Studenten van Hogeschool Utrecht bedenken chip met patiëntinformatie die ‘levens kan redden’ op ambulance Studenten van Hogeschool Utrecht bedenken chip met patiëntinformatie die ‘levens kan redden’ op ambulance

Studenten van Hogeschool Utrecht bedenken chip met patiëntinformatie die ‘levens kan redden’ op ambulance

Studenten van Hogeschool Utrecht bedenken chip met patiëntinformatie die ‘levens kan redden’ op ambulance
Archieffoto
Studenten van de opleiding Open-ICT aan de Hogeschool Utrecht (HU) hebben een chip ontworpen die levens moet gaan redden van mensen die een ambulance nodig hebben. De chip kan het ambulancepersoneel vertellen of een patiënt allergieën heeft of medicijnen gebruikt, waardoor hulpverleners betere keuzes kunnen maken voor de behandeling.

Studenten van de opleiding Open-ICT aan de Hogeschool Utrecht (HU) hebben een chip ontworpen die levens moet gaan redden van mensen die een ambulance nodig hebben. De chip kan het ambulancepersoneel vertellen of een patiënt allergieën heeft of medicijnen gebruikt, waardoor hulpverleners betere keuzes kunnen maken voor de behandeling.

Medische informatie wordt verzameld in het Elektronisch Patiënten Dossier, maar dat is niet altijd toegankelijk. Daarom is er volgens de studenten van de HU dus een andere oplossing nodig. Ze gingen aan de slag met hun idee om mensen informatie bij zich te laten dragen, zodat hulpverleners weten wat ze moeten doen, ook als de patiënt zelf niet in staat is om te vertellen of hij of zij bijvoorbeeld een allergie heeft of medicijnen gebruikt. Het resultaat is de Secure Medical Information Chip, een chip waarop alle belangrijke medische informatie staat.

Voor het ontwerpen van de chip hebben de studenten eerst onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar welke informatie ambulancepersoneel eigenlijk nodig heeft. Ook zijn ze in gesprek gegaan met professionals van het UMC Utrecht, die de studenten vertelden dat er bij hen jaarlijks twee tot vier doden vallen door een situatie waarin medische informatie niet bekend is bij de hulpverleners. Ook komt het voor dat patiënten niet de optimale zorg krijgen, omdat er informatie ontbreekt.

De chip die de studenten uiteindelijk hebben ontworpen, is verwerkt in een ketting. Daarnaast hebben ze een applicatie gebouwd, waardoor behandelaars de chip kunnen uitlezen. Het product zal volgens de studenten uiteindelijk ook aan alle privacy-eisen voldoen.

Startup

Sven Loeve, een van de studenten die betrokken is bij het project, heeft besloten het project niet te laten stoppen aan het eind van zijn studie. Hij wil een startup oprichten onder de naam ERIA. Loeve heeft gesprekken gevoerd met het UMC Utrecht en de Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht (RAVU) en zij zijn volgens Loeve geïnteresseerd. Er is inmiddels een eerste versie van de chip. Die voldoet nog niet aan alle regelgeving, maar kan wel gebruikt worden om demonstraties te geven aan geïnteresseerden.

Loeve zoekt nog mensen die hem verder kunnen helpen met de chip, bijvoorbeeld met technische of zakelijke kennis. Zij kunnen mailen naar info@eria-lifesystems.com.

7 Reacties

Reageren
  1. ChipHoofd

    Ik wil ook zo’n chip in mijn hoofd, met de optie spotify erbij.

    Alle gekheid op een stokje. Denk zeker dat dit voor bepaalde patiënten goed zal zijn. Maar toch ook weer een tricky privacy issue lijkt mij.

  2. Rob

    Chinese chips beheert door een vaag bedrijf. YES!

  3. Joop

    Dat zit toch al ingebouwd in de smartphone? Noodgeval knop op inlogscherm en dan medische ID. Dan hoeven er niet meer chips te worden uitgegeven

  4. Ondieper

    En hoe is dit beter dan dit gewoon in je telefoon zetten onder de optie voor informatie van noodgevallen?
    Een chip vereist weer apparatuur om de informatie erop te zetten, en ook om uit te lezen. Een telefoon kan iedereen gewoon lezen als het nodig is.

  5. Koel Hoofd

    Uhm, er vallen jaarlijks tienduizenden slachtoffers door medische missers in ziekenhuizen.
    Toch hebben die patienten een armbandje met barcode wat wordt gescand voor inzage in hele dossier wat ze in dat ziekenhuis hebben, alsook wat er is opgevraagd bij andere ziekenhuizen tijdens de intake.

    ICT is niet zaligmakend, beter onderwijs wel.

  6. mees kees

    Misschien simpeler en privacy-veiliger om het bestaande EPD nu eens eindelijk (is voor dit doel ontworpen namelijk) toegankelijk te maken voor bepaalde zorgmedewerkers. Ik begrijp werkelijk niet waarom dat na zoveel tijd nog steeds niet functioneert, want dat is de praktijk. En als je daar als patient geen toestemming voor geeft, dan is dat je eigen vrije verkiezing, en dat heeft bepaalde consequenties. Een chip aan een ketting…….dan kan ik beter een USB-stickje meenemen voor onderweg. Welkom in 2024!

  7. Robin

    Nobel streven. Het is echter symptoombestrijding. Een goede en veilige uitwisseling van medicatiegegevens zodat een compleet en actueel medicatieoverzicht gegenereerd kan worden op basis van je BSN, voor elke zorgverlener met een (plotselinge?) behandelrelatie met jou, dat is wat er daadwerkelijk nodig is.
    Daar wordt hard aan gewerkt en daar werk ik ook aan mee. Een traject van jaren, waar de eerste patiënten hopelijk binnen twee jaar wat van gaan merken. Misschien dat deze chip in de komende 10 jaar wat symptomen kan bestrijden, maar ik hoop dat we deze daarna niet meer nodig hebben. Of enkel nog voor het BSN?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).