Studentenorganisaties tekenen intentieverklaring voor het aanpakken van sociale veiligheid Studentenorganisaties tekenen intentieverklaring voor het aanpakken van sociale veiligheid

Studentenorganisaties tekenen intentieverklaring voor het aanpakken van sociale veiligheid

Studentenorganisaties tekenen intentieverklaring voor het aanpakken van sociale veiligheid
107 Utrechtse studenten- en studieverenigingen hebben op 22 september een intentieverklaring getekend om de sociale veiligheid te verbeteren. Hiermee willen de verenigingen meer aandacht vragen om agressiviteit, seksueel wangedrag, pesten en discriminatie tegen te gaan. 

107 Utrechtse studenten- en studieverenigingen hebben op 22 september een intentieverklaring getekend om de sociale veiligheid te verbeteren. Hiermee willen de verenigingen meer aandacht vragen om agressiviteit, seksueel wangedrag, pesten en discriminatie tegen te gaan. 

De aanleiding voor de intentieverklaring is tweeledig. Aan de ene kant waren er signalen van Utrechtse studentenverenigingen dat de leden de sociale veiligheid wilden verbeteren. Aan de andere kant is er een aantal rapporten verschenen dat reden gaf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Zo bleek uit het rapport ‘Studenten over Verkrachting’ van Amnesty International en I&O Research uit 2021 dat 1 op de 9 vrouwelijke studenten te maken krijgt met verkrachting. Ook 1% van de mannelijke studenten krijgt hiermee te maken gedurende zijn studententijd. 

Gedragscode

Met het tekenen van de intentieverklaring beloven de Utrechtse verenigingen de sociale veiligheid actief te bevorderen. Dit willen ze doen door vertrouwenspersonen aan te stellen, een gedragscode met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag op te stellen, te handhaven en vervelende ervaringen actief bespreekbaar te maken. Dit laatste zou bijvoorbeeld kunnen door een Week (of Dag) van de Veiligheid organiseren of een jaarlijks open gespreksuurtje met een psycholoog te in te stellen.

De intentieverklaring is opgezet vanuit de belangenbehartiger voor studenten en studentorganisaties in Utrecht: VIDIUS in samenwerking met tal van andere organisaties. Later dit jaar zal de verklaring worden aangeboden aan burgemeester Sharon Dijksma en Mariëtte Hamer, de landelijk regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

3 Reacties

Reageren
  1. Baliekluiver

    De oorverdovende stilte waarmee die 107 Utrechtse studenten- en studieverenigingen reageerden op de recente ’emmer’ uitspraken van hun amsterdamse collega’s geeft veel vertrouwen in dit project.

  2. PeterH

    Elk initiatief is – de opeenvolgende o.a. Groningse excessen indachtig- toe te juichen.1,0 en 11,0 procent, bizar en walgelijk.
    @ Baliekluiver: misschien IS dit zo,n reactie.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  3. Niels Bokhove

    Hopelijk houden ze zich aan de afspraken, heb er weinig vertrouwen in, ze hebben er maling aan (zie de corpora in Groningen, Delft en Amsterdam die gewoon doorgingen met hun criminele [want dat is het] ontgroening). En laten ze dan ook meteen iets doen aan de horeca-overlast met kotsende studenten in m.n. de Nobelstraat. En die late herriefeestjes in studentenhuizen: gemaakte afspraken zijn ze al snel weer vergeten. Überhaupt bepaalt het relatief grote aantal studenten zo langzamerhand teveel de sfeer in de stad, je struikelt over ze. De antipathie tegen ze neemt merkbaar toe, dat zouden ze zich moeten aantrekken, maar dat doen ze niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).