Studenten in Utrecht wachten gemiddeld langer op kamer dan dat hun studie duurt Studenten in Utrecht wachten gemiddeld langer op kamer dan dat hun studie duurt

Studenten in Utrecht wachten gemiddeld langer op kamer dan dat hun studie duurt

Studenten in Utrecht wachten gemiddeld langer op kamer dan dat hun studie duurt
Het gebouw Johanna van SSH. Foto: Robert Oosterbroek
Studenten in Utrecht moeten gemiddeld vier jaar, acht maanden en twaalf dagen wachten voordat ze een kamer in een complex van een studentenhuisvester kunnen betrekken, blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. Dat betekent dat studenten over het algemeen langer wachten op een kamer dan dat hun studie duurt.

Studenten in Utrecht moeten gemiddeld vier jaar, acht maanden en twaalf dagen wachten voordat ze een kamer in een complex van een studentenhuisvester kunnen betrekken, blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. Dat betekent dat studenten over het algemeen langer wachten op een kamer dan dat hun studie duurt.

RTL bekeek welke woningen er afgelopen drie maanden bij sociale studentenhuisvesters zijn verhuurd en hoelang de inschrijfduur was. Voor de analyse hebben ze verantwoordingen van studentenhuisvesters vergeleken. Alle kamers en woningen waar sprake was van een voorrangsregeling, urgentie, bemiddeling of plaatsing van internationale studenten zijn niet in de analyse meegenomen.

In Utrecht is de wachttijd voor een kamer vier jaar, drie maanden en achttien dagen. Op een zelfstandige woning is het zes jaar, vier maanden en achttien dagen wachten. Volgens RTL is de wachttijd in Utrecht nooit minder dan tweeënhalf jaar. De langste inschrijftijd was meer dan tien jaar. Dat betekent dat een wo-student gemiddeld net voor het einde van de master een studentenkamer kan betrekken. Een hbo-student is dan al drie maanden aan het werk en een mbo-student al meer dan een jaar.

De Utrechtse fracties van D66 en PvdA hebben inmiddels vragen gesteld over de cijfers. Ze willen weten hoe het staat met de plannen om voor 2030 5.500 studentenwoningen bij te bouwen, zoals de gemeente graag wil. Ook leven er vragen over de herontwikkeling van het IBB-complex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan, waar al langer over gesproken wordt. De wethouder heeft een aantal weken de tijd om de vragen te beantwoorden.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

24 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Drama zeg. Nee, dan kun je beter gewoon een hardwerkende utrechter zijn die staat ingrechreven voor een huurwoning. Dan heb je binnen de kortste keren een huis en hoef je geen 15 jaar of langer te wachten. O nee wacht ff.
  Ik stel voor dat de import lekker gebruik maakt van fiets en het OV en bij papa of mama thuis blijft wonen. Dat is namelijk voor de eerdergenoemde inwoners ook het geval, vandaar dat er zoveel werkende 25plussers nog noodgedwongen thuis wonen. Klaar met het pamperen van de provinciale studentjes. Eerst bouwen voor de inwoners en dan pas voor allerlei volk van buiten de stad. Exces kom er maar in.

 2. Koel Hoofd

  Ze hoeven A) niet allemaal hier op kamers en B) ook niet hier te studeren, ze kunnen immers overal in Europa studeren en werken dankzij de bama met EU privileges. Dat zijn privileges die MBO studenten niet hebben, tijdens hun leer-werk traject betalen ze belasting waar die HBO/WO studenten van profiteren, en is hun diploma is nog steeds landgebonden waar die HBO/WO studenten overal kunnen werken..
  Dus nee, absoluut geen medelijden mee.
  Ze kiezen er zelf voor om hier te willen studeren, maar daar hangt een prijskaartje aan wat ze dan ook maar hebben te accepteren.

 3. Hannes

  Mijn kinderen geboren Utrechters wachten pas 13 jaar.

 4. Rob

  40% van de universitaire studenten in Nederland komen uit het buitenland..

 5. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Want de mensen die u noemt, willen op 14 m2 wonen?

  Of maakt type woning niet uit? Ik heb van u begrepen dat uw landgoed groot genoeg is voor drie gezinnen. Is ook een stukje wachtlijst mee weg te werken. Wanneer ging u ook alweer naar de provincie, al u zo graag problemen van anderen oplost?

 6. Pee

  Voor gewone mensen is de gemiddelde wachttijd 12 jaar.
  Waarom vermelden ze dat niet?
  Statushouders moeten binnen een jaar een woning hebben toegewezen gekregen anders krijgt de gemeente sancties opgelegd.

 7. Exces

  @ JdV en Hannes

  Zo goed als alle Utrechters zijn import. Direct of indirect, omdat de stad de afgelopen 100 jaar en de 100 jaar daarvoor nogal gegroeid is.

  Mensen uit Zuilen, zeker die van 3 of meer generaties geleden, waren zelfs inwoners van een andere gemeente en zijn dus geen Utrechters. Waren ook fabrieksarbeiders die vaak vanuit elders kwamen.

  Wanneer ben je een echte Utregter?

 8. Cohen

  Nou, gelukkig kunnen ze daarna aan het werk zodat je direct een mooi huisje kan huren of kopen.. Oh nee wacht.

  Wat is de woningmarkt toch tot een ongelooflijk drama uitgegroeid. Ook heel opvallend dat jongeren zo passief blijven, in de jaren 80 ging men daar heel anders mee om, terwijl de problemen nu zo mogelijk nog groter zijn.

 9. Wim Vreeswijk

  Het zou dus ook al een stuk eenvoudiger worden indien we een rem gaan zetten op de enorme toename van buitenlandse studenten.

 10. Hans

  Dertig jaar lang hebben de neoliberale beleidsmakers de sociale volkshuisvesting uitgewrongen en beschadigd. Tegelijkertijd is het aangaan van hoge schulden voor de aankoop van een huis tot norm verheven. Fiscale subsidie op leningen (hypotheken geheten) hebben de prijzen van woonruimte ongemeen hoog opgedreven zodat veel ‘jongeren’ (zelfs veertigers treft dit lot) tot in lengte van dagen bij hun ouders moeten blijven wonen.
  Het schrijnend gebrek aan woonruimte wat het logische gevolg is van dit wanbeleid, noopt veel studenten tot op en neer reizen in overvolle treinen en bussen van en naar paps en mams in ‘de provincie’.
  Deze twee groepen, te weten ‘gewone’ Utrechters en studenten, tegen elkaar uitspelen – sommigen hier doen dat met een zeker genoegen, (ik noem hem met opzet niet want dat beloont slecht gedrag) – is dom, kortzichtig en bovenal unfair. Het probleem bij de wortel aanpakken doe je niet met dit soort stomme standpunten en loze praatjes. Maar wel door de anti-neoliberale partijen op links te steunen door ze je stem te geven als je gebruik kunt maken van je stemrecht. Doe je dat niet, of ben je te beroerd om te gaan stemmen dan moet je niet zeuren. In dat geval heb je namelijk geen enkel recht van spreken.

 11. JdV

  @utrechtvoorutrecht: uiteraard help ik graag mee de wachtlijst weg te werken. Het landgoed is dan ook te huur of te koop. Probleem is wel dat de cane corso’s onderdak moeten hebben. Nu kunnen ze fijn rondzwerven en het terrein beschermen tegenongewenst bezoek. Bij verkoop of verhuur is dat wel een issue. Maar als u interesse heeft, een bod van meer dan 2 5 mio of een huurprijs van 12,5k per maand ex is bespreekbaar. Ik hoor graag van u.

 12. JdV

  @hans: stemmen op linkse partijen die direct en indirect verantwoordelijk zijn voor alle ellende op de woningmarkt is echt het domste wat je kan doen. Was het niet een linkse politicus (PvdA) die stelde: in gelul kun je niet wonen? Ongebreidelde immigratie, linkse gemeentes die de hoofdprijs vragen voor bouwgrond als volleerd speculant, “sociale” (linkse) woningbouwverenigingen die grote partijen woningen verkopen aan buitenlandse beleggers. Links is verantwoordelijk. Door wensdenken verwachten diezelfde linkse partijen die al vele jaren aan de macht zijn in Utrecht en Amsterdam nu de problemen op te lossen. Duidelijk is dat in de steden waar links al jaren lang de boventoon voert de problemrn het grootst zijn. Toeval? Welnee. Maar de hansworsten van deze wereld blijven dromen in hun groene bubbel. Stem rechts is mijn advies, en stop het linkse woke-wensdenken.

 13. Utrechtvoorutrecht

  @JvD Vorige keer dat u ‘t erover had, was het de helft van de prijs. En een huur van 12.5k ex geeft wel aan dat u weinig van de markt snapt. Eerst even nadenken voordat u uw fabeltjes hier spuit. En goed om te weten dat uw honden belangrijker zijn dat uw mede-Utrechters als het om woonruimte aankomt.

 14. Utrechtvoorutrecht

  Sorry @JdV. U heeft er maar een miljoen bijgeteld. Zijn de honden wel echt? Uw geloofwaardigheid was al niet fantastisch, maar dit helpt niet. https://www.duic.nl/algemeen/aantal-inwoners-in-utrecht-dat-uit-stad-verhuist-vorig-jaar-weer-toegenomen/

 15. Betweter

  @JdV
  Er is inderdaad een verschil tussen wachttijd voor een kamer van 15m2 of wachttijd voor een huis van 100m2. Op het eerste hoef je korter te wachten dan op het laatste.

  Utrecht heeft op Leiden na al de meeste uitwonende studenten van de 12 grote studentensteden in NL

  En zowel links als rechts is verantwoordelijk VVD & PvdA hebben samen de woningcorporaties een kopje kleiner gemaakt. En de bouw van woningen sterk verminderd.

  @Rob
  Dat is nepnieuws wat je verkondigt. Dat betreft alleen de 1ejaars. Niet de totale studentenpopulatie. Eens dat we de instroom niet kunnen dragen. Maar er is vrij verkeer van personen in de EU dus je kan de overgrote meerderheid van buitenlandse studenten niet tegenhouden.

 16. Lexus

  @JdV: Jan Schäfer (pvdA) bedoelde het rechtse gelul, dat na de val van het kabinet-Den Uyl de touwtjes pas goed in handen kreeg (Van Agt-Wiegel: CDA-VVD) en ze niet meer losliet. Ook de PvdA is er later in meegegaan (Kok) en werd terecht gedecimeerd. Ook met de volkshuisvesting is het door neoliberaal rechts rijksbeleid van kwaad naar erger gegaan. Daar kunnen ook min of meer linkse gemeentebesturen niets aan veranderen. Het resultaat is ernaar.

 17. JdV

  @UtrechtvoorUtrecht: Inflatie, beste Utrecht, inflatie. En de prijs van het landgoed is, in tegenstelling tot de woning, inclusief de bijgebouwen en het land. Ook het personeel is ter overname trouwens, net zoals de honden.

 18. JdV

  @Lexus: Als gemeentebesturen toch niks kunnen veranderen aan volkshuisvesting, waarom besteed Utrecht hier dan toch zoveel tijd aan? Bezigheidstherapie?

 19. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Prima, een luchtkasteel met inwonende tandarts en kok voor 2.5 miljoen. Ik zie hem op Funda wel verschijnen. Alleen, personeel kopen we tegenwoordig niet meer. Daar worden nog wel eens excuses voor gemaakt waar u tegen ageert. En die honden mag u houden, mijn eenhoorn is bang voor alles wat kwijlt.

 20. Lexus

  @JdV: eenvoudigweg omdat dat gemeentebestuur er voor zijn bewoners is en nog wat van dat knetterrechtse huisvestingswanbeleid van Rutte cum suis moet proberen te maken.

 21. JdV

  @utrecht: geen probleem. Mocht u toch op een gegeven moment de eenhoorn zat worden, mijn kok heeft een goed recept voor eenhoorn met truffel en cranberrycompote. Smullen.

 22. Utrechtvoorutrecht

  @JdV “truffel en cranberrycompote”? Kookt uw kok altijd uit de december-editie van de Allerhande? Wat schaft de pot op feestdagen? Drie variaties van een vergeten groente?

  Terug naar het onderwerp: er is natuurlijk een enorm gat in het aanbod studentenwoningen. Studenten nemen vaak genoegen met minder, maar complexen zoals aan de Archimedeslaan worden leeggeruimd en staan nu al jaren te verpauperen. Waarom zo kortzichtig?

 23. Hans

  @ Lexus
  Dank voor je toelichting op de evidente nonsens en lulkoek van JvD.
  De apekool die deze man verkoopt is in alle opzichten lachwekkende wartaal. Hij is waarschijnlijk de buurman van die andere meneer, die uit Stadskanaal.

 24. JdV

  @utrechtvoorutrecht: Tijdens de feestdagen schaft de pot een smakelijk stukje pandabeer, dan wel een stukje californische bruinvis moet het iets aquatisch worden. Ook zuid-chinese tijger mag op zijn beurt soms op de kaart staan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).