Swapfiets-vandaal houdt huis langs de Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant Swapfiets-vandaal houdt huis langs de Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant

Swapfiets-vandaal houdt huis langs de Oudegracht

Swapfiets-vandaal houdt huis langs de Oudegracht
Fietsen worden in Utrecht wel vaker over de reling van de Oudegracht gegooid, maar afgelopen nacht heeft iemand specifiek de Swapfietsen tussen de Vismarkt en de Jansbrug over het hekwerk gegooid.

Fietsen worden in Utrecht wel vaker over de reling van de Oudegracht gegooid, maar afgelopen nacht heeft iemand specifiek de Swapfietsen tussen de Vismarkt en de Jansbrug over het hekwerk gegooid.

De bekende Swapfietsen met de blauwe voorband is tegenwoordig veelvuldig te zien in het Utrechtse straatbeeld. Het bedrijf verhuurt fietsen voor een vast bedrag per maand, vooral veel studenten lijken er gebruik van te maken.

Afgelopen nacht heeft een vandaal echter zo veel mogelijk Swapfietsen over de reling van de Oudegracht gegooid. De fietsen hangen aan het hekwerk langs de Vismarkt en de gracht en sommigen zijn beschadigd.

Of diegene die de fietsen over het hekwerk gegooid heeft geen liefhebber is van het deelfietssysteem of een slechte grappenmakker is niet bekend.

33 Reacties

Reageren
  1. Anton

    Als hij ze netjes behandeld heeft, kun je zit ook zien als een kunstuiting. Toch mooi al die kleurtjes!!

  2. Robjc

    Onevenwichtige karakters hebben wel vaker een hekel aan fietsen.

  3. Fly

    Mensen met een Swap fiets pleuren die ook maar gewoon neer waar het ze uitkomt. Ze gaan er toch anders mee om dan wanneer de fiets van henzelf is. Ik vind het wel een mooie protestactie 🙂

  4. cas

    Ik vind ze wel kunstig opgehangen…..

  5. Hans

    De swapfiets is een tijdgeestindicator. De gebruiker van dit type fiets onderhoudt geen persoonlijke band meer met zijn / haar karretje: de fiets is inwisselbaar. En dus ontbreekt hier het element relatie. Gaat ze stuk dan is dat geen klein persoonlijk leed meer; de oplossing staat onmiddelijk klaar in de vorm van een identiek ander exemplaar. All in. Inwisselbaarheid en nonchalance zijn hier de steekwoorden. Misschien gaat hier zelfs het begrip ‘liefdeloosheid’ wel op. Ook onze stad met zijn inwoners is hiermee min of meer inwisselbaar voor de gebruiker van Blauwband geworden. Blauwband doorkruist de stad al swappend en append, liefst met oordoppen of koptelefoon. De fiets symboliseert op deze wijze treffend de bubbel van de urbane, zich wereldburger wanende hyper-onafhankelijke mens die zich niet meer verbonden hoeft te voelen met zijn of haar direkte omgeving. Dat niet verbonden zijn wordt soms heel concreeet duidelijk gemaakt aan de man of vrouw op straat. Men maakt kennis, liefst onverhoeds en van achteren – met de wielen van Blauwband, al optoerend over voetgangersgebieden, stoepen en door parken van onze tot videoclip gemaakte stad. Wellicht apt de swapper met zijn of haar geestverwantjes in Japan, de USA of het VK. De uiting van de kunstenaar die de vele swapfietsen aan de galg heeft gehangen moet dan ook gezien worden in dit licht. Het is een betekenisvol gebaar wat – al dan niet onbewust – een probleem van het huidig tijdsgewricht aan de kaak wil stellen: dat van de sociale uitsluiting die gevoeld wordt als de ene medemens de andere straal negeert in de openbare ruimte.
    Wil de kunstenaar / dader zich – dat mag anoniem – via dit platform melden om mij te laten weten of m’n analyse een beetje hout snijdt? Of was er een geval van liefdesdumping in het kader van diezelfde inwisselbaarheid in het spel van swappers onder elkaar? Kan ook natuurlijk. Want je weet niet meer welke fiets van haar of hem was bij het beoefenen van zoete wraak.

