Taakstraf voor Utrechter die op bedrijventerrein Lage Weide ongeval veroorzaakte waarbij 18-jarige fietser omkwam Taakstraf voor Utrechter die op bedrijventerrein Lage Weide ongeval veroorzaakte waarbij 18-jarige fietser omkwam

Taakstraf voor Utrechter die op bedrijventerrein Lage Weide ongeval veroorzaakte waarbij 18-jarige fietser omkwam

Taakstraf voor Utrechter die op bedrijventerrein Lage Weide ongeval veroorzaakte waarbij 18-jarige fietser omkwam
De rechtbank heeft donderdag een 33-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op bedrijventerrein Lage Weide. Een 18-jarige fietser kwam om het leven.

De rechtbank heeft donderdag een 33-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op bedrijventerrein Lage Weide. Een 18-jarige fietser kwam om het leven.

Het ongeluk gebeurde op zaterdag 6 november 2021. De verdachte reed in een bestelbus over bedrijventerrein Lage Weide, waar hij bij een T-splitsing een 18-jarige vrouw die wilde oversteken over het hoofd zag. De vrouw overleed aan de verwondingen die ze opliep bij de aanrijding.

De verdachte verklaarde tegenover de rechter dat hij de vrouw niet gezien had en dat hij zijn snelheid niet minderde tot na de aanrijding. De neef van de verdachte reed zo’n twintig meter achter hem. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij de vrouw wel zag aankomen.

Uit onderzoek blijkt dat de aanrijding niet was gebeurd als de man zich aan de maximale snelheid had gehouden. De verdachte reed ongeveer 80 kilometer per uur toen hij de vrouw aanreed. Op de weg waar het ongeluk gebeurde is maximaal 50 kilometer per uur toegestaan, dus de verdachte reed 30 kilometer per uur te hard.

‘Ernstige verkeersovertreding’

Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan een ‘ernstige verkeersovertreding’. “Hij reed bijna 30 kilometer te hard en minderde die te hoge snelheid niet, ondanks dat hij binnen de bebouwde kom een T-kruispunt naderde. Daarnaast zag hij de vrouw bij het oprijden van de kruising niet, terwijl zij wel zichtbaar was en fietste mét verlichting. De rechtbank is van oordeel dat hij de vrouw wel had kunnen en ook had moeten zien. Daarbij wordt meegenomen dat de neef van de verdachte, die meters achter hem reed, de vrouw wél zag fietsen”, aldus de rechter.

De rechtbank vindt dat de verdachte ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ heeft gereden. “Als hij zich aan de maximumsnelheid had gehouden was de aanrijding voorkomen en was de vrouw die avond niet overleden, maar veilig aangekomen op haar bestemming.”

Taakstraf

De 33-jarige man krijgt de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd, evenals een voorwaardelijke rijontzegging voor een jaar. Dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man moet de ouders van het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

11 Reacties

Reageren
 1. Vincent

  Belachelijk en verschrikkelijk. Dit is de maximale straf als je iemand vermoord heb?! Als je 80 rijdt in een straat waar 50 mag dan is het geen ongeluk meer – het is gewoon moord.

  En we vragen ons af waarom asociaal rijgedrag de norm is. Als het aan mij zou liggen dan zou hij meteen de cel in moeten, en permanent zijn rijbewijs kwijt natuurlijk.

  Mensen moeten heel goed beseffen dat zo’n voertuig geen speelgoed is. Ze moeten bang zijn om daarin te stappen –
  net zo bang als de mensen die de consequenties van hun wangedrag moeten ervaren.

  Heel veel sterkte aan de familie van deze arme jonge vrouw.

 2. Katja

  Intrekken rijbewijs ?

 3. Streng

  Mee eens, al valt dit dan eerder onder doodslag! het ‘vrijblijvend’ iemand doodrijden door onoplettendheid/asociaal weggedrag moet streng bestreaft worden.

