Taalaanbieders regio Utrecht gaan samenwerken om inburgering makkelijker te maken Taalaanbieders regio Utrecht gaan samenwerken om inburgering makkelijker te maken

Taalaanbieders regio Utrecht gaan samenwerken om inburgering makkelijker te maken

Taalaanbieders regio Utrecht gaan samenwerken om inburgering makkelijker te maken
Verschillende taalaanbieders uit de regio Utrecht zijn een samenwerking aangegaan. Ze hebben vrijdag hun handtekening gezet onder het zogenoemde Convenant Inburgering & Participatie. Hiermee moet het voor nieuwkomers makkelijk worden om te integreren.

Verschillende taalaanbieders uit de regio Utrecht zijn een samenwerking aangegaan. Ze hebben vrijdag hun handtekening gezet onder het zogenoemde Convenant Inburgering & Participatie. Hiermee moet het voor nieuwkomers makkelijk worden om te integreren.

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf 1 juli 2021 de regie over inburgering. Zij zijn vanaf dat moment onder meer verantwoordelijk voor het inkopen van taalonderwijs aan statushouders tijdens het inburgeringstraject.

Binnen het convenant staan volgens wethouder Maarten van Ooijen samenwerking en kwaliteit voorop. “Inburgeraars dienen dan kwalitatief goed taalonderwijs te krijgen en zijn zo beter voorbereid voor hun toekomst. Daarvoor is een goed aanbod van taalonderwijs voor alle inburgeraars in Utrecht en de regio nodig.”

Blik op Werk, een onafhankelijke organisatie, controleert jaarlijks de kwaliteit van taalaanbieders. De ondertekenaars van het convenant zijn onder andere Oxford Opleidingen, Stichting Queridon Taal & Horeca, en Vluchtelingenwerk West en Midden-Nederland. In totaal ondertekenden 14 organisaties het Convenant Inburgering & Participatie.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Laten we hopen dat het helpt. Want het taalonderwijs voor inburgeraars is een groot drama. Sinds het is geprivatiseerd, zitten er veel cowboys tussen die vooral snel geld willen verdienen. Er is zelfs een ambtenaar veroordeeld die als consulent de inburgeraars door stuurde naar zijn eigen taalschool.
  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/privatisering-heeft-taalonderwijs-genekt~b1ee4021/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 2. Scherpschutter

  @Lombokker

  Voordat inburgering geprivatiseerd werd, verzorgde de overheid de trainingen. Dat was ronduit een ramp, waarbij het bizarre natuurlijk was dat die totaal falende overheid wel diegene bleef die na de privatisering de taalscholen bleef voorschrijven hoe een cursus uitgevoerd diende te worden en toezicht beloofde. Het is alsof je een pyromaan de bewaking over het dynamietopslaghok toezegt, en de exploitant van het opslaghok verantwoordelijkheid maakt…

  Wel, die ‘privatisering’ was vooral een privatisering van verantwoordelijkheid, zodat de falende staat de scholen de schuld kon geven van het eigen falen. Zo ook op het gebied van het houden van toezicht valt een totaalfaal te noteren, zoals ook uit je eigen voorbeeld blijkt.

  De beste inburgeringscursus is deze: geen enkel recht op wat voor een uitkering of voorziening dan ook, waarbij de inburgeraar zelf zijn cursus betaalt aan een volledig geprivatiseerd instituut. Dit wordt gewoon de zoveelste extreem kostbare overheidsfaal…

 3. Lombokker

  @Scherpschutter

  Hoewel ik niet tegen privatisering an sich ben, zien we in de praktijk toch allerlei misstanden opduiken zodra er geprivatiseerd wordt. De door mij aangehaalde consulent is daar een voorbeeld van. Verder ben ik het met u eens dat het de overheid en onze volksvertegenwoordigers in veel gevallen niet lukt om er op toe te zien dat dit goed verloopt.

  De kosten van de taalcursus worden trouwens door de inburgeraars zelf betaald, zij kunnen daarvoor een Duo-lening afsluiten. Wat er gebeurt als zij deze niet kunnen terugbetalen? Geen idee, maar het is algemeen bekend dat je van een kale kikker geen veren kunt plukken.

 4. Scherpschutter

  @Lombokker

  “Hoewel ik niet tegen privatisering an sich ben, zien we in de praktijk toch allerlei misstanden opduiken zodra er geprivatiseerd wordt.”

