’t Taphuys in Utrecht mag geen groter terras neerzetten. Het restaurant aan de Mariaplaats wilde een terras van 4,85 meter en vroeg daarvoor een vergunning aan bij de gemeente, maar die werd afgewezen. Ook een gang naar de rechter haalde niks uit: de Raad van State stelde de gemeente woensdag in het gelijk.
’t Taphuys vroeg in 2019 bij de gemeente een vergunning aan, omdat het restaurant graag een terras van 6 meter diep wilde neerzetten. Na contact met de gemeente werd dit bijgesteld naar 4,85 meter, maar de gemeente kwam echter tot de conclusie dat het terras op de Mariaplaats maximaal 1 meter diep mag zijn.
Een groter terras kan volgens de gemeente niet op deze plek, omdat sprake is van een ‘shared space-zone’ en het terras in de looproute zou komen te staan. ’t Taphuys stelde beroep in bij de rechtbank, maar die gaf de gemeente gelijk. Het restaurant ging vervolgens in hoger beroep bij de Raad van State, die woensdag uitspraak deed.
Vrije doorgang
De zaak draait dus om de vraag of ’t Taphuys een groter terras mag neerzetten dan de 1 meter waar de gemeente een vergunning voor gaf. ’t Taphuys vindt dat een groter terras moet kunnen, omdat er een vrije doorgang is van 4 meter tussen het terras en het verkeer. Bovendien, zo zegt het restaurant zijn aan de overkant van de Mariaplaats en in de Mariastraat terrassen toegestaan die de hele stoep blokkeren.
De Raad van State trekt echter een andere conclusie: de gemeente hoeft een terras niet altijd toe te staan, ook al is de vrije doorgang vier meter. “De norm van 4 meter is een minimumnorm, wat betekent dat in concrete gevallen ruimere marges geboden kunnen zijn (…).”
Gemeente krijgt gelijk
De gemeente moest afwegen of het terras de vrije doorgang van het verkeer belemmert en heeft dat volgens de Raad van State voldoende gedaan. De Raad van State stelt de gemeente dus in het gelijk, wat betekent dat ‘t Taphuys geen groter terras mag neerzetten.
19 Reacties
ReagerenZou willen dat de gemeente overal zo doortastend zou optreden. Zoals bijvoorbeeld 10 meter verderop op Mariaplaats.
Dit stukje Mariaplaats is een drukke doorgaande route waar het nu al opletten is met fietsers (en af en toe een auto) tussen de voetgangers. Jammer voor ‘t Taphuys maar deze plek is echt ongeschikt voor een groot terras. Het is richting Mariastraat bij Se7ven en Konnichiwa ook heel erg dringen maar daar moeten tenminste geen fietsers doorheen
Heel goed ! Nu de rest nog
Heel goed, zou er dan nu eindelijk een einde komen aan de grenzeloze expansiedrift van de utrechtse horeca waar alles en iedereen voor moet wijken?
Het gezemel over de horeca kent geen grenzen letterlijk. Ben op vakantie geweest in Spanje. Overal terrassen en gezellig en tevens aanwezig ordebewakers. Helemaal top. En het is daar echt drukker dan in ons kleine Utrecht waar we 6 maanden per jaar terras weer hebben. Zeuren en zkn over alles en praten over en dan bot vangen. Het is met als de demonstraties. Eén kleine groep zeurders verpest t voor de grote groep die werkt en te druk is voor tegendemonstraties. Maar ….het is niet anders. Stemmen doen we al jaren op 21 partijen dus 1 lijn volgen? Teveel deelbelangen. Dat zie je hier ook bij de reaguurders.
In de corona tijd was de Mariaplaats ineens geen saai leeg plein meer maar leefde het omdat de horecawet minder strikt werd toegepast.
Inmiddels geldt het horecawet weer en blijkt dat deze achterhaald is (er mag geen weg tussen je zaak en het terras zitten en daar gaat het hier op spaak, RvS toetst ook niet de wet inhoudelijk alleen de toepassing).
