Studenten pleiten voor meer studieplekken in Utrecht na pilot UU | De Utrechtse Internet Courant Studenten pleiten voor meer studieplekken in Utrecht na pilot UU | De Utrechtse Internet Courant

Studenten pleiten voor meer studieplekken in Utrecht na pilot UU

Studenten pleiten voor meer studieplekken in Utrecht na pilot UU
Utrechtse studenten en scholieren hebben een open brief gestuurd over het tekort aan studieplekken. Dit naar aanleiding van een pilot van de Universiteit Utrecht (UU) om in de tentamenperiode alleen eigen studenten een studieplek te geven in de universiteitsbibliotheken.

Utrechtse studenten en scholieren hebben een open brief gestuurd over het tekort aan studieplekken. Dit naar aanleiding van een pilot van de Universiteit Utrecht (UU) om in de tentamenperiode alleen eigen studenten een studieplek te geven in de universiteitsbibliotheken.

De UU gaf aan dat de bibliotheken overbelast zijn en nog geen 40 procent van de bezoekers aan de universiteit studeert. Reden om met een pilot te kijken of er voorrang kan worden gegeven aan eigen studenten. Studentenorganisatie VIDIUS geeft aan dat er meer moet worden gedaan om extra studieplekken te realiseren.

Een goed studieklimaat bestaat, volgens VIDIUS, onder andere uit een rustige werkomgeving waar iemand aan zijn studie of huiswerk kan zitten. Niet iedereen heeft deze mogelijkheid thuis. “Onderwijsinstellingen moeten zorg dragen voor een goed studieklimaat voor elke student. Hier horen door de onderwijsinstellingen gefaciliteerde studieplekken bij”, aldus Martijn Grul, voorzitter van VIDIUS studentenunie.

De organisatie roept alle onderwijsinstellingen op meer studieplekken te realiseren, op laagdrempelige locaties en met ruime openingstijden. “Op deze manier zal geen student of scholier meer geweerd hoeven te worden en kunnen zij in een goede leeromgeving hun opleiding vervolgen”, is te lezen in de open brief van VIDIUS. “Daarnaast zien we graag dat de instellingen de samenwerking opzoeken met de openbare bibliotheek om zo gezamenlijk, na onderzoek tot voldoende en kwalitatieve studieplekken te komen.”

VIDIUS, gesteund door de gemeenteraadsfracties van GroenLinks en Student en Starter, de studentgeleding van de centrale raad van de Hogeschool Utrecht, de studentenkoepels van de HU en UU en de bewonerskoepel van SSH, heeft de open brief gestuurd naar alle onderwijsinstellingen in Utrecht.

4 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Er is geen gebrek aan plekken, er is een overschot aan studenten. Studeren is te goedkoop en zou alleen weggelegd moeten zijn voor mensen met hogere inkomens. Andere mensen gaan opleidingen doen in de zorg of ander nuttig maatschappelijk doel. De universiteit utrecht zou verplicht moeten worden de komende 5 jaar elk jaar minimaal 5% minder studenten in te schrijven, door middel van een numerus fixus of loting. Daar lossen we een hoop problemen mee op qua OV, fietsdrukte, woningtekort etc etc.

 2. Ihsan

  @JdV ” Studeren […] zou alleen weggelegd moeten zijn voor mensen met hogere inkomens.”…

  Want de wetenschap moet het hebben van de Donald Trump Jr.’s van de wereld. In jouw ideale wereld koop je dus je diploma. Waardeloos. Waardenloos.
  Je mag best vinden dat er te veel mensen studeren. Ik denk ook dat lang niet alle mensen op de universiteit op de juiste plek zitten. Maar dat betreft juist vaak de kinderen van rijke ouders die enkel met huiswerkklasjes en bijlessen het VWO konden afronden. Volgens mij moeten universiteiten studenten toelaten op merites, niet op basis van hun banksaldo.

 3. Ikhebeenvraag

  Dit heeft echt meer context nodig dan ‘weinig plek in bieb, laten we alle bieb-migranten weren.’ Heel trendy, maar het gevolg wordt aangepakt zonder naar de oorzaak te kijken.
  Waarom zit iedereen daar opeens. Zijn de studentenaantallen zodanig gegroeid dat niemand meer fysiek kan studeren? Of zijn de studentenkamers gekrompen dat er geen bureau meer in past, want zo studeerden de voorgangers: thuis. Of komt het door de toegenomen studiedruk met financiele boetes dat studenten zich een slag in de rondte studeren?

 4. Henk de vries

  @ Ikhebeenvraag, ik studeerde in de jaren 60, en toen studeerde je als student aan de universiteit op een door de universiteit beschikbaar gestelde studie plek op de eigen faculteit of bibliotheek. Studeren op studenten kamers was bij geneeskunde en rechten absoluut niet gebruikelijk. Wat ook ongebruikelijk was waren studieplekken van de universiteit die ook door niet aan de universiteit verbonden personen gebruikt werden. Hier gaat het nu blijkbaar ook mis, de bezetting van de door de universiteit aangeboden studieplekken blijkt voor het merendeel te bestaan uit niet aan de universiteit verbonden personen. Mensen die dit wel zijn beklagen zich hierover. Oplossing: Studie plekken bedoeld voor aan de universiteit verbonden personen zijn alleen nog beschikbaar, in examen periode, voor aan universiteit verbonden personen. Oorzaak is dus wel degelijk duidelijk en onderzocht. Oplossing lijkt mij evident. Komen hierdoor andere groepen studenten in de problemen, dan melden die zich bij de eigen hogeschool of onderwijsinstelling.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).