De vernieuwing van de regionale tramlijn tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein die op 30 mei is begonnen en tot 21 augustus zou duren, gaat minimaal vier weken langer duren dan gepland. Ook heeft de provincie ruim 20 miljoen euro extra nodig voor het werk.
De vertraging wordt grotendeels veroorzaakt door de coronacrisis. Zo kan op de bouwplaats met minder mensen bij elkaar gewerkt worden. Daarnaast kunnen internationale leveranciers niet op tijd leveren omdat bijvoorbeeld fabrieken stil lagen door de virusuitbraak. De vervangende bussen zullen daarom ook na 21 augustus blijven rijden.
In december 2016 hebben Provinciale Staten besloten om de bestaande tramlijn geschikt te maken voor de nieuwe trams en om groot onderhoud uit te voeren op het zuidelijke deel van de tramlijn. Daarmee wordt de lijn geschikt gemaakt voor de koppeling met de Uithoflijn, zodat reizigers zonder overstappen van IJsselstein of Nieuwegein naar Utrecht Science Park kunnen reizen.
Nieuwe trams
Door de coronacrisis is de fabriek in Zaragoza in Spanje, die de nieuwe trams produceert gesloten geweest tot begin mei. Inmiddels is de productie van nieuwe trams weer gestart maar de achterstand is dusdanig dat op 21 augustus, wanneer de vernieuwde tramlijn volgens planning klaar moet zijn, hooguit tien nieuwe trams beschikbaar zijn.
Om de beoogde dienstregeling te kunnen rijden, zouden dit er minimaal 14 moeten zijn. De verwachting is dat er daarom ook langer vervangende bussen moeten blijven rijden, met name op het tracé van en naar IJsselstein en Nieuwegein-Zuid.
Kosten
De inschatting is dat de totale extra kosten tot 20,9 miljoen kunnen oplopen. Ongeveer driekwart van dit benodigd geld houdt verband met de impact van de coronacrisis op de bouwwerkzaamheden, leveranties uit het buitenland en verlenging van het vervangend busvervoer.
Bovendien is aanvullend budget nodig voor extra werkzaamheden. Zo is uit onderzoek gebleken dat er een damwand geplaatst moet worden ter versteviging van de trambaan in IJsselstein. Verder zijn bij een aantal haltes aanpassingen nodig om te zorgen dat de toegankelijkheid voor minder valide reizigers verbeterd wordt.
20 Reacties
ReagerenIk denk dat Utrecht een probleem heeft met projectontwikