Studenten onderzoeken middelen tegen ‘smartphone zombies’ op de Uithof | De Utrechtse Internet Courant Studenten onderzoeken middelen tegen ‘smartphone zombies’ op de Uithof | De Utrechtse Internet Courant

Studenten onderzoeken middelen tegen ‘smartphone zombies’ op de Uithof

Studenten onderzoeken middelen tegen ‘smartphone zombies’ op de Uithof
Een Uithoftram tijdens eerder testritten op de Uithoflijn. Foto: Floris van Bodegraven
Sinds half november zijn drie groepen studenten bezig om te onderzoeken hoe de oversteekplaatsen bij de toekomstige trambaan op de Uithof veiliger kunnen worden. Nu al gebeuren er regelmatig bijna-ongelukken op de Uithof bij het oversteken. Er gaat straks zestien keer per uur een tram rijden en de toekomstige situatie vraagt om nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Sinds half november zijn drie groepen studenten bezig om te onderzoeken hoe de oversteekplaatsen bij de toekomstige trambaan op de Uithof veiliger kunnen worden. Nu al gebeuren er regelmatig bijna-ongelukken op de Uithof bij het oversteken. Er gaat straks zestien keer per uur een tram rijden en de toekomstige situatie vraagt om nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Drie groepen studenten Communication & Multimedia Design van Hogeschool Utrecht hebben de opdracht gekregen van de projectorganisatie Uithoflijn om te onderzoeken hoe studenten op de Uithof beter op het verkeer gaan letten. Vooral het gebruik van de smartphone door studenten tijdens het oversteken, zogeheten smartphone zombies, wordt als risico gezien.

Bijna-ongelukken

Als straks de tram gaat rijden, betekent dit dat er in de spits per richting 16 keer per uur een tram voorbijkomt. Op De Uithof rijden de trams maximaal 30 kilometer per uur. Ze delen hier de weg met de bussen. Buslijn 12 verdwijnt, maar de andere bussen blijven hier nog wel rijden. “Ook nu gebeuren er regelmatig bijna-ongelukken door onoplettendheid bij het oversteken. Een tram over de Padualaan en de Heidelberglaan is een geheel nieuwe situatie en mensen zullen hieraan moeten wennen”, meldt de projectorganisatie Uithoflijn.

“Een tram is echt anders dan een bus: trams hebben een langere remweg en kunnen niet uitwijken. Projectorganisatie Uithoflijn en de Uithofpartners, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht, willen dat weggebruikers zich daarvan bewust worden en goed opletten bij het oversteken.”

Eind januari zijn de resultaten bekend, dan komt elk groepje van studenten met een toepasbaar concept. Dat kan online of offline zijn. De organisatie haalt ook verschillende voorbeelden aan van campagnes die gebruikt zouden kunnen worden op de Uithof:

22 Reacties

Reageren
  1. Kees N

    Ik vind de Parijse video fantastisch! Het zal vast maar een tijdelijk effect hebben, maar dat hebben alle campagnes. Doen!

  2. JdV

    Wat is er mis met natuurlijke selectie?

  3. MJPD

    Er is helemaal geen aanvullend onderzoek nodig want de gemeente Woerden heeft momenteel een experiment met LED-strips in het trottoir.

    En eigenlijk moeten we dit gewoon aan de natuurlijke selectie overlaten. Laat de rubbertegelgeneratie maar wat beter uitkijken. Zo niet, dan heb je pech gehad en geen bestaansrecht.

  4. Robert Post

    De tramlijn weer opheffen is de meest voor de hand liggende optie. Wat voor voorzieningen je ook treft, smartphonezombies zijn onverbeterlijk. Je kunt nog beter proberen methodes te zoeken om kippen het eieren leggen af te leren.
    Natuurlijk is dat gechargeerd. Feitelijk ligt de oorzaak van het gedrag van smazo’s in het alsmaar veiliger maken van verkeer, toegespitst op fietsers en voetgangers. Deelnemen aan het verkeer zou moeten plaatsvinden vanuit lijfsbehoud, te beginnen met het drillen van kwetsbaren in het vóór laten gaan van snelverkeer, zoals dat vroeger was. Die bus of tram kan nog zo langzaam rijden, als de zwakke verkeersdeelnemers niet zelf opletten, kom je eronder en raak je gewond. Zo simpel is dat. Maar maak dat de kat maar eens wijs. Het vergt een cultuuromslag die tot in het Europees Parlement zal moeten worden aangekaart. Tot het zover is, zullen we nog heel wat berichten lezen over jongelui die van het asfalt zijn geschraapt of tussen de rails vandaan gepulkt.

  5. NK

    Dat heet toch gewoon natuurlijke selectie?
    Als je te dom en/of overstandig bent om op te letten op wat je doet in het verkeer is het toch gewoon je eigen schuld als je aangereden wordt?

  6. JdV

    En laten we eerlijk zijn, een domme student zal waarschijnlijk zijn of haar studie niet succesvol afronden. Zo bezien kan die tram nog wel eens geld gaan opleveren omdat het bestand voortijdig wordt uitgedund en er veel kosten worden bespaard.