 4. Fien van de Beerenburger

  Alhoewel het nooit zijn bedoeling geweest zou zijn, vind ik een taakstraf te weinig. Op zijn minst 5 jaar gevangenisstraf………. daarna 10 jaar rijontzegging, en tevens voor de nabestaande een bedrag van 100.000 (vooruitgeschoten door de overheid) achterlaten als materialistische troost om er bijv een mooi grafmonument voor te kunnen kopen en een reis om e.e.a. te kunnen verwerken bijv. De overheid moet meer en hogere schadevergoedingen eisen.Die zij voorschiet, en de dader aan de overheid (rest van het leven) moet terugbetalen. Dat lijkt me nu eens gepast.

 5. Vincent

  @De count wat schandalig dat je een dode tiener probeert te schamen.

  Ik weet niet of wat je over haar zei waar is. Maar het is natuurlijk helemaal niet revelant – er reed nog steeds een gevaarlijk rijder die veel te snel over een kruispunt ging. En in een rechtvaardige wereld zou zo’n gedrag streng gestrafd worden, zelfs als niemand vermoord zou worden.

 6. Le coq sportf

  Poeh, dit voelt niet rechtvaardig

 7. Ihsan

  Dit kun je toch geen straf noemen. Schandalig.

 8. Michiel

  Uiteraard een taakstraf. Je verwacht het niet.
  Het zal je kind maar zijn.
  Als je 80 rijdt waar je 50 mag ben je gewoon bewust het leven van iedereen om je heen aan het bedreigen.
  Alsof je met een geladen pistool over straat rent… ja het ging per ongeluk af maar je koos er wel zelf voor om met dat geladen pistool te gaan rennen.
  Daar horen gewoon lange gevangenisstraffen op te staan.
  Op dit soort bedrijventerreinen wordt sowieso constant met levensgevaarlijke snelheden gescheurd. Vaak lange rechte straten zonder snelheidsbeperkende maatregelen, nauwelijks toezicht, geen stoplichten of oversteekplaatsen, politie komt er niet, maar wel steeds vaker veel voorzieningen waar mensen te voet en te fiets naartoe komen.

 9. Lombokker

  Heel Lage Weide is een grote racebaan. Ik heb er een tijd gewerkt, ideale afstand om op de fiets te gaan. Helaas is het daar voor fietsers levensgevaarlijk, vrijwel alle auto’s rijden er veel te hard, en ook nog eens massaal door rood.
  Nota bene in Utrecht, de stad die zich erop voor laat staan dat ze zo fietsvriendelijk zijn. Maar dat geldt kennelijk alleen voor prestigeprojecten waar ze de pers mee kunnen halen.

 10. Koel Hoofd

  De rechter heeft er voor doorgeleerd en besloten dat:
  – het is een noodlottig ongeval was a.g.v. ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ rijgedrag met een ‘ernstige verkeersovertreding’…
  Omdat de rechter er voor heeft doorgeleerd bepaalt deze ook de strafmaat:
  – maximale taakstraf van 240 uur
  – voorwaardelijke rijontzegging voor een jaar, gelijk aan de eis OM
  – betalen schadevergoeding aan de ouders van het slachtoffer betalen.

  Dat we onafhankelijke rechters met rechtspraak hebben die zowel ‘het oordeel over als strafmaat voor’ geven, is niet alleen een teken van beschaving maar ook noodzaak!
  Sommige reaguurders zitten namelijk nog in de primitieve hyperemotionele holbewoners ‘oog om oog, tand om tand’ fase, terwijl ze een oordeel vellen over iets waar ze niks van weten.
  Tel daar bij op dat Duic ons standaard bijzonder summier informeert terwijl de rechtbank wel alle informatie heeft, lijkt het me aan te bevelen om het oordeel van de rechter te volgen.

 11. Sjef

  Voor de discussie, hier het ECLI nummer:

  https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2024:2168

  De hoogte v/d schadevergoeding is ongeveer EUR 50.000,- tsja. Uiteindelijk is dat ook maar geld natuurlijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).