Studentencomplex aan Cambridgelaan in Utrecht niet brandveilig; SSH neemt per direct noodmaatregelen Studentencomplex aan Cambridgelaan in Utrecht niet brandveilig; SSH neemt per direct noodmaatregelen

Studentencomplex aan Cambridgelaan in Utrecht niet brandveilig; SSH neemt per direct noodmaatregelen

Studentencomplex aan Cambridgelaan in Utrecht niet brandveilig; SSH neemt per direct noodmaatregelen
De gevels van het studentencomplex aan de Cambridgelaan op het Utrecht Science Park zijn brandgevaarlijk. Eigenaar SSH moet dan ook direct maatregelen nemen. De bewoners hoeven vooralsnog niet te vertrekken.

De gevels van het studentencomplex aan de Cambridgelaan op het Utrecht Science Park zijn brandgevaarlijk. Eigenaar SSH moet dan ook direct maatregelen nemen. De bewoners hoeven vooralsnog niet te vertrekken.

Naar aanleiding van de verwoestende brand in de Grenfelltoren in Londen, waar meer dan 70 mensen om het leven kwamen, is de gemeente een onderzoek gestart naar de brandveiligheid van de gebouwen in Utrecht. Daar is nu uit naar voren gekomen dat het studentencomplex aan de Cambridgelaan 191-845 niet voldoet aan de brandveiligheidseisen.

Bouwbesluit

Uit een test is namelijk gebleken dat het gevelmateriaal niet in orde is. “Uit deze test is brandklasse D gekomen. Dit betekent dat het materiaal goed brandbaar is (zelfstandig brand) en een hoge bijdrage levert aan de brand. Op grond van dit onderzoek stellen wij vast dat het gebouw met deze brandklasse niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit”, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Om het gebouw voor nu veilig te maken moet SSH maatregelen nemen. Zo moeten de gevelplaten langs de plint op de begane grond en langs de vluchtroutes worden vervangen door brandwerende exemplaren. Ook moeten de ramen in de trappenhuizen brandwerend worden afgedicht om de kans op doorslag te verkleinen en wordt er brandtoezicht ingezet.

Zeven dagen per week

Deze toezichthouder is zeven dagen per week aanwezig en houdt de situatie constant in de gaten. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt moet deze persoon ervoor zorgen dat alle mensen snel het pand verlaten. Uiteindelijk moeten er permanente maatregelen worden genomen en dat is waarschijnlijk het vervangen van de brandbare gevelplaten.

SSH heeft volgens het college per direct de praktische maatregelen in gang gezet. Ook de bewoners van het complex worden geïnformeerd. Vooralsnog kunnen zij blijven wonen in het gebouw.

5 Reacties

Reageren
 1. Ihsan

  Absurd. De brand in de Grenfelltoren is meer dan 6 jaar geleden. En dan komt men nu pas tot deze conclusie.

 2. Joop Kools

  Gaat die toezichthouder nu echt 7×24 zitten kijken of er misschien brand uitbreekt?

 3. Koel Hoofd

  @Joop
  Dat is de taak van een brandwacht.
  Bij een gebouw waarvan de gevel goed brandbaar is geen overbodige luxe.
  De mensen in Grenfell zaten als ratten in de val.

 4. Pragmatist

  Zie hier wat exact de taken zijn van een brandwacht:

  https://www.brandwachthuren.nl/nl/faqs/wat-doet-een-brandwacht

  Ik verwacht van niemand dat die een gebouw aanstaart voor 24/7, laat staan voor meer dan een uur. De studenten die daar wonen hebben immers een aandachtsspanne van hooguit 45 minuten.
  Het gaat meer om het controleren van brandveiligheidsvoorschriften, het goed kunnen evacueren indien er een brand is, en indien mogelijk, beginnende branden uitblussen.

 5. Een studente

  Oh, wat een gemeen vooroordeel en ontmenselijking van de bewoners, Pragmatist. Lekker bezig, kan jou het schelen als de boel affikt met mensen met zo’n korte aandachtsspanne.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).