Studenten Grafisch Lyceum Utrecht ontwerpen ‘tunnelkunst’ | De Utrechtse Internet Courant Studenten Grafisch Lyceum Utrecht ontwerpen ‘tunnelkunst’ | De Utrechtse Internet Courant

Studenten Grafisch Lyceum Utrecht ontwerpen ‘tunnelkunst’

Studenten Grafisch Lyceum Utrecht ontwerpen ‘tunnelkunst’

Studenten van de opleiding Grafische vormgeving van het Grafisch Lyceum Utrecht (GLU)  hebben in opdracht van ProRail een graffitikunstwerk ontworpen om de wanden van een fietstunnel op te sieren. Het gaat om twee achter elkaar gelegen tunnels van 23 en 28 meter lang, die de Laan van Soestbergen verbinden met het Tolsteegplantsoen. Deze tunnels vormen een tijdelijk onderdeel van de bouw van het nieuwe treinstation Vaartsche Rijn.

Onder leiding van docenten Joeri Meeuwsen en Michiel Krikke hebben ongeveer 30 studenten allemaal een eigen tekening gemaakt op basis van de skyline van Utrecht. Hun tekeningen werden  door de docenten digitaal verwerkt tot vier enorme banen. Deze werden door een professioneel bedrijf afgedrukt en door ProRial aan de wanden van de tunnel bevestigd. In het ontwerp worden herkenbare Utrechtse gebouwen bevolkt door allerlei soorten fantasiewezens. ProRail is blij met het resultaat: ‘ProRail vindt het belangrijk om rekening te houden met haar omgeving. Zeker bij onze werkzaamheden die midden in de stad plaatsvinden. Studenten van onder andere het Grafisch Lyceum Utrecht fietsen dagelijks door deze tunnel en daarom hebben we ze gevraagd dit ontwerp te maken’, aldus bouwmanager Ronald Hazeu. Het tunnelkunstwerk werd op 19 januari met het oplaten van balonnen onthuld door Gerrit ten Klooster, projectmanager Randstadspoor van ProRail en Betty Heimans, voorzitter College van Bestuur van GLU en zal gedurende een jaar de fietstunnel opsieren.

ProRail werkt aan de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Houten en bouwt station Vaartsche Rijn. Deze werkzaamheden worden in opdracht van ProRail uitgevoerd door Bouwcombinatie Strukton Infratechnieken – Colijn – Reef en maken deel uit van het project Randstadspoor. De voorbereidende werkzaamheden voor de spoorverdubbeling en de bouw van het station zijn in volle gang.

3 Reacties

Reageren
 1. Meeuwsen Arnout

  Perfecte plek voor openbare kunst. Yolande Weerdenburg heeft hier in Den haag met subsidie veel mee gedaan.

 2. Meeuwsen Arnout

  Yolande Weerdenburg heeft In samenwerking met de gemeente Den Haag een groot graffiti-project gehad.
  Ik vind jouw tunnel erg mooi. Ik zal ‘m nog in werkelijkheid moeten zien.

 3. Yolande Weerdenburg

  Jazeker. Arnout Meeuwesen heeft bijna gelijk. Niet 1 maar ik heb wel 20 graffiti-projecten in de stad Den Haag gedaan als eerste nachtburgemeester van deze stad wat ik 6 jaar geweest ben. In deze tijd heb ik, met veel moeite, het hele graffiti negatieve idee over graffitiers veranderd. Deze projecten staan er nog steeds en zijn heel erg prachtig. Met goedkeuring van wethouder Noordanus mocht ik als enige op de muren spuiten. Samen met de gemeente Den Haag heb ik het allereerste skatepark gerealiseerd en ingericht samen met een Wall of Fame. Dit project is geopend door Willen Alexander waarbij hij zijn naam, samen met mij, op de muur heeft gespoten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).