Stuk van de Domtoren geschonken aan Japan; ornament is vandaag onthuld in themapark Stuk van de Domtoren geschonken aan Japan; ornament is vandaag onthuld in themapark

Stuk van de Domtoren geschonken aan Japan; ornament is vandaag onthuld in themapark

Stuk van de Domtoren geschonken aan Japan; ornament is vandaag onthuld in themapark
Onthulling van het ornament met onder meer de Nederlandse ambassadeur Peter van der Vliet
Het ornament van de Domtoren dat Utrecht aan themapark Huis ten Bosch in Japan heeft geschonken, is vandaag onthuld. Het versieringselement heeft een plek gekregen in het informatiecentrum vlakbij de Japanse replica van de Domtoren, die bijna even groot is als het Utrechtse icoon.

Het ornament van de Domtoren dat Utrecht aan themapark Huis ten Bosch in Japan heeft geschonken, is vandaag onthuld. Het versieringselement heeft een plek gekregen in het informatiecentrum vlakbij de Japanse replica van de Domtoren, die bijna even groot is als het Utrechtse icoon.

Het ornament werd vorig jaar naar aanleiding van het 700-jarig jubileum van de Domtoren aangeboden aan Huis ten Bosch in Japan. Op 26 juni, exact 700 jaar na de eerste steenlegging in 1321, werd het 400 kilo wegende versieringselement feestelijk klaargemaakt voor verzending. Met de schenking trapte Utrecht de viering van 700 jaar Domtoren af.

Huis ten Bosch is een themapark in Japan dat vol staat met Nederlandse gebouwen die waarheidsgetrouw zijn nagemaakt. De replica van de Domtoren is waarschijnlijk de meest in het oog springende bezienswaardigheid van het park, waar ook een kopie van het stadhuis van Gouda en een deel van het Amsterdamse grachtenstelsel te vinden zijn. De replica van de Domtoren is 105 meter hoog, het origineel meet 112 meter.

Replica van de Domtoren in Japan

Burgemeester Sharon Dijksma heeft voor de gelegenheid een brief geschreven. De vertaling van deze brief werd tijdens de onthullingsceremonie voorgelezen. Burgemeester Dijksma feliciteert Huis ten Bosch met haar jubileum – het themapark bestaat 30 jaar – en biedt het ornament aan, mede namens de inwoners van Utrecht. Ook staat zij stil bij het feit dat ook Utrecht dit jaar een jubileum viert: dat van 900 jaar stadsrechten.

Utrecht Marketing heeft in samenspraak met de gemeente Utrecht het organiseren van de schenking op zich genomen.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

9 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Leuk feitje. De replica is iets kleiner geworden omdat deze in een aanvliegroute van het vliegveld staat en niet hoger gebouwd mocht worden.

 2. Hans

  Toch mis ik de Zadelstraat in het geheel.

 3. Uuuu

  Leuk dat ze daar ook niet hoger bouwen dan de dom 😉

 4. Savrion

  🙂 lachué @Uuuu en leuk feitje @Jeroen

  Een stukje Utrecht in Japan … met een bollenveld ervoor 🙂

 5. Rinke Doornekamp

  Om het helemaal echt te maken zouden ze hem, net als hier, in de stijgers moeten zetten.

 6. Moniek

  Bedoelt u steigers?

 7. Hans O

  De toren mocht niet hoger omdat je dan over de heuvels de plaats kon zien waar Nederlandse dwangarbeiders moesten werken en verblijven tijdens de oorlog met Japan: Nagasaki van de atoombom.
  Slecht gekozen.

 8. Moniek

  Vreemd is wel dat de onthulling plaatsvindt voor het nagebouwde stadhuis van… Gouda.

 9. passalacqua

  is deze replica eigenlijk te beklimmen? zit er een lift in bijv?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).