Tappen uit je eigen vaatje | De Utrechtse Internet Courant Tappen uit je eigen vaatje | De Utrechtse Internet Courant

Tappen uit je eigen vaatje

Tappen uit je eigen vaatje
Olivier van Oord samen met Bart van de Kooij (Beeld: Jiske Boots)
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Bart van de Kooij (34) medeoprichter van MiniBrew.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Bart van de Kooij (34) medeoprichter van MiniBrew.

Een biertje, precies naar jouw eigen smaak, thuis brouwen zonder dat je er veel tijd en energie aan kwijt bent. Dat is wat Bart van de Kooij bedacht én in praktijk bracht. Samen met zijn compagnon richtte hij de onderneming MiniBrew op. MiniBrew maakt bierbrouwmachines die ervoor zorgen dat mensen thuis verschillende stijlen en verschillende recepten van bieren kunnen ontdekken.

Het bierplatform begint op je telefoon, waar je via de app je eigen recept kiest. Je vult in welke hoeveelheid alcohol je wil, hoe zoet of hoe bitter je je bier wil hebben en welke kleur het moet worden. “Vaak associëren mensen donker bier met hogere procenten alcohol, maar wij zijn in staat om een heel donker bier te maken met weinig alcohol en andersom”, vertelt Van de Kooij. Vervolgens ontvangt de gebruiker een pakketje met hop, mout, gist en eventueel wat andere ingrediënten. De machine zorgt dan samen met de app op je telefoon voor de rest. “We maken het zo makkelijk mogelijk”, gaat Van de Kooij verder. “De vele uren, of het vele schoonmaken dat vaak bij het bierbrouwen komt kijken, skippen wij. De bierliefhebber wordt op deze manier in één keer meesterbrouwer.”

Het doel van MiniBrew is om allerlei bierrecepten van over de hele wereld digitaal te maken, zodat consumenten ze thuis precies kunnen namaken. “We gaan dan een samenwerking aan met het biermerk en we onderzoeken of de MiniBrew in staat is om hetzelfde kwaliteitsbiertje te maken als de experts. Als dat het geval is en het biermerk keurt het biertje goed, zetten we het op ons platform.”

Van de Kooij begon MiniBrew nadat hij via gemeenschappelijke vrienden in contact kwam met Olivier van Oord. “Olivier zag dat consumenten steeds meer dingen zelf thuis gingen maken. Hij wilde dit ook doen, met bier. Aan de andere kant, vroeg ik me af waarom grenzen in de wereld bepalen waar jij welk bier drinkt. Ik woonde destijds in Toronto en kwam met regelmaat naar Nederland. Toronto liep voor op de biertrends en de specifieke biertjes die daar populair waren, waren in Nederland helemaal niet te krijgen.”

Tweede kantoor in Londen

Van de Kooij en Van Oord begonnen het bedrijf op hun thuisbasis in Utrecht, maar ontdekten een markt in Engeland en hebben nu een tweede kantoor in Londen. “We zagen dat speciaalbier een enorme trend is in de UK. Brouwers zijn daar veel meer bezig nieuwe recepten te ontwikkelen en de mensen zijn bereid om duizend euro aan een machine uit te geven. Het zit meer in de cultuur om zelf bier te maken.” Tijdens een bezoek aan speciaalbierfestival We Are Beer in Londen, ontmoetten de mannen de organisator van het feest. Hij geloofde in hun concept en had zin in een uitdaging. MiniBrew kon zo haar horizon verbreden.

Van de Kooij: “Ik ben trots dat we vanuit nul zijn begonnen en nu een heel team hebben staan. Onze mensen zijn zeer enthousiast om dit samen groot te maken. Stap voor stap zijn we nu aan het groeien en we bereiken enorme milestones.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).