Studenten ontkennen aantijgingen Rambam: ‘Belachelijk’ | De Utrechtse Internet Courant Studenten ontkennen aantijgingen Rambam: ‘Belachelijk’ | De Utrechtse Internet Courant

Studenten ontkennen aantijgingen Rambam: ‘Belachelijk’

Studenten ontkennen aantijgingen Rambam: ‘Belachelijk’
Een still uit de uitzending van Rambam
De student van wie, volgens Rambam, medicijnen zouden zijn afgepakt tijdens de ontgroening bij UVSV in Utrecht ontkent dat dit gebeurd is. Dat liet de betrokken studente, Bente Naber, gisteravond weten in de televisie-uitzending van Jinek.

De student van wie, volgens Rambam, medicijnen zouden zijn afgepakt tijdens de ontgroening bij UVSV in Utrecht ontkent dat dit gebeurd is. Dat liet de betrokken studente, Bente Naber, gisteravond weten in de televisie-uitzending van Jinek.

De veelbesproken uitzending van Rambam was gisteravond op televisie. De eerdergenoemde incidenten tijdens de ontgroeningsperiode bij UVSV kwamen weer aan bod; het afpakken van medicijnen, het voeren van een studente met een lepel en het spugen in iemands gezicht.

Betrokkenen bij de ontgroeningen menen echter dat de beelden niet de werkelijkheid laten zien. Gisteravond waren de praeses Alexandra Kist en vice-praeses Fine Westermann aanwezig bij het programma Jinek. Zij reageerden op de uitzending van Rambam. Hoewel ze in eerste instantie waren geschrokken van de beelden willen ze ook juist benadrukken dat de genoemde incidenten anders waren verlopen dan de uitzending doet vermoeden.

Zo zouden er geen medicijnen zijn afgepakt. De studente, die in de uitzending voorkomt, van wie de medicijnen zouden zijn afgepakt was ook aanwezig bij het programma. “Dat is absoluut niet waar”, vertelt ze. Ik heb van tevoren aangegeven dat ik medicijnen gebruik voor astma. Er werd mij geadviseerd om de medicijnen in mijn broekzak te houden.” De studente deed ze echter in haar tas die ze later kwijtraakte. Daardoor was ze haar medicijnen tijdelijk kwijt. Ze vindt het beeld dat geschetst wordt in de uitzending dan ook ‘belachelijk’.

Spugen

Ook heeft de vereniging onderzoek gedaan naar het spuugincident. Fine en Alexandra laten weten dat er niks naar voren is gekomen dat dit verhaal zou kunnen bevestigen. Er heeft zich ook niemand gemeld bij de vereniging naar aanleiding van het verhaal. In de uitzending zitten ook geen beelden van het incident.

De twee laten wel weten dat het klopt dat er een student gevoerd is met een lepel. “Dat had inderdaad niet mogen gebeuren.” Dit incident is volgens de betrokken ook opgeklopt. Er zou diezelfde dag nog overleg zijn geweest over het voeren met de lepel en er is excuses aangeboden aan de student. Die zou ook hebben aangegeven dat ze het fijn vond hoe er met de situatie werd omgegaan.

De Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht hadden eerder gezamenlijk besloten om de subsidie en bestuursbeurzen van de studentenvereniging UVSV op te schorten na het zien van een trailer van de uitzending. Fine en Alexandra laten weten dat ze erg gesteld zijn op de goede band met de universiteit: “We hebben er vertrouwen in dat de banden weer aangehaald kunnen worden.”

Rambam liet gisteren aan Jinek weten dat ze nog volledig achter de eigen uitzending staan.

23 Reacties

Reageren
 1. willem

  die studente waarvan de medicijnen zijn afgepakt (wat ze nu dus ontkent) zegt dit toch heel duidelijk in de reportage van Rambam…

 2. Gerard

  Kijk, zo goed werkt dus die groepsdwang in de studentenwereld! Nu goed opletten wie er nog meer gaat roepen dat het allemaal echt heus waar hééél anders was (snik…). Fine en Alexandra laten weten dat ze erg gesteld zijn op de goede band met de universiteit. Dat is dus precies waar dit allemaal over gaat, en daar ligt dus ook de sleutel voor dit probleem. Ben zeer benieuwd of Bert van der Zwaan zijn rug recht gaat houden, of dat hij toch ook weer bezwijkt onder de ‘academische’ druk.

 3. Frits

  De toekomstige elite heeft in ieder geval al goed geleerd wat een doofpot is. Knap!

 4. Peet

  De koorballen , hebben hun feutjes aardig onder de knoet
  Zoals te zien bij jinek
  De beelden spraken voor zich bij rambam
  Hoe duidelijk wil je het hebben

  Ontgroening,,,is echt passe,,stoppen met dat vernedergedrag

 5. Wim B.

  Waarom is iedereen tegenwoordig direct Slachtoffer ?
  Bij een ontgroening gebeuren nou eenmaal dingen die je uit je comfortzone halen.
  En nu blijkt dat het wegnemen van die medicijnen onzin is blijft er maar héél weinig over om een “onthullend” programma over te maken. Storm in een glas bier.

 6. Natte Otter

  @Gerard zo werkt narratief, als een verklaring niet in je beeld past is het in ene een samenzwering en groepsdrang.

  Samen met het andere verhaal van die student in Rotterdam, die alles ontkent en er uiteindelijk voor heeft gekozen zich niet te voegen bij het Rotterdamse Corps, lijkt dit een beetje broddelwerk van RamBam. Jammer.

 7. Attention

  Mooi he, zo leert het toekomstige bestuur van het bedrijfsleven en de toekomstige politieke bestuurders hoe je mensen lager in de rangorde intimideert, hoe je doofpotten creëert, hoe je paadjes schoonveegt, etc.. En dan natuurlijk lekker representatief en uiterst vriendelijk gaan zitten zijn bij een Jinek.

  Subsidekranen hadden natuurlijk al lang dichtgedraaid moeten worden toen er nog wel echt ontgroend werd en er aan de lopende band ernstige incidenten plaats hadden.

  Als het Universiteitbestuur zijn eigen woorden had gevolgd dan hadden er al enkele sociëteiten gesloten moeten worden de afgelopen jaren, maar steeds weer werden er oogjes dichtgeknepen.

  Maar ja, het bestuur van de universiteit en hogeschool bestaat uit-ex-corpsleden die de huidige bestuurders uiteraard goed kennen. Ze hebben de eed afgelegd dat alles wat in de vereniging gebeurd onder hen blijft en er nooit iets naar buiten mag komen. Anders wordt je gewoon de vereniging uitgeflikkerd en kan je in de toekomstige belangrijke functies in politiek en bedrijfsleven wel op je buik schijven. Zo werkt dat.

  Men leert in de vereniging macht uit te oefenen, macht te behouden en toekomstige macht te vergaren. Daar gaat het om, zodat in de toekomst natuurlijk gecashed kan worden. De rijen wordt gesloten gehouden, omdat de macht en toekomstige posities al een beetje verdeeld zijn in de studententijd.

 8. Johan

  Dubieuze, privacy schendende reportage van bedenkelijk journalistiek niveau. Die veeeel te veel aandacht heeft gekregen.

 9. Jeroen

  Klaarblijkelijk moeten die Ufjes ook hele hete aardappels naar binnenwerken bij zo’n ontgroening.

 10. Kok

  Valt nog mee dat de term “nepnieuws” nog niet is gebruikt door die studentenclub.
  En Jinek? Hoe denkt zij hierover?

 11. Natte Otter

  @Attention ik neem aan uit je aluminium-hoedje-post dat je waarschijnlijk niemand kent die bij het corps heeft gezeten? Je fantasie neemt een loopje met je.

  Soms is het gewoon niet simpeler als: je maakt vriendschappelijk connecties met andere hoogopgeleide mensen. Geen grote cash grab complotten of machtspelletjes, gewoon mensen die je kent. En vrienden hebben is fijn voor iedereen.

 12. BW

  Als je niet van dergelijke ontgroeningen houdt (wat ik me goed kan voorstellen) dan moet je vooral niet lid worden van een dergelijke vereniging. Verder is de uitzending van Rambam, gezien de ophef vooraf, vooral een storm in een glas water. Kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de Uffen hun subsidie niet terugkrijgen.

  @Attention
  Schei uit man. 30 jaar geleden was lidmaatschap van het corps de garantie voor een mooie carriere (overigens ook maar voor een select clubje binnen het corps), maar dat maakt tegenwoordig echt helemaal niks meer uit.

 13. Gerard

  Dit schiet niet op zo, laten we de boel nou eens positief benaderen! We bedenken een nieuwe traditie (daar zijn die lui dol op): ieder jaar op de vrijdag voor het begin van de Introductieweek organiseren we in de Senaatszaal een openbare bijeenkomst met veel toeters en bellen. Vertegenwoordigers van alle soorten klupjes en verenigingen die willen schuilen onder de comfortabele paraplu van de Universiteit komen bijeen om een Convernant te ondertekenen waarmee zij verklaren zich fatsoenlijk te gedragen en toegang te verlenen bij al hun activiteiten aan toezichthouders, journalisten en ouders. Verenigingen die liever verborgen willen houden wat ze allemaal uitspoken tekenen gewoon niet. Iedereen die dan nog lid willen worden van zo’n stiekeme klub weet waar ze aan beginnen. Ze verliezen het recht om te klagen over aangedaan leed, maar kunnen daar dan wel weer extra stoer over doen in de kroeg!

