Stukje bot van heilige Bernadette komt naar Sint-Catharinakathedraal in Utrecht Stukje bot van heilige Bernadette komt naar Sint-Catharinakathedraal in Utrecht

Stukje bot van heilige Bernadette komt naar Sint-Catharinakathedraal in Utrecht

Stukje bot van heilige Bernadette komt naar Sint-Catharinakathedraal in Utrecht
Bernadette Soubirous
Een bijzonder reliek is op weg naar de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht. Het gaat om een stuk gebeente van de Franse heilige Bernadette Soubirous, die in 1879 is overleden. De schrijn met daarin het reliek is nu onderweg van Maastricht naar Roermond en komt op 18 april aan in Utrecht.

Een bijzonder reliek is op weg naar de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht. Het gaat om een stuk gebeente van de Franse heilige Bernadette Soubirous, die in 1879 is overleden. De schrijn met daarin het reliek is nu onderweg van Maastricht naar Roermond en komt op 18 april aan in Utrecht.

Bernadette Soubirous werd in 1844 geboren in het Zuid-Franse dorpje Lourdes. Toen ze 14 jaar was, zag Bernadette voor het eerst een verschijning van Maria en uiteindelijk gebeurde dit veertien keer. Lourdes groeide daarna uit tot bedevaartsoord en Bernadette werd een heilige.

Op uitnodiging van de bisschoppen van Nederland komt het reliek naar Nederland. Dit stond eigenlijk al in 2020 gepland, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus kon dat destijds niet doorgaan.

Inmiddels is het bot van de ziener van Lourdes, zoals Bernadette ook wel wordt genoemd, gearriveerd in Nederland. Op tweede paasdag kwam het aan in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht en inmiddels is het dus onderweg naar Roermond. Uiteindelijk doet het reliek alle zeven bisdommen van Nederland aan.

Wim Eijk

Op 18 april arriveert het om 17.30 uur bij de Sint-Catharinakathedraal in de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Om 19.00 uur is er een mis met een kleine ontvangstplechtigheid. De volgende dag is er een vol programma met onder meer een rozenkransgebed en een mis met kardinaal Wim Eijk.

Op 20 april vertrekt het reliek naar de Willibrordusbasiliek in het Zeeuwse Hulst. Op 28 april is Bernadette voor het laatst in Nederland. Daarna gaat ze weer terug naar haar geboortedorp Lourdes.

11 Reacties

Reageren
 1. W

  Een hoop reli-nieuws hier de laatste tijd…

 2. W

  Grappig dat reacties die voldoen aan het moderatiebeleid niet geplaatst worden.

 3. M.

  @W: Ik erger me ook aan het “moderatiebeleid”. Fora als deze zijn volgens mij juist om discussie op gang te brengen of zo nodig te houden. Nog los van het feit dat agressief katholieke terreur sind lang verleden tijd is. Het zijn laconieke mensen met humor, tot en met de paus.

 4. Statler

  Ik vindt deze relieken een wat morbide vorm van persoonsverheerlijking.

 5. Klaasjan

  De bedoeling van deze rondreis ontgaat me. De publicatie in DUIC ook.

 6. Ton

  Je zou maar heilig zijn.

 7. Koel Hoofd

  Mild macaber, een bot traditioneel vereren.

 8. M.

  Bezoek aan een graf heeft in wezen dezelfde functie. Er zijn nog genoeg mensen die daar waarde aan hechten. Nu komt er een stukje van het graf naar je toe en hoef je er niet helemaal voor naar Lourdes. Zoals de rooms-katholieke volksschrijver Gerard Reve eertijds al over het katholicisme zei: “Een mooi geloof en helemaal niet duur.”

 9. Hannah

  Voor de hele Bernadette naar Nevers.Mooi in een glazen kist.Wanneer hebben ze er een botje uitgehaald?

 10. M.

  @Hannah: bedankt voor de correctie. Bernadette is niet begraven in Lourdes maar in Nevers. In Lourdes hadden de Mariaverschijningen plaats. Twee bedevaarten dus!

 11. M.

  Nou Hannah, dat is wat ik me ook afvraag. Bernadette ligt opgebaard in Nevers in een glazen kist in het klooster. We hebben er overnacht toen we terugkwamen van Lourdes.
  Wanneer hebben ze botresten van haar verwijderd?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).