Studieplekken universiteitsbibliotheken alleen nog maar toegankelijk voor UU-studenten | De Utrechtse Internet Courant Studieplekken universiteitsbibliotheken alleen nog maar toegankelijk voor UU-studenten | De Utrechtse Internet Courant

Studieplekken universiteitsbibliotheken alleen nog maar toegankelijk voor UU-studenten

Studieplekken universiteitsbibliotheken alleen nog maar toegankelijk voor UU-studenten
De Universiteit Utrecht (UU) geeft gehoor aan de kritiek van haar studenten(raad) en gaat een proef doen: de eerste tentamenperiode na de zomer worden alleen universiteitsstudenten en -docenten toegelaten tot de studieplekken in de universiteitsbibliotheken.

De Universiteit Utrecht (UU) geeft gehoor aan de kritiek van haar studenten(raad) en gaat een proef doen: de eerste tentamenperiode na de zomer worden alleen universiteitsstudenten en -docenten toegelaten tot de studieplekken in de universiteitsbibliotheken.

Het aantal bezoekers in de bibliotheken van de UU is in de periode 2014 tot en met 2018 gestegen van 1,3 naar 1,8 miljoen bezoekers per jaar. Dit zorgt voor veel frustratie bij studenten en bij de studentenraad van de UU. Voor de studentenraad was de maat helemaal vol toen het tijdens de afgelopen tentamenperiode weer overvol was in de universiteitsbibliotheken op de Drift en de Uithof. Er stonden al voor openingstijd lange rijen.

Naast studenten van verschillende onderwijsinstellingen waren er ook veel scholieren in de twee bibliotheken te vinden. Uit onderzoek bleek dat 40 procent van de bezoekers niet studeert aan de universiteit. Hier klaagt de studentenraad al jaren over. De UU geeft nu gehoor aan de kritiek met concrete actie.

Plan uitwerken

Woordvoerder Maarten Post van de UU legt het plan uit: “We hebben geprobeerd in de extra vraag te voorzien door de openingstijden te verruimen en voor extra studieplekken te zorgen. Maar de grens is nu bereikt. Daarom gaan we tijdens de tentamenperiode van 15 oktober tot en met 8 november een proef doen: de studieplekken in de Universiteitsbibliotheken mogen alleen nog maar gebruikt worden door medewerkers en studenten van de UU.”

Het plan moet de komende tijd nog verder uitgewerkt worden. Want de UU wil het uitlenen van boeken en andere faciliteiten wel voor iedereen toegankelijk houden. Het is nog onduidelijk hoe de UU dit wil gaat toepassen. “Maar nu uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de bezoekers in de universiteitsbibliotheken niet van de UU komt, constateert het college dat de balans wel een beetje zoek is”, aldus Post.

De Hogeschool Utrecht (HU) laat weten in gesprek te zijn met de universiteit over de gevolgen van de maatregel. Een woordvoerder van de HU laat weten: “Naar aanleiding van deze pilot overweegt de HU de openingstijden van haar bibliotheek op Padualaan 99-101 in het collegejaar 2018-2019 te verruimen. Besluitvorming hierover volgt nog.”

2 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Goed en logisch besluit, maar als men niet afrekent met de aso’s die een studieplek bezetten – door een boek en een jas achter te laten – om vervolgens gerust anderhalf uur weg te blijven, dan is dit half werk.

 2. R. Paree Meijer

  De Universiteit maakt het zichzelf wel heel erg moeilijk.
  Er blijkt dus duidelijk veel behoeft om de bibliotheek te bezoeken.
  Beging dan met het verruimen van de openingstijden.
  Om een eventueel personeelstekort op te vangen, zou men gebruik kunnen maken van mensen die langdurig werkeloos zijn.
  Dit zou simpel opgelost kunnen worden door met uitkeringsinstanties samen te werken.

  Een tweede maatregel zou kunnen zijn om de toegang voor niet studenten te beperken door deze maar twee dagen per week toe te laten.

  Betere controle.
  Zoals in een reactie van Berend genoemd word dient er een betere controle te komen dat studieplekken niet onnodig bezet word gehouden.
  Studenten die zich schuldig maken om een studieplek onnodig vast te houden, zou men ná de eerste waarschuwing de toegang kunnen weigeren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).