 14. Gerard

  @BW Je hebt heel erg gelijk: 30 jaar geleden was lidmaatschap van het corps de garantie voor een mooie carriere, dus dat is precies de generatie die nu vanuit de top van de Universiteit dankzij de destijds afgedwongen loyaliteit de studentenverenigingen uit de wind proberen te houden!

 15. BW

  @Gerard
  Ja hoor Gerard, het ‘old boys network’ van 30 jaar geleden zorgt er maar mooi voor dat de huidige generatie studenten elkaar met een lepel kan blijven voeren. Goed dat Rambam deze misstand aan de kaak heeft gesteld!

 16. Wim B.

  En wat is er mensonterend aan iemand met een lepel voeren ?
  Loop je daar ook al blijvend letsel van op ? Bizar.

 17. ed flabbergast

  Het is interessant om te zien hoe verschrikkelijk loyaal iedereen is die ooit zo’n ontgroening heeft doorstaan… Ooit van het Stockholmsyndroom gehoord? Zoek maar eens op. Zelfs de tijdens de ontgroening gefilmde studenten ontkennen nu de gebeurtenissen die op beeld staan!
  Overigens blijf ik het treurig vinden dat je door de hel gesleept moet worden om aan een vriendschapsband te komen, en zijn de voor de maatschappij nadelige gevolgen van het zodanig in stand gehouden netwerk overal zichtbaar, denk aan telkens falende politici als Opstelten en Van der Steur.

 18. Wim Evers

  Jinek zelf niet op haar sterkst.Gaf de “ontkenners” ruim baan.Geen enkele kritische vraag aan de drie goedpraters.

 19. Harrie

  Subsidies voor wangedrag, volstrekt belachelijk, Wat die studenten “normaal” vinden is natuurlijk helemaal niet normaal. Eerstejaars studenten vernederen en belachelijk maken, nou lachen en vooral ook verantwoord. Voetbalclubs verstrekken toch ook geen subisidies aan hooligans die de boel in en rond de stadions verzieken? En dan te bedenken dat dit soort sadisten later in de top van het bedrijfsleven of in de top van het openbaar bestuur terechtkomen. Stoppen met die walgelijke onzin is het beste en subsidies moeten helemaal niet aan dit soort elite-clubjes vestrekt worden. Besteed dat subsidie-geld liever aan studenten die van huis uit niet zomaar kunnen studeren. Gebeurt er tenminste iets nuttigs met dat geld.

 20. Cico

  Die meisjes weten heel goed waarmee ze in zee gaan, ze worden een beetje onder druk gezet en nu zit er dus een hijgerige cameraploeg ertussen op zoek naar ‘misstanden’ (lees kijkcijfers). Dit zijn geen misstanden, zoals gedwongen flessen jenever drinken of zwaar lichamelijk letsel zoals in Groningen. Dit is gewoon hysterie en watjes gedrag. Er gebeurt he-le-maal niks, zelfs al zou dit meisje een astma aanval krijgen: ze zit midden in een drukke stad met meerdere ziekenhuizen in de direct omgeving. We nemen geregeld zelf grotere risico’s als je balanceert op je keukentrap of invoegt met 140 km/uur net voor die vrachtwagen.
  Natuurlijk staan de commentaren weer vol benepen en kleinburgerlijke lui die de verenigingswereld totaal niet kennen, maar weer lekker kunnen afgeven op de ‘elite’. Lekker makkelijk, geeft vast een zelfvoldaan gevoel, maar het komt gewoon neer op geroddel. Overigens ben ik zelf geen corpslid, haakte tijdens de ontgroening af omdat ik me stoorde aan juist dat kuddegedrag en groepsdruk.

 21. Selie T.

  Weet je wat goed zou zijn voor het stappen uit je comfortzone? Helpen in een asielzoekerscentrum, meedraaien in een verzorgingstehuis…
  En de reactie van de universiteit is zo ongelooflijk leugenachtig, ze weten al zolang als de vereniging bestaat , die zij sponsoren, een verre van respectvolle ontgroening heeft.
  Ik geloof inderdaad niet het gedoe over de astma medicijnen, maar de rest is heel goed mogelijk en gebeurt ook.
  De druk binnen de groep is heel naar, en het gevoel van investeren en loyaliteit creëren in een vereniging kan ook op betere, andere manieren.

 22. Attention

  @ Natte Otter

  Tourlijk joh. “dan is het weer als-hoedjes-denken’.

  Ga jij maar eens tellen hoeveel kamerleden NIET bij een vereniging hebben gezeten. Het aantal verenigingsmensen wint het met gemak, zelfs bij de zogenaamd linkse partijen.

 23. Angelique

  Zolang ontgroeningen geheim gebeuren en deelnemers een geheimhoudingscontract dienen te tekenen, lijkt me de rookpluim groot genoeg om rustig uit te gaan van een brand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).