De Pomp. Roost. Nu Het Taphuys. Wederom een voorbeeld van hoe ondernemers afspraken maken en vervolgens als puntje bij paaltje komt proberen er onder uit te komen.
Mijn voorstel: vergunningen intrekken bij onsuccesvolle rechtsgang zoals deze. Laat het maar pijn doen en risico opleveren in plaats van het huidige nooit geschoten altijd mis.
@Marcel
Over zeuren gesproken. Als je verkeersveiligheid minder belangrijk vindt dan nog meer terras, ga je toch lekker in Spanje wonen.
Ik vind dat de hele binnenstad standaard een terras moet zijn met waar nodig een fietspad of voetpad vergunning 🙂
Al die kritiek op onze horeca is puur nimby gedrag. Zonder horeca is de stad doods.
Nogmaals, als je niet tegen stadse taferelen kunt….ga er dan niet wonen. Ga in Bunnik wonen of Zeist!
Wat een opsteker dat dit ook mogelijk is: de gemeente Utrecht die een terras NIET toestaat 👍
tijdens corona was het middendeel van de Mariaplaats een terras, je waande je met de nodige fantasie even in Parijs, kan dat niet zomers op alleen de vrij en zaterdagen?
Tja, dat gejammer van horecabazen die in openbare ruimte eisen een terras te moeten mogen neerzetten. Fijn voor de rokende klanten (gasten noemen ze die tegenwoordig), maar probeer als niet-roker op een zonnige namiddag eens van de Korte Jansstraat naar het Janskerkhof te lopen zonder mee te moeten roken.
Ik denk dat er op het Stadshuis met 2 maten gemeten wordt, want op deze hoek gelden kennelijk andere regels.
@jan tuurlijk kan je zo antwoorden. Maar inhoudelijk heb je weer niks te melden. Mariaplaats en Neude zijn verkeersveilig. Gebeurd nooit wat. Klein kind die van z’n step valt en dan helpt iemand die vlakbij op t terras zit. Ik ben Utrechter en u denk ik niet. Je kan al amper je fiets kwijt op de Neude dus zoveel terras is daar niet. En Spanje is inderdaad top maar ga er niet wonen. Ben Vredenburg kindje. Heimwee. Maar terrassen ? Kan niet genoeg.
Buiten de grenzen van de immuniteit lag een plein dat al in 1391 de bestemming van marktplaats kreeg. Door de eeuwen heen kregen verschillende pleinen in de stad specialistische markten toebedeeld. Zo was de Mariaplaats allereerst een algemene warenmarkt, later veemarkt, lapjesmarkt en fruitmarkt. Ook werd er eeuwenlang de jaarmarkt gehouden; eerst in januari en vanaf 1616 in juli….
Even een stukje geschiedenis. Voor de zuurpruimen!!!!
Leuke ludieke aktie, Hoeveel studenten kunnen er een biertje drinken op bestaand terras bij het taphuis. .stapellluuuuu👍
@ Marcel
Helemaal gelijk joggie.
De nieuwe inwoners die we hebben gehad zeiken en zeuren over alles, ga lekker in een rustig dorp wonen.
Nu lees ik weer dat nav een klacht van de PVD FC Utrecht niet meer zijn lampen om het gras te laten groeien, mag gebruiken. Dan tovert men in ene weer iets tevoorschijn.
Moet de gewone burger eens proberen met zaken zoals knips ,afsluitingen van wegen etc
We zijn een zeik Gemeente geworden!
In die tussen strook net over de straat kunnen nog zat tafeltjes staan, daar stonden vroeger auto’s een als de gemeente dat nu kan verhuren, brengt dat stukje met onkruid gegroeide stukje grond nog eens geld op, win, win, situatie voor de geld verslindende gemeente Utrecht!!!
Ik ben het helemaal eens met Rutger, ineens was de MARIAPLAATS de leukste plek van de stad!