  7. Luuk Upuuk

    De meeste racties spreken over natuurlijke selectie, dat vind ik mooi uitgedrukt. Ik zat zelf te denken aan : “eigen schuld, dikke bult” en wilde voorstellen om bij iedere oversteekplek een bloedrode kliko neer te zetten met grote letters VOOR MENSELIJKE RESTEN. Maar ik bedacht dan wel dat de trams geen chaufeurs of machinisten meer moeten hebben, want die kun je zoiets niet aandoen.

  8. Jvdh

    Spoorbomen het troittoir weg schuiven
    Zeg maar soort valkuil

  9. CdV

    Misschien wat chauffeurs/ machinisten mee laten denken in deze plannen.
    Belachelijk dat vaklui hierover niet mogen meedenken, als ze het leven van de koekerts maar blijven redden….
    Er moet serieus eens nagedacht worden over de beschermde positie van voetgangers en fietsers want tegenwoordig denken die juist helemaal niet meer na en men gaat ze weer pamperen 🙁

  10. Geert

    Ik weet niet wat ik erger vind, telefoonzombie’s of bekrompen DUIC-reaguurders die deze mensen de dood toewensen. Ga je schamen.

  11. Ritzo ten Cate (@ritzotencate)

    Wij doen dinsdag aanstaande in centrum Utrecht een straatfotografieworkshop waarbij we op jacht gaan naar telefoonzombies. Interessant om mee te doen? https://www.meetup.com/PermanentBeta/events/244927472/. Deelname is gratis.

  12. JdV

    Ik weet niet wat ik erger vindt: telefoonzombies of mensen zoals Geert die dingen suggereren die helemaal niet geschreven staan. Ga je schamen.

  13. Beestje

    Merkwaardig dat heel veel mensen bezig zijn met het zoeken naar oplossingen en daar tijd en geld aan geven. En de overheid moet dan maar weer geld uitgeven daarvoor. Appjes, lichtsignalen, etc. Toch is er maar één simpele goedkope oplossing. Laat de weggebruiker verantwoordelijk zijn voor eigen gedrag. Dus, weg met die telefoon voor alle verkeersdeelnemers. Zo simpel is het.

  14. bernard

    Moeten we nu ook al smartphone zombies gaan helpen oversteken?

  15. René

    Er komen misschien wel inzendingen voor de Darwin Award 2018 uit voort.

    Zelf nadenken (over je eigen veiligheid) wordt blijkbaar niet meer bijgebracht tegenwoordig.

  16. Luuk Upuuk

    Is er geen App te bedenken die bij ieder rood verkeerslicht de telefoon uitschakeld? Zijn we van een hoop gezeur af. Moet dan wel verplicht op al die walkie talkies geinstalleerd worden.

  17. Koen

    https://nos.nl/artikel/2202889-lichtlijn-zorgt-voor-veiligere-verkeerssituatie.html

  18. Martin R. von Dreesmann

    De beste maatregel is natuurlijk voorkomen dat iemand het nu al beruchte spoor nog hoeft over te steken. Dit kan eenvoudig bewerkstelligd worden door de ene kant van het spoor in te richten voor de universiteit, en de andere voor de hogeschool. Uiteraard zullen dan ook alle faciliteiten voor de hogeschool meeverhuizen, zoals de standplaats voor scooters, frituurkraam, sigarettenautomaat, kruidenier met energy drink en superfrikandelbroodjes et cetera.

  19. Hadjememaar

    Mijn god, wat een bekrompen reacties hier. Wel eens een kind verloren? Weet je hoe dat voelt? Natuurlijke selectie suggereren, hoe durf je. Deze z.g.n. “telefoonzombies” betalen straks wel jouw en mijn pensioen. Ik zeg toch ook niet: “als je niet wil/kan werken crepeer je maar! Geen baan? Moet je beter je best doen, eigen schuld dikke bult, natuurlijke selectie!”. Denk toch eens na voor je hier wat opkalkt.

  20. Al de Coole

    Als ze nou beginnen met die waarschuwingslampen en -bellen bij de voetgangersoversteek alleen aan te zetten als er daadwerkelijk een bus aankomt. Ik loop daar regelmatig, zónder smartphone, en het is totaal onduidelijk wanneer je nou veilig kan oversteken. Vaak rinkelen de bellen en knippert er een oranje uitroepteken, maar er is er geen bus te bekennen. Dan steek je op een gegeven moment maar over.
    En ik heb ook al diverse keren meegemaakt dat er een bus aankomt, maar dat er niets rinkelt of knippert…… Superverwarrend

  21. Bahco

    Amsterdam komt voor soortgelijke problemen met deze aanpak http://superbelangrijk.amsterdam Maar dat is Amsterdam. 🙂

  22. BRS

    Als mensen nou eens leren hun smartphone op te bergen op momenten dat focus is vereist, voorkom je al een hoop. Het lijkt wel of met de komst van de nieuwe technologie de mate van eigen verantwoordelijkheid helemaal is verdwenen. Gewoon uit je doppen kijken!

    Eerlijk gezegd voel ik ook niet mee met mensen die in dergelijke situaties terecht komen. Had je je maar moeten focussen….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).