Studente die beide ouders verloor onterecht van Hogeschool Utrecht gestuurd | De Utrechtse Internet Courant Studente die beide ouders verloor onterecht van Hogeschool Utrecht gestuurd | De Utrechtse Internet Courant

Studente die beide ouders verloor onterecht van Hogeschool Utrecht gestuurd

Studente die beide ouders verloor onterecht van Hogeschool Utrecht gestuurd
De Hogeschool Utrecht (HU) heeft ten onrechte een studente weggestuurd van haar opleiding rechten na de dood van haar ouders. Dat heeft de onderwijsrechtbank CHBO bepaald.

De Hogeschool Utrecht (HU) heeft ten onrechte een studente weggestuurd van haar opleiding rechten na de dood van haar ouders. Dat heeft de onderwijsrechtbank CHBO bepaald.

Dat meldt RTL Nieuws. In het eerste studiejaar verloor ze één van haar ouders. Hierop kreeg ze een jaar uitstel van de opleiding vanwege een bijzondere omstandigheid. Toen het jaar erop ook haar andere ouder overleed, bleek de HU ineens een stuk minder schappelijk.

Doordat ze na twee jaar studeren 50 van de 60 studiepunten had behaald uit haar eerste jaar vond HU dat de studievertraging niet meer te wijten was aan de dood van haar ouders. De studente was het hier niet mee eens en begon een rechtszaak. En de rechter gaf haar gelijk.

Ook als er een tweede ouder overlijdt is dit een bijzondere omstandigheid en betekent dit niet dat de student ‘ongeschikt’ zou zijn voor de opleiding. De rechter van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) wees erop dat de dood van haar ene ouder was erkend als een bijzondere omstandigheid. Waarom zou de hogeschool de dood van de andere ouder dan niet als bijzondere omstandigheid erkennen?

De Hogeschool Utrecht moet de proceskosten van de studente vergoeden en haar alsnog haar studie laten vervolgen.

22 Reacties

Reageren
  1. Lennart

    Hoewel ik niet alle feiten van deze zaak ken, vind ik het beschamend dat de Hogeschool Utrecht hier zo mee om is gegaan. Zijn we nou zo verzand geraakt in een dogma van rendementsdenken dat we onze menselijkheid uit het oog verliezen?

  2. Geenstijl@Utrecht

    Ach dat heb je met hoogopgeleiden, geen inlevingsvermogen met een ander zijn verdriet, gelukkig is dit rechtgezet, en ik wens haar veel succes net haar verdere studie.

  3. Teunis

    Laat die rechtszaak gelijk maar als stage tellen.

  4. NAj

    De medemenselijkheid is ver te zoeken bij de onderwijsgiganten die zijn gecreeerd. enorme logge instanties die bol staan van regeltjes voor elke uitzondering een andere contactpersoon of servicedesk hebben. Het onderwijs is prima, maar de organisaties zijn de belichaming van alles wat fout kan zijn in het onderwijs

  5. Henk

    Absoluut schandalig en onmenselijk gedrag van de Hogeschool.

  6. Albert

    @geenstijl@utrecht Rechters zijn toch ook hoogopgeleid. Heeft niks met opleiding te maken maar met persoonlijkheid en (binnen een organisatie) met aansturing. Hoe groter de organisatie hoe meer mensen in processen en productie vervallen en ook geen uitzonderingen durven maken omdat het een precedent zou scheppen.

  7. Wim

    En de verantwoordelijke bestuurders ontslaan voor dit onmenselijke gedrag.
    Walgelijk volk.

  8. Louis Gieling

    Hoe wijs ben je,als je dit soort beslissingen neemt? Hoog opgeleid blijkt maar weer is niet gelijk aan gezond verstand.

  9. Sjimmie van Buitel

    Ik weet nu niet meer wie goed ‘hooglopgeleid’ is en wie slecht. De student die graag hoogopgeleid wil worden is verkeerd behandeld door hoogopgeleide bestuurders (ik lees overigens nergens dat degene die de beslissing hebben genomen hoogopgeleid zijn, wat mij betreft kan dat best een administratieve dame zijn met een secretariële MBO-opleiding en iets te ruime verantwoordelijkheid), en hoogopgeleide rechters hebben daar een correct oordeel over geveld, heb ik dat juist geanalyseerd? En de studente wordt wel succes gewenst met haar studie, maar zodra ze hem afrondt wordt ze hoogopgeleid, en heeft ze dus geen inlevingsvermogen meer. Wat een ingewikkelde toestand!

  10. Geenstijl@Utrecht

    Hahahaha wat leuk zeg al die reacties van mensen, maar inderdaad er is niets mis met hoogopgeleide mensen, maar ik mis vaak wel de menselijke kant van de hoogopgeleide mensen waar ik mee te maken heb, men heeft de regel als leidraad voor hun beslissingen, daarom botst het ook vaak met mijn zoon, ik kijk ook naar het menselijke.
    Maar 1 ding is zeker, ze kan na alle ellende gaan studeren en ik wens haar echt veel sterkte en succes.

  11. Wijbrand

    Sinds wanneer is doorleren slecht voor de mensen?

