Sustainer Homes: ‘Ik ben trots op onze veranderingen in deze stugge sector’ | De Utrechtse Internet Courant Sustainer Homes: ‘Ik ben trots op onze veranderingen in deze stugge sector’ | De Utrechtse Internet Courant

Sustainer Homes: ‘Ik ben trots op onze veranderingen in deze stugge sector’

Sustainer Homes: ‘Ik ben trots op onze veranderingen in deze stugge sector’
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Gert van Vugt (30) medeoprichter en CEO van Sustainer Homes.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Gert van Vugt (30) medeoprichter en CEO van Sustainer Homes.

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp deze tijd. We zien dan ook steeds meer ondernemingen en projecten die zich hiermee bezighouden. Ook in Utrecht. Het volledig energieneutrale Rabo Groenhuis, dat op het Jaarbeursplein stond, is zo’n project. De drijfveer achter het project was Sustainer Homes – een onderneming die volledig circulaire, duurzame designwoningen realiseert.

Gert van Vugt is samen met drie van zijn vrienden de bedenker van Sustainer Homes. Zij merkten dat er veel wordt gepraat over duurzaamheid en dat veel sectoren daar wat mee doen, alleen de bouw stond nog stil. Er werden nog steeds nieuwbouwprojecten opgeleverd, zonder dat over zonnepanelen of duurzamer materiaal was nagedacht. Met hun verschillende expertises op gebied van architectuur, milieutechnologie en sociologie, besloot dit groepje vrienden om hier een oplossing voor te bedenken.

Disruptie

“Een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van gebouwen. Het was daarom tijd voor een stukje disruptie”, aldus Van Vugt. “De beton- en staalindustrie zijn de grootste bijdragers aan CO2-uitstoot in de wereld. Wij geloven in hout en een circulaire manier van bouwen. Ook geloven we dat mensen inspraak willen in hoe zij wonen. Daarom leveren wij maatwerk. We bespreken alles door met onze klanten, tot aan of ze een hond bezitten. We hebben hiervoor een bouwsysteem ontwikkeld en daarbij een architectenbureau opgezet.”

De woningen van Sustainer Homes zijn op verschillende manieren duurzaam. Allereerst bestaan de grondstoffen die worden gebruikt voor een Sustainer home uit duurzame materialen. “Hout is de enige hernieuwbare grondstof die we hebben op dit moment. We gebruiken daarom gecertificeerd hout uit goed beheerde bossen in Finland als basis in de constructie.”

Ook zijn de woningen die het bedrijf maakt volledig energieneutraal en zelfvoorzienend door gebruik van zonnepanelen en warmtepompen. “We gebruiken hiervoor zelf ontwikkelde software. Daarmee kunnen we in precisie uitrekenen hoeveel zonnepanelen er bijvoorbeeld nodig zijn om de woning te bedienen. Of hoeveel strekkende meters slang nodig is voor de vloerverwarming.”

Tot slot is de woning volledig modulair. De onderdelen van het skelet worden met robots gemaakt. “Dit worden een soort puzzelstukken die pasklaar in elkaar worden gezet zonder gebruik van lijm. Hierdoor is er geen afval en is het een compleet circulaire constructie.”

Aanvankelijk begon Sustainer Homes voor particulieren, maar er zijn ook projecten uitgevoerd in opdracht van bedrijven en projectontwikkelaars. “Het Rabo Groenhuis was misschien wel het meest spannende project. Het stond onder grote tijdsdruk, omdat het klaar moest zijn voor de Bouwbeurs. We hebben toen erg hard moeten werken. Het huis is nu verplaatst naar Hilversum. Deze verhuizing was ook spannend, maar is uitermate goed gegaan. Alle onderdelen zagen er nog uit als nieuw. Dat bewijst dat de manier van kijken naar onroerend goed kan veranderen.”

Trots

“Waar ik het meest trots op ben? Dat is een lange lijst. Maar het meest trots ben ik op de verandering die wij in deze stugge sector hebben aangebracht. We hebben met het team dag en nacht keihard gewerkt. We zijn nu op een punt gekomen dat bouwbedrijven echt onder de indruk zijn van ons goed doordachte plan. Daar ben ik ongelofelijk trots op.”

“Ik vind eigenlijk dat het niet zou moeten kunnen dat een groepje jonge gemotiveerde mensen met zo’n minibudget een kentering van deze omvang voor elkaar krijgt. Zelfs de grote bouwbedrijven in Nederland wagen zich niet aan innovatie op deze schaal. Maar ons is het gelukt en dat is echt hulde.”

Zelf woont Van Vugt nog niet in een Sustainer home. “Ik zou dat wel heel graag willen. Het liefst zou ik in een Sustainer home in het centrum van Utrecht wonen. Maar daar zijn de kavels niet goedkoop, dus dat zit er nog even niet in als ondernemer. Ik houd mijn ogen open naar mooie kansen.”

Van Vugt: “In Utrecht worden een aantal hele mooie stappen gezet op gebied van duurzaamheid. Ik ben daarom erg trots om in deze gemeente te wonen. Ik zou het heel cool vinden wanneer Utrecht een soort koploperspositie inneemt in het laten zien dat duurzame architectuur de norm wordt.”

5 Reacties

Reageren
  1. Hadjememaar

    Wat een leuk bedrijf. Wat een moed en doorzettingsvermogen. Grote bedrijven zijn gericht op winst en streven daarom naar kostenbesparing en voorspelbare resultaten. Hun innovatiekracht is weg gerationaliseerd. Start-ups zijn gericht op impact. De meeste ondernemers dromen ervan het verschil te maken en relevant te zijn voor de samenleving. Een beetje conservatief (behoudend) versus progressief (vernieuwend). Gelukkig bied de gemeente veel ruimte aan start-ups. Daar ben ik, net als Gert, best trots op. Ik hoop dat de nieuwe raad begrijpt dat start-ups niet zozeer bijdragen aan werkgelegenheid, alswel aan economische dynamiek en de aantrekkingskracht van Utrecht voor de vestiging van vooruitstrevende bedrijven uit andere regio’s. Ik ben bang dat de interesse in start-ups en innovatie bij de nieuwe raad tanende is.

  2. henk

    Als iedereen een sustainable woning neemt met een lapje grond eromheen, hoeveel ruimte is er voor nodig om alle bebouwing te realiseren? Gaan we ook wegen en treinsporen aanleggen om alles te verbinden? Is dat ook klimaat neutraal?

    Of gaat dit de hoogte in. 35 verdiepingen met hout?

  3. Ton

    Inderdaad Henk, hoogbouw in hout is mogelijk en bestaat al.

  4. henk

    @ ton. Stel er staan een hele stapel van die torens naast elkaar, het heeft 2 maanden niet geregend, en is 25-30 graden geweest. Alles gort droog. Wat als een idioot het in zijn hoofd krijgt om de onderkant met benzine to overgieten en aan te steken? Of als iemand alleen maar een auto in de brand staakt naast een toren. Autobranden gebeuren genoeg.

    Ik ben niet tegen. Ik vraag mij wel af hoe lang hout meegaat, hoe erg het blijft werken en dus kraken (ik slaap licht) en hoe het zit met de brandveiligheid.

    Hoe werkt dat?

  5. Zonnewende

    Copy Henk.

    Hartstikke goed dat bedrijven als Sustainerhomes laten zien dat klimaat neutraal wonen kan. Maar nu is het tijd om het in de hoogte mogelijk te maken.

    Als iedereen in een vrijstaand huis(je) wil wonen inclusief gewenste grote groene kavel, gaat alle vrije natuur eraan in Nederland. Het is gewoonweg niet mogelijk. Alleen voor de happy few.

    Tijd voor samenhangend beleid. Minder huizen, meer complexen. En alle vrijkomende (landbouw)grond omzettten in natuur. Daar kan iedereen van genieten en niet alleen de happy few.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).