487 appartementen voor starters en studenten op plek belastingkantoor Gerbrandystraat | De Utrechtse Internet Courant 487 appartementen voor starters en studenten op plek belastingkantoor Gerbrandystraat | De Utrechtse Internet Courant

487 appartementen voor starters en studenten op plek belastingkantoor Gerbrandystraat

487 appartementen voor starters en studenten op plek belastingkantoor Gerbrandystraat
Artist impression Gerbrandystraat Utrecht
Op de plek van de voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat komen 487 huurwoningen voor starters en studenten. Syntrus Achmea Real Estate & Finance laat, namens een Nederlands pensioenfonds, 287 woningen voor starters en 200 zelfstandige studentenkamers realiseren. De oplevering staat eind 2021 gepland.

Op de plek van de voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat komen 487 huurwoningen voor starters en studenten. Syntrus Achmea Real Estate & Finance laat, namens een Nederlands pensioenfonds, 287 woningen voor starters en 200 zelfstandige studentenkamers realiseren. De oplevering staat eind 2021 gepland.

Het huidige kantoorpand wordt vanaf deze maand gesloopt. Het nieuwe wooncomplex bestaat uit 3 blokken. Een daarvan is een woontoren met 19 woonlagen waarin 205 woningen komen. Deze woontoren wordt twee verdiepingen hoger dan het huidige gebouw. De andere twee gebouwen zijn lager – 5 en 7 verdiepingen hoog.

Ook komt er een commerciële ruimte van 159 vierkante meter op de begane grond. De woningen variëren in grootte tussen de 50 en 70 vierkante meter en worden aangesloten op stadsverwarming. Op het achterterrein komen 185 parkeerplaatsen. De toekomstige bewoners kunnen ook gebruikmaken van elektrische deelauto’s.

Edvard van Luijn, director Acquisitie & Ontwikkeling bij Syntrus Achmea vertelt: “Op een goede locatie voegen we woningen toe die voorzien in de grote vraag naar betaalbare huisvesting in Utrecht. Met de elektrische deelauto’s dragen we bovendien bij aan een betere leefbaarheid en bereikbaarheid. Een win-winsituatie voor huurders, gemeente, milieu én onze opdrachtgever.”

De belastingdienst vertrok in 2010 uit het kantoorpand aan de Gerbrandystraat. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft het gebouw verkocht.

15 Reacties

Reageren
  1. mark

    Werkelijk wat een schitterend en gedurfd ontwerp…..Ongekende architectonische klasse, zoals we in Utrecht zelden zien…..

  2. MJPD

    Inderdaad, prachtige Sovjet-architectuur á la Rotsoord. Lekker als starter gaan wonen naast 200 studenten met minimaal 1.000 Euro p/m kale huur voor een “studio”. Graag nog meer van dit soort kippenhokken, gemeente Utrecht!

  3. Dorine

    Want we bouwen nog niet genoeg voor studenten en starters.

  4. Utrechter

    Dat plaatje, dat is van het te slopen gebouw, mag ik hopen?

  5. Joep

    @ Dorine

    Het is dan ook verreweg de grootste groep woningzoekenden in Utrecht. Zo werkt de ‘markt’ nu eenmaal. Het maximale vragen voor het minimale, omdat de vraag groot is en het aanbod (te) klein.

  6. Cor Nelis

    Dat moesten ze met alle Belasting-kantoren doen!!??

  7. Amresh

    Een studio van 21 m2 is goed te doen voor een student. En bij Place2BU betaal je er 580 per maand voor (inclusief WL). Nu maar hopen dat het ook daadwerkelijk betaalbaar blijft. Desalniettemin een goede oplossing voor de krappe kamermarkt in Utrecht.

  8. Rietje

    Zijn ze nou nog niet begonnen ? En dat duurt 3 jaar ? Waarom ? En dan iets lelijks slopen om er weer wat anders lelijks neer te zetten. Wat jammer nou weer. Verder heb ik ff niks te zeiken. Die huizen zijn wel hard nodig.
    Fijne avond allemaal.

  9. Dirk

    Azijnzeikers. Liever oude kantoorpanden op deze manier hergebruiken dan het splitsen van nog meer woningen in woonwijken.

  10. cas

    Een voorspelling, De studentenwoningen worden na 5 jaar omgetoverd tot huur appartementen. Eerst goedkoop bouwen zonder veel eisen en daarna volgooien en veel geld vangen. Ooh, en daarna weer zeuren dat er te weinig studentenwoningen zijn…..

  11. mark

    Wat er in komt en wat het kost, zal me verder een zorg zijn. Maar duidelijk is wel dat het niet teveel mag kosten. Ik vraag mij sowieso met dit soort gebouwen af, wat de houdbaarheid is. Ik kan mij niet voorstellen dat we over 100 jaar zeggen: “Ik heb een supermooi jaren 20 appartement gekocht.”

  12. Simon

    @Dirk, lees het artikel eens.

  13. Architectuurhistoricus

    @mark haha nee daar kan je gelijk in krijgen. Het komt ook nog in de plaats van bijzondere brutalistische architectuur, een internationale betonstijl dat (nog) nauwelijks wordt gewaardeerd in Nederland.

    Maar het heeft een sterke kwaliteit, ondanks het feit dat heel Nederland in de ban is van twee architectuurstromingen: scandinavisch strak en traditionalistische potpourri. Beiden zijn te vinden in iedere nieuwbouwwijk. Het eerste is deprimerend en goedkoop. Het tweede kenmerkt zich als een onduidelijke mix van stijlen uit voorgaande eeuwen, met neppe bakstenen en onberispelijke voortuintjes.

    Anyway, ik zie het huidige enthousiasme om te slopen en te strippen als een herhaling van de jaren ’70. Toen sloopten en stripten we ook architectuur van allerlei historische bouwstijlen voor dezelfde inwisselbare, modulaire nieuwbouw pandjes. De Utrechter is het bekendste voorbeeld, maar ook allemaal 19e-eeuwse pandjes (waar we nu een miljoen voor neerleggen) zijn gesloopt voor Stadsvernieuwing (Wijk C, Sterrewijk)

  14. mark

    Inderdaad: ergens een keer leren van fouten zou toch echt een optie kunnen zijn. Maar ik denk dat men niet meer “mooi” kan bouwen (gebrek aan kunde) en dat het gewoon snel en goedkoop moet. Traditionalistische potpourri: een mooie vondst!!

  15. Paul

    Erg mooi gebouw zo langgerekt met de grijze tonen !
    Goed dat men veel huizen weet te realiseren op een beperkte oppervlakte.
    Complimenten !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).