  Een logisch gevolg van een totaal falende ordehandhaver. De overheid zou toezicht houden. Doen ze niet. Omdat ze het niet kunnen. En dus ga je weer krijgen wat je al had toen de overheid inburgering verzorgde: torenhoge kosten, totaalfaals, nul resultaat.

  Een ook maar half functionerende toezichthouder haalt de door u genoemde consultant er na 2x tussenuit…En dat moet straks gaan toezien op nog vele malen incapabelere organisaties? Ambtenaren die inburgeringscursussen verzorgen? Het is het cirkeltje gewoon opnieuw bewandelen.

  Wel, 50% van die inburgeraars heeft na 15 jaar nog altijd geen baan in Nederland, dus wat denkt u dat er met die schulden gebeurt? Het is 1 groot dramadossier door incapabele peperdure overheidshanden. Dit moet je gewoon zuiver aan de markt overlaten…

  Gemotiveerde inburgeraars. Gemotiveerde financiers. Gemotiveerde commerciele leraren. Haalt de inburgeraar het niet? Deens model: geen toegang tot het sociale stelsel. How is that for motivation vs een leven lalalalalalalla geld in Nederland, ook als je een totale klaploper bent die nul inspanning WIL leveren?

 5. Yoshua

  @scherpscutter,
  In uw hoofd en op papier zal het wel kloppen.
  Maar mensen uitsluiten voor bijstand dat kan in dit land niet.
  Zelf laten betalen is die mensen nog verder in de schulden steken die ze niet terug kunnen betalen.
  Dat de inburgering een mislukking is heeft inderdaad met de overheid te maken.
  Ongeveer 60% van de vluchtelingen zijn in het beste geval laaggeletterd in hun eigen taal.
  Dan kan je zelf wel bedenken dat vloeiend Nederlands spreken, lezen en schrijven het niet gaat worden.
  Het kost alleen veel geld dat alleen maar teleurstelling laat zien.
  Deze mensen zullen nooit in een reguliere baan terecht komen.
  Geen opleiding, betekend werken voor het laagste loon, dat verlies gevend is.
  In de bijstand ontvang je gemiddeld €4500 toeslagen als alleengaande.
  Dan kost werken deze mensen geld in plaats van dat het loont.
  Het is juist de taak van de overheid dat die zorg draagt voor dagbesteding van deze mensen.
  Laat ze lekker straten en plantsoenen proper houden of inzetten bij werkzaamheden waar weinig kennis bij komt kijken.
  Ik begrijp niet dat jij met je oneindige intelligentie zelf niet kan bedenken dat grote groepen nooit volwaardig mee gaan doen in de maatschappij.
  Zelfs met 50 miljard zal dat niet lukken, zelfs jouw geliefde private bedrijven niet.
  We kunnen niet anders dan deze zielige mensen ondersteunen tot ze er niet meer zijn.

 6. Pee

  Nederlands leren anders geen woning en geen uitkering.
  Er zijn er bij die al 30\40 jaar hier wonen en nog geen volledige zin Nederlands kunnen.

 7. Bertje 030

  Kijk eens naar Denemarken, gratis advies aan de overheid.

 8. Esrin W.

  Ook hier weer: liever symptoom bestrijden en met lapmiddelen pleisters plakken op iets wat vanaf het begin al scheef is. Draai het maar om: hoé kan het dat als u of ik voor een paar jaar in Maleisië of waar dan ook gaan wonen en werken het 9 van de 10 keer gewoon zo is dat we na die paar jaar aardig kunnen meekomen en de taal spreken? Het antwoord is vrij eenvoudig en zit al in de vraag opgesloten maar letterlijk niémand hier stelt deze vraag omdat men dat pleisters plakken al decennia lang gewoon is. Als je als land het nou lekker niét wil oplossen op termijn dan moet je ook gewoon net zo lekker gewoon doorgaan op de reeds ingeslagen weg.

 9. E Westerhoffbeekink

  Klopt dat in denemarken een beter systeem heeft ken iemand die vanaf 1969 in nederland is 1 jaar gewerkt sindsdien een uitkering heeft een koopwoning heeft dus dat plan van denemarken zal wel niet doorgaan allemaal zielige personen die dat overkomt zo gaat dat in utrecht en nederland

 10. E Westerhoffbeekink

  Helemaal met Pee eens

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).