Studenten dwalen maandag als ‘schuldenspook’ door Utrecht Studenten dwalen maandag als ‘schuldenspook’ door Utrecht

Studenten dwalen maandag als ‘schuldenspook’ door Utrecht

Studenten dwalen maandag als ‘schuldenspook’ door Utrecht
Foto: #NietMijnSchuld
Utrechtse studenten dwalen op maandag 2 november verkleed als ‘schuldenspook’ door de binnenstad. Het is onderdeel van een landelijke protestactie tegen het nieuwe leenstelsel.

Utrechtse studenten dwalen op maandag 2 november verkleed als ‘schuldenspook’ door de binnenstad. Het is onderdeel van een landelijke protestactie tegen het nieuwe leenstelsel.

Een groep van zes studenten, onder wie enkele verkleed als ‘schuldenspook’, dwaalt aanstaande maandag door de straten van Utrecht. “We beginnen op de Neude en gaan verder door de binnenstad”, zegt Natalie van ’t Hullenaar, van studentenbond VIDIUS. “We willen mensen laten weten dat, ook al is Halloween voorbij, dit schuldenspook ons blijft achtervolgen.”

Afschaffing basisbeurs

“Sinds de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het nieuwe leenstelsel, moeten studenten in Nederland een torenhoge schuld aangaan”, zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). “De gemiddelde student leent 700 euro per maand. Een kwart van de studenten studeert straks af met een schuld van €40.000.”

Twee jaar na het afronden of stoppen van een studie, begint het aflossen van de studieschuld. “Omdat studenten dit tot hun pensioen moeten afbetalen, achtervolgt die schuld ons als een spook”, zegt Muns. Het schuldenspook is een landelijke actie van het initiatief #NietMijnSchuld, van FNV Young & United samen met de LSVb. In Utrecht doet ook VIDIUS mee aan de actie.

‘Pechgeneratie’

De bonden willen dat studenten schuldenvrij moeten kunnen afstuderen, met hooguit een bijbaan van 12 uur per week. Nu is dat voor de meeste studenten onmogelijk. Daarom wil #NietMijnSchuld een herinvoering van de basisbeurs en dat de ‘pechgeneratie’, de studenten die in nu in het leenstelsel zitten, een vergoeding krijgt. Voor Utrechtse studenten die tijdens hun studie al met (geld)problemen kampen, biedt VIDIUS rechtshulp aan.

20 Reacties

Reageren
  1. Bromsnor

    Bromsnor denkt dat het “sociale leenstelsel” niet zo sociaal is. De “opbrengsten” komen niet ten goede aan de studenten maar blijven hangen in “het systeem”.

  2. Gerard Brugmans

    Studeren mag wat mij betreft uit geheel belastinggeld worden betaald, waarbij alleen het talent bepaald wie er mag studeren. Misschien gaan onze studenten zich dan ook iets socialer gedragen t.o.v. hun omgeving i.p.v. zich te wentelen in hun eigen kleine feestbubbeltje. Dat zou toch een mooie win-win oplossing zijn!

  3. Katja

    Waarom wil iedereen toch studeren ? In 20 jaar tijd is het verdubbeld.

  4. herman

    @Katja, onze maatschappij wordt steeds meer een kenniseconomie en daar hoort een hoogopgeleide bevolking bij.

  5. Kadoendra

    Het is te hopen dat de gemiddelde student zich realiseert dat het leenstelsel aan is genomen door de Tweede Kamer met de steun van GroenSelectiefLinks!

  6. Scherpschutter

    Stel huilstruiken. Ik werkte naast mijn studie 40 uur week om alles te bekostigen. Nog nooit een stuiver van wie dan ook nodig gehad!

    Zeer asociaal van generatie snowflake om hier maar even een berg belastinggeld te eisen. De oplossing ben je zelf. Werken met je donder.

  7. Kadoendra

    @Scherpschutter

    “Ik werkte naast mijn studie 40 uur week om alles te bekostigen.”

    En u bent er nog steeds heel erg boos om.

  8. wollie

    40k los je zo af met vijf jaar fulltime werken…

  9. Utrecht voor Utrecht

    @Scherpschutter Vroeger, met de lagere huren, dekte de basisbeurs voor uitwonenden makkelijk je huur en collegegeld. Als u gaat mekkeren dat u 40 uur per week nodig had om de rest te betalen, woonde u wellicht héél royaal of heeft u wel héél slecht onderhandeld over uw salaris?

    Met een stuk hogere huren, een leenstelsel en, nu, minder mogelijkheden voor bijbaantjes, is de situatie net ietsje anders. Dat kunt u snappen als u een ander perspectief inneemt. Dat is lastig, dat is verwarrend maar uiteindelijk zult u zien dat sommige dingen dan logischer zijn.

  10. Linde

    Kies een studie die je leuk en interessant vindt, maar ook perspectief op een baan biedt. En werk een paar uur per week naast je studie. Die €40.000 heb je in een paar jaar afgelost.

  11. Esrin W.

    O naast 4, 5 keer per week nachtelijk brullend en lallend iedereen uit de slaap houdend door de straten van Utrecht zwalken nu ook nog met een laken over het hoofd? Waar halen jullie de tijd vandaan, ga studeren joh en zorg dat het papiertje niet alleen een kwalificatie op papier is.

  12. stefan

    Een schuld van 40k heb je zo afbetaald, aangezien je met een universitaire opleiding met gemak een goed betaalde baan kunt vinden. Daarnaast: we moeten echt eens af van het idee dat alles gratis is. Wat mij betreft wordt de bijstand ook een lening.

  13. Utrechter

    Wellicht een idee om de lening enkel tussen de opleiding en verstrekker te laten verlopen: zo is duidelijk dat de schuld die er is enkel gebruikt is voor studie. Twaalf uur per week werken is natuurlijk niet veel en ik snap in sommige gevallen dat dat bijna onmogelijk is, maar wanneer je graag op kamers wilt wonen, een biertje wilt drinken en zo nodig wilt netwerken, dan zal je er toch (ook als student) zelf wat meer voor moeten werken.

  14. W

    Mijn hemel.,
    Studenten wordt volwassen en tel je zegeningen dat je mág studeren! Het is tenslotte een investering in je toekomst.
    Er zijn genoeg jonge mensen die -om wat voor een reden dan ook- niet in staat zijn om te studeren. Die proberen in de avonduren -nà een werkdag- wat bij te leren!
    Wat een krokodillentranen van jullie.
    Zodra de voorjaarszon verschijnt in Utrecht zitten de terrassen vol met jullie studenten en niet met werkende jongelui! En dat is zeker al meer dan 30 jaar zo!

  15. Pee

    Dan betalen pap en mam het maar.
    En anders maar niet studeren .
    Waarom moeten ze perse ergens een kamer hebben er zijn erbij die nog geen 20 kilometer van hun ouderlijk huis een kamer bewonen .

  16. Coen

    Scherpschutter vergeet even dat hij ook gewoon basisbeurs op kosten van de gemeenschap kreeg. Hij jokt dus een beetje.

    Daarnaast had hij wel een zeer exhorbitante levenstijl als hij er 40 uur erbij moest werken, omdat de basisbeurs (of een deel ouderbijdrage bij sommigen) de kosten voor huur en collegeld ruimschoots dekte. 300 euro huur per maand en 100 euro collegegeld. Je werkte dus voor je boodschappen, uitgaan of spaargeld. Meer exhorbitant waarschijnlijk dan de studenten waar hij kritiek op heeft.

    Je ziet ook wel dat die 40 uur werken negatieve impact heeft gehad op het leren tijdens die studie en op het ontwikkelen van het denkvermogen, want er bleef natuurlijk nauwelijks tiid over voor de 40-60 uur per week die aan de studie besteed moest worden. (Zo goed als fysiek onnogelijk of er moet 4 jaar niet echt geslapen zijn.)

  17. Utrechter

    @Coen, je bent nu meer op de persoon aan het spelen dan inhoudelijk, wat een beetje flauw is. Daarnaast spreek je jezelf een tegen; (ook) de basisbeurs is de laatste decennia nooit dekkend geweest.

    Qua aantal uren kan er trouwens prima én gewerkt én gestudeerd worden, er zijn nog steeds 120 uren te verdelen in een week naast je belangrijke slaap. Er zijn studies waarbij je de 40 uur aantikt, maar veelal is dat een stuk minder. Het is dus een kwestie van prioriteiten stellen. Kijkend naar het nu moet je gewoon inzien dat niet alles als vanzelfsprekend mag worden aangenomen. En dat geldt voor ongeveer alles.

  18. Scherpschutter

    @Coen

    Ik vertel je net dat ik een belastingbetaler was die 40 uur werkte…en dan kom jij met de opmerking dat ik “geld van de gemeenschap geld kreeg”. NEE, Coen. Ik kreeg MIJN eigen geld terug van de overheid. Geld waar ik hard voor gewerkt had. Een schamelijk 500 Gulden bovendien maar.

    Staatsonderwijs…Zucht.

  19. Coen

    @ Scherpschutter

    Misschien eens wat meer inzicht doen in belastingen en overheidsfinanciën. Denk je dat het bedrag(je) aan belasting dat jij betaalde genoeg is om (uitwonende?) beurzen EN al het andere dat ten goede komt aan de samenleving van te betalen?. Hihi

    Nee Schutter. Andere mensen betaalden allemaal OOK voor jouw stufi (en die van anderen).

    Bovendien kennen we in Nederland geen staatsonderwijs. Dat kan iedereen die een beetje heeft opgelet in de schoolbanken je uitleggen. Net als dat we geen staatsomroep hebben.

    Overigens kan je zo goed als niet 40 uur werken NAAST een studie waar 40-60-80 uur in gestoken zou moeten worden per week. Of heb je een pretstudie gedaan of ging je stiekem als scholier naar het HBO? Of je hebt er gewoon niet alles uitgehaald wat er in zat. En let wel, slagen voor tentamens en zelfs af en toe hoge cijfers halen biedt op wetenschappelijk niveau weinig inzicht hoe goed je bezig bent geweest tijdens je studie. Ook dat kan een professor je vast uitleggen.

    @ Utrechter

    Mijn reactie is een 100% inhoudelijke reactie op de onzin die Scherpschutter formuleert. Dat doe ik op een scherpe manier ja 😉 Wel sneu dat je het meent voor Scherpschutter op te moeten nemen. Dat kan hij namelijk gewoon zelf.

    Rond 2000 was de uitwonende basisbeurs nog enigszins dekkend ten aanzien van collegegeld en huur. Je werkte voor je boeken, verzekeringen en je boodschappen.

  20. Scherpschutter

    Coen

    Interessant inkijkje tussen uw oren. Vooral dat u tussen uw oren kennelijk een getal verzonnen heeft ten aanzien van hoeveel belasting ik betaalde destijds om vervolgens op basis van die fantasie nog veel meer aannames te doen is vrij vermakelijk.

    Chapeau! Meer van zulks graag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).