient een meer grondige aanpak!

 5. Ties

  Het is nu al een grote versteende toestand. Met zo’n gebouw is ook nog eens het zicht weg. Alleen doen als het zoiets als het Wonderwoods wordt…….

 6. M

  Ik zou er een politiepost neerzetten, wellicht wordt er dan minder gedeald op het plein en de trappen..

 7. Utrechter

  Waarom The Student Hotel als de SSH zoiets ook kan? Oh ja, omdat gemeente en investeerders dan over de ruggen van studenten er meer geld voor kunnen vangen. Of maak er fatsoenlijke (SSH-)huisvesting van, óf doe een hotel met een maximumverblijf van bijvoorbeeld twee weken om uitbuiting te voorkomen.

 8. Marco Knol

  Wat Utrechter zegt. Overigens zou ik er zelf een parkje van maken. Daar schijnt ook behoefte aan te zijn in het stationsgebied. Er worden zelfs woningen voor gesloopt heb ik ergens gelezen.

 9. Jan

  Het lijkt wel of een plein in Utrecht besmet is. Moet alles worden volgebouwd?

 10. Cico

  @Henk: daarvoor hebben ze zich ingedekt door zichzelf een ‘hotel’ te noemen. Dat valt buiten de jurisdictie van de huurcommissie. Onbegrijpelijk dat het college deze huisjesmelkers verwelkomt, we hebben al huisjesmelkers zat.

 11. JdV

  Prima initiatief. Vrije markt doet zijn werk. Is het allemaal zo slecht als wordt voorgespiegeld? Dan gaan ze failliet. In ieder geval kost het, in tegenstelling tot geldverslindende subsidiegebruikers als SSH, geen cent belastinggeld. Welkom, The Student Hotel.

 12. Abc

  The student hotel toelaten is je eigen falen accepteren. Bouw gewoon studentenwoningen voor een normale prijs i.p.v. deze onzinnige toestand. Ik snap het wel, je wilt studenten maar je wilt er niet voor betalen. Iedereen wil een gratis taart, maar gratis is nooit gratis.

 13. Hadjememaar

  De kamernood is groot, vooral voor buitenlandse studenten die hier een half jaar tot een jaar komen studeren (short stay). Zowel de gemeente, de middenstand, de kamerverhuurders als de universiteit en hogeschool verdienen aan deze studenten. Indirect verdienen wij er dus ook aan. Dus er is wel degelijk een maatschappelijk belang bij de opvang van deze studenten. Van huis uit heb ik een liberaal hart, maar huisvesting in algemene zin en huisvesting van studenten in het bijzonder is van maatschappelijk belang. Het tekort aan geschikte huisvesting is veroorzaakt door (gebrek aan) gemeentelijk beleid. Er is dus nauwelijks sprake van marktwerking. Ik ben er niet zo voor dat “huisjesmelkers” profiteren van de situate om studenten uit te kleden. Ik heb liever dat SSH daar gaat zitten en desnoods fink geld overhoud aan het project zodat ze elders nog meer studentenwoningen kunnen bouwen.

  Zo zal het wel niet gaan, Studenthotel gaat het hoogste bod uitbrengen , de gemeente gaat zwichten en de beleggers worden rijk over de rug van studenten. Hoera.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).