  6. Scherpschutter

    @Hans 27/2/2020 – 12:42

    Dude. Iemand heeft wat fietsen over een hekwerk gegooid…

  7. W

    Het is maar goed dat we in Utrecht overal camera’s in de binnenstad hebben hangen!
    Oplossing appeltje eitje toch?

  8. Tom

    Is Swapfietsvandaal niet een drieledige samenstelling? Zo ja; motie om dit te nomineren voor woord van ‘t jaar.

  9. Wouter

    Een tijdje terug was het ook een rage om alle swapfietsen op de kop te zetten. Dit zal wel in het verlengde daarvan liggen.

    @Scherpschutter: grappig dat uitgerekend jij zo reageert op iemand die een heel epistel schrijft met een wellicht wat overtrokken analyse. Als het over de gemeente gaat ben jij meestal diegene. 😜

  10. Fabian

    Al maanden worden regelmatig overal swapfietsen op zijn kop gezet. Het is een fraaie kunstuiting en wellicht niet zo slim om fietsen niet op een dubbel slot te zetten.

  11. Piet

    Ben het wel met Anton en Cas eens heeft wel wat kunstig in zich.

  12. BW

    @Scherpschutter
    Ironie is vaak slecht vindbaar in een slecht geschreven, humorloos epistel, maar ik vermoed dat Hans het ironisch heeft bedoeld.

  13. Hetty

    Anton, zo had ik het nog niet bekeken, maar U heeft gelijk. Gezien andere kunstuitingen, gesubsidieerd door de gemeente Utrecht, zoals bijvoorbeeld de tijdelijke bouwplaats op de/het Neude, waar niets gebeurde, is dit een verfrissende kunstuiting. Gemeente Utrecht, subsidieer alle Swapfietsbetrokkenen een andere Swapfiets, en maak dit kunstwerk permanent. Weer een nieuwe reden om liefhebbers van moderne kunst naar ons Utrecht te lokken…..met lokfietsen.

  14. HArry

    Hebben ze per ongeluk geen helium in de banden gepompt? 😉

    Mooi de blauwe banden in de lucht!

  15. Daniel

    Ik ben het met Hans eens: pure kunst dit. Dat je met je lamme kop nog zoveel fietsen zo kundig kunt ophangen, dat kunnen alleen de échte grote spelers.

  16. Hans

    Daniel begrijpt mij tenminste.

  17. Nina

    “…..vooral veel studenten lijken er gebruik van te maken.”

    Die hebben blijkbaar geld teveel?

  18. wollie

    dat swapfiets zo populair is onder studenten lijkt me een teken aan de wand wat betreft het wiskunde-onderwijs in nederland. ik rijd op een fiets van >1000 euro met fatsoenlijk slot, tegen lagere kosten dan zo’n zwapfiets.

  19. Toine Goossens

    Onaanvaardbaar, het zal je fiets zijn. Maar de goegemeente lijkt dit onder het mom van gedogen nog mooi te vinden ook.

    Wat als dit een roker is die wraak neemt op die goegemeente? Aan de schandpaal met deze crimineel.

  20. pee

    ze horen toch te swapperen met die fietsen,bij deze.

  21. Bram

    @wollie

    Oh ja? Rijd je er al meer dan 8 jaar op dan, zonder reparaties of onderhoud? En denk je dat de gemiddelde student 1000 euro kan missen aan het begin van hun studie? En denk je dat zo’n fiets na 8 jaar in Utrecht niet gejat word? Als student heb je vaak geen behoorlijke fietsenstalling, of zet je hem ergens midden in de stad neer bij uitgaan. Swapfiets is ideaal voor studenten, en beter voor het milieu aangezien er minder fietsen stuk ergens belanden – ik ben zelf al door zon 5
    (goedkope)fietsenn heen in m’n studententijd. Die liggen nu ergens te verroesten. Swapfietsen worden gerepareerd als ze stuk zijn. Is een voorbeeld van de circulaire economie waar we (volgens het kabinet) heen moeten. Nieuw is niet per see eng.

  22. cas

    @ wollie, het is een generatie die betaald voor luiheid.

  23. Foeiii

    Cameraaaaas,,,nakijken,,,oppakken,,foei straf je

  24. Rene

    @Hans, bedankt voor deze prachtige reactie!

  25. JdV

    Dit soort zaken is zeer eenvoudig op te lossen met een simpele aanpassing van de regels. Het stallen van fietsen binnen de singels mag uitsluitend nog op prive terrein of in een stalling. Weg met al dat lelijke blik op straat. Dat hoor je vaak bij auto’s terwijl de visuele fietsvervuiling en overlast voor andere gebruikers van de openbare ruimte vele malen groter is.

  26. Cor

    @Toine: ik zie het al voor me, een gesprek met iemand uit Rio de Janeiro: “Ik kom uit Utrecht, daar hebben we ook criminaliteit! Daar hangt iemand ‘s nachts fietsen over een hekje.”

    En als de politie hier werk van maakt dan roept iedereen weer “ga toch boeven vangen”. En dat zou hier ook wel een beetje terecht zijn.

  27. Claudia

    Prachtig stukje proza Hans!! En psies de koe bij de horens vattend!

  28. BW

    @Bram
    Ik rij niet op een fiets van 1000 euro, maar op een tweedehandsje die ik een jaar of 10 geleden heb gekocht voor 100 euro. De Tour de France zal ik er waarschijnlijk niet mee winnen, maar in de stad doet ‘ie precies wat ‘ie moet doen. Twee goede sloten (en wellicht een beetje mazzel) zodat ‘ie nooit is gejat en jaarlijks moet ik de fietsenmaker pakweg 50 euro betalen. Vergelijk dat eens met de minimaal 198 euro die jij jaarlijks aan swapfiets betaalt.

    Kortom, ik heb het altijd een hele slechte deal gevonden, zéker voor studenten die toch al krap bij kas zitten.

  29. JBV

    Als ik swapfiets was zou ik hier hun campagne van maken. #slechteaandachtisnogsteedsaandacht

  30. Trol

    Bram…..wat een cabaret…swapfiets en circulaire economie…..trap je er echt in??? Zo een fiets uit China is een euro of 60 inkoop (slechte kwaliteit, embarmerlijke productie). Die wordt niet gerepareerd, maar gewoon weggeflikkerd. Hij wordt alleen gerepareerd als jij als gebruiker zo dom bent om een reparatie (Verdienmodel) te vragen bij swapfiets en daarvoor te betalen. Het is het meest niet groene model dat er bestaat en de groen links stemmende student trapt er nog in ook

  31. wollie

    @bram: twaalf jaar geleden gekocht als piepjonge occasion gekocht voor 350 euro, 50 euro erbij voor een goed kabelslot. onderhoud 120 euro per jaar/4000 km als je het uitbesteedt. zo rij je voor wenag op een geveerde batavus met leren zadel en premium 8-versnellingsnaaf.

    wanneer je zoals veel studenten de nieuwste iphone kunt betalen, lukt een goede tweedehands fiets met fatsoenlijk slot ook wel. studenten hebben blijkbaar geld over of denkkracht tekort.

  32. Ooginaller

    @wollie: mij studentenfiets (Te lelijk om te stelen) heeft het 18 jaar volgehouden. 30 euro per jaar aan lekke banden, drie keer 75 voor groter onderhoud. Hadden swapfietsen bestaan in die tijd, dan haf ik 14 jaar aan kosten (dus een kleine 3000 euro bespaard. Kun je met z’n tweeën twee weken van naar de Caribbean.

  33. Toine Goossens

    @Cor, correctie

    Aan de schandpaal met deze vandaal. Je blijft van andersmans eigendommen af. Dat is het nieuwe normaal.

    Wie dit vandalisme als kunst betitelt heeft een anomalie in het hoofd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).