  12. Jan

    Hevige gevalletjes anti-intellectualisme tussen deze comments. Wegklikken maar weer.

  13. KSL

    Het verbaasd me eigenlijk niet eens. Ook ik mag mijn studie (alleen mijn scriptie nog!!) aan Inholland niet afmaken na de zelfdoding van mijn vader. Dat we letterlijk op straat stonden en ik daarom niet meteen mijn studie kon afronden, het doet ze niks. Ik ben in hun cijfers immers al een afgeschreven student, dus waarvoor zouden ze me nog laten afstuderen?

  14. Jan

    Gelukkig heeft deze studente er een zaak van gemaakt en natuurlijk gewonnen.
    Hopelijk krijgt ze ook een vergoeding voor het tijdverlies en het later beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

  15. Toine Goossens

    Weer een duidelijk voorbeeld van exclusief denken. Het is niet de mate van opleiding, maar de bereidheid om het eigen standpunt mede afhankelijk te laten zijn van tegengestelde inzichten of gevoelens.

    De essentie van ´Utrecht zijn we samen´, is het je permanent verdiepen in de ander. Ik geef hier maar eens weer de definitie die Boerwinkel daar in 1966 aan gaf:

    ´Inclusief denken
    Niets is moeilijker dan een oude denkwijze, een oud denkpatroon op te geven en zich een nieuwe wijze van denken eigen te maken. Toch is dit het eerste dat moet gebeuren. Dit omzetten van ons denken, dit om-denken, gaat aan een nieuw handelen vooraf. Daarom kan niet voldoende nadruk worden gelegd op de primaire noodzaak van een ander denken.
    Tegenover het oude antagonistische, exclusieve denken zou ik als adequaat antwoord op de totaal veranderde situatie willen stellen: een nieuw inclusief denken.
    Daaronder versta ik een denken, dat er principieel van uit gaat dat mijn heil (geluk, leven, welvaart) niet verkregen wordt ten koste van of zonder de ander, maar dat het alleen verkregen kan worden als ik tegelijk het heil van de ander beoog en bevorder.
    Deze uitspraak is niet idealistisch, maar realistisch. De bedoeling is niet dat het edeler of mooier is om het heil van de ander te bevorderen, maar dat het verstandiger is. En dat het daarom niet onedel en laag is om alleen voor eigen heil en welvaart te werken, maar dwaas.
    Dr. F. Boerwinkel, Inclusief denken, Een andere tijd vraagt een ander denken, 1966, uitgever Paul Brand.´

    Een schrijnend en niet acceptabel recent voorbeeld is de AK woede jegens de Gülenbeweging. Stel je voor dat Wilders ervan wordt verdacht om betrokken te zijn bij een coup in Nederland en vervolgens worden al zijn aanhangers gearresteerd, ontslagen en verdacht gemaakt.

    Dat gaat volstrekt in tegen alle internationale verdragen en definities voor het beschermen van de rechten van de mens. Dat een grote groep Medelanders dat volstrekt niet in beeld heeft is een zeer ernstige aanval op inclusief denken.

  16. Marlieke

    Waar is jullie menselijkheid toch gebleven Hogeschool Utrecht?! Verschuilen achter regeltjes en dossiers maakt jullie er niet bepaald sympathieker op!!

  17. Jansen

    @ KSL

    Je kan bezwaar aantekenen via de decaan en een bezwaarschrift indienen bij de hogeschool. Ook kan je deze zaak aanhangig maken bij DUO. In de meeste gevallen krijg je dan collegeldterug van de jaren die bezwezen vergooid zijn door het voorval. Je kan je ook aanmelden bij een andere hogeschool met behoud van de behaalde studiepunten. Je mag sowieso lessen en vakken volgen aan andere hogescholen, zlfs als je ingeschreven blijft staan aan je eigen instelling. Ik zou me gewoon inschrijven bij een andere hogeschool en daar de zaak uitleggen.

  18. S. Martas

    Haha Toine, je bent vergeten de tweede wereldoorlog erbij te halen. Gemiste kans!

  19. Elke

    Beste studente,
    Mocht je dit lezen gecondoleerd. Het spijt me dat je dit alles mee heb moeten maken…
    En wat hoop ik nu stiekem dat je ze een poeppie laat ruiken. Succes met je studie!

  20. Anna Groot

    Ik vind het overlijden van de tweede ouder zo mogelijk nog ingrijpender dan het overlijden van de eerste ouder. Dan ben je ineens wees! Je hebt niemand meer! Wat denkt de Hogeschool Utrecht? Dat je gewend raakt aan sterfgevallen? Bizar gewoon.

  21. t

    Toine pas op anders kom je ook op de lijst van Erdogan, hahahahaha als je te kritisch bent.

  22. Bas

    Hogescholen hebben helaas geen menselijkheid meer. Niet alleen bij HU, ook bij veel hogescholen in Nederland. Se beschouwen de student als nummer, niet als een mens met gevoelens. Hun rooster is belangrijker dan het leven van een student. Dat is heel jammer. Als het zo doorgaat op het onderwijs, dan gaat de samenleving omlaag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).