Subsidieplafond groene daken in Utrecht te laag: 350.000 euro extra Subsidieplafond groene daken in Utrecht te laag: 350.000 euro extra

Subsidieplafond groene daken in Utrecht te laag: 350.000 euro extra

Subsidieplafond groene daken in Utrecht te laag: 350.000 euro extra
Groen dak in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De subsidieregeling waarmee Utrechters geld krijgen voor het aanleggen van een groen dak is een groot succes. Het totale bedrag voor dit jaar, 150.000 euro, is al op. Daarom wordt de pot met het beschikbare geld verhoogd tot 500.000 euro.

De subsidieregeling waarmee Utrechters geld krijgen voor het aanleggen van een groen dak is een groot succes. Het totale bedrag voor dit jaar, 150.000 euro, is al op. Daarom wordt de pot met het beschikbare geld verhoogd tot 500.000 euro.

De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld voor het aanleggen van een groen dak op bestaande gebouwen, woningen, woonboten en bijgebouwen. Op deze manier moet de stad duurzamer worden. Groene daken kunnen helpen bij hevige regenbuien en hevige hitte in de stad.

Vorig jaar konden inwoners ook al subsidie krijgen, in totaal 100.000 euro. Dat was een succes en daarom werd het bedrag voor dit jaar verhoogd tot 150.000 euro. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er al meer aanvragen binnengekomen dan in heel 2019 en het geld is al op.

Omdat de gemeente graag zo veel mogelijk groene daken ziet, wordt het bedrag nu verhoogd tot 500.000 euro.

11 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Meeuwen schijnen dat sedum heel erg lekker te vinden.
    Meer groene daken met sedum + meer ondergrondse containers die niet goed worden gebruikt noch geleegd = toekomstige meeuwenplaag?

  2. sjaak

    Het is groen, dus KH is weer anti.

    Laten we inderdaad vogelsoorten en de Bij nog meer wegjagen in ons bestaan. het gaat namelijk fantastisch met de planeet en de bio-diversiteit. Deze wereld begint met de dag een onleefbaardere puinbak te worden qua milieu en ecologie. En dan nog steeds mensen die net doen alsof je dat als mens niet nodig hebt, “want de mens staat boven de natuur en heeft overalk een oplossing op”. Nou, nee dus.

    Wat ik wel weet is dat de planeet met steeds minder vogels en bijen een zachte dood aan het sterven is.

    En misschien weet KH het niet, maar groene daken dragen bij aan een daling van de steeds hardere temperatuurstijgingen in de versteende steden, die de laatste jaren zeer duidelijk voelbaar en waarneembaar zijn. Er zijn steeds meer hittegevolven met steeds hogere temperaturen in stedelijk gebied.

  3. Koel Hoofd

    @sjaak
    Ik ben niet tegen groen of duurzaam, maar tegen achterlijke plannen die alleen groen op papier zijn. Ik vind dat dingen veel beter kunnen.

    Dankzij die menselijke milieubelasting en de makkelijke bron van voedsel die mensen (hun vuil) zijn voor meeuwen, komen meeuwen steeds vaker in aanraking met mensen in steden. Meeuwen zijn ook grote opportunisten, ze eten dus ook de kleine kuikentjes van kleine stadsvogeltjes. Wil je de stadsvogel beetje helpen, moet je die meeuwen richting het water sturen en daar houden.

    Stadsvogels hebben ook beschutting en voedsel nodig, dat geeft sedum niet maar bomen en grote struiken wel. Die onderhouden kost geld, en daar wil de gemeente liever niet aan want onderhoud is niet zo chique als een nieuw betonnen miljoenen project.

    MBT het afkoelen van steden, sedum gaat daar niet bij helpen. Wat wel helpt zijn grote parken met veel grote bomen en brede straten met grote bomen. Helaas, laat onze groene gemeente nou juist dat kleine beetje bestaande groen laten wijken voor meer beton zodat er meer mensen op een kluitje kunnen passen, wat de stadskas moet spekken met meer gemeentebelastingen zodat ze nog meer asfalt en beton kunnen aanleggen.

    Het gemeentelijke herplantingsbeleid is ook een lachtertje. Want koelings en zuiveringscapaticieit van 100% (grote volwassen boom) wordt gewoon omgehakt en vervangen voor 1% (nieuwe aanplant).

    Dus 1 grote boom moet vervangen worden voor 100 kleine boomjes op diverse locaties, maar er komt er slechts 1 voor terug.
    Die moet er dan vervolgens 40 jaar (NB!!!) over doen om 100% capaciteit te bereiken, terwijl dankzij het politiek economisch beleid de gemiddelde levensduur van een klein boompje 30 jaar is. En, er gekozen wordt voor makkelijk te onderhouden soorten (die niet zo goed koelen en zuiveren) omdat dit lekker goedkoop is.

    Intussen warmt de stad steeds meer op, gaat er meer subsidiegeld (belastinggeld) naar sedum daken die rete inefficient zijn, maar mensen wel een goed gevoel geven omdat hun “schaamte” wordt afgekocht en vooral de groene politiek wordt gepromoot . Het is je reinste aflaten handel ten koste van het milieu en ecosysteem.

  4. waldorff

    @Groen Hoofd:
    *groene daken werken als een extra isolerende laag: in de zomer koeler en in de winter houden ze warmte vast.
    *De levensduur van je (bitumen)dak wordt ook flink verlengd
    *Buren van ons aan weerzijden hebben een groen-dak, nooit een meeuw op gezien.
    *Groene daken houden flink wat water vast.

    Hier mee info, want heb niet het idee dat je nou een onderbouwd verhaal plempt: https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/klussen/groen-dak/

  5. Koel Hoofd

    @Waldorff
    Je dak moet er wel geschikt voor zijn. Want juist door dat extra gewicht en waterhoudend vermogen is een zware dragende constructie belangrijk.
    Daarnaast moet je ook het dak op kunnen omdat het dak beregend moet worden met een tuinslang o.i.d omdat het vanwege het hitte eilandeffect minder regent in de stad dan buiten de stad.
    Heel veel van de oude huizen (van voor 1960) zijn daarom ongeschikt voor groene daken en kunnen alleen tegen hoge kosten aangepast worden. Dat is niet rendabel want die kosten haal je er nooit uit. Gewoon goed isoleren is stuk makkelijker en goedkoper.

    Daarom zie je eigenlijk alleen maar groene daken al postzegeldakjes op bushokjes, en in nieuwbouwbuurten met versteende tuinen zonder groen op het dakje van het stenen fietsenschuurtje met betonnen platen als dak.
    Lekker makkelijk bereikbaar voor onderhoud en bewatering, makkelijk aan te legen tegen lage kosten.

    Dat zet echt geen zoden aan de dijk voor afkoeling van de stad, het geeft slechts de bewoners een goed gevoel op kosten van de belastingbetaler.
    Termen “als iedereen het nou doet” is gebakken lucht van het groene wensdenken. De stad stinkt ook tegenwoordig dankzij de biomassa centrale in west, ook zo een achterlijk utopisch plan van die milieurakkers.

  6. Wim Vreeswijk

    Als je inventariseert hoeveel vierkante meters zonnepanelen onze vele hoogbouwflats zouden kunnen bevatten, dan scheelt dat weer een hoop vierkante meters weidegrond die nu verloren gaan aan zonnepanelen, alsmede een lagere energierekening voor de huurders. Gewoon doen dus !

  7. Sjaak

    @ Wim Vreeswijk

    Zoals nu inmiddels toch wel bekend moet zijn, veel bestaande daken kunnen zonnepanelen niet dragen, want zijn daar qua constructie niet op berekend.

    Wel zaak om daar bij eisen nieuwbouw eisen aan te stellen.

  8. Pee

    Zo’n groen dak brengt ook gevaar op door schimmels,ongedierte,lekkages en instorting gevaar.

  9. Trol

    KH heeft natuurlijk wel een punt dat deugdpunten belangrijker zijn dan wat dan ook. Geld kan beter in echte verbetering worden gestopt. Als je millieu het belangrijkste vindt….is subsidie toch niet nodig? Dan is milieu toch het enige dat telt? Ik begrijp helemaal niks van dit soort potjes. Of is het dan ineens anders? Gevalletje selectief shoppen en het moet wel zo uitkomen. Je wil natuurlijk wel je vlees, sweatshop kleding, avocado en Chileense wijn kunnen nuttigen. Het is afkoop schouderklop subsidie voor de rijken.

  10. waldorff

    Ach Trol -over subsidie gesproken: zullen we het eens hebben over een Shell die geen belasting hoeft te betalen, over de bergen (verborgen)subsidie die Schiphol ontvangt(artikel staat op Follow the Money).
    Er gaat op deze manier heel veel subsidie naar bedrijven die zeer vervuilend zijn en vaak ook maar marginaal bijdragen aan de Nederlandse economie.

  11. Trol

    Zeg ik toch ook niks over? Het gaat om particulieren die allemaal groen zo belangrijk vinden, als het ze uitkomt en ze subsidie krijgen, maar verder knetterhypocriet zijn. Een potje zou niet nodig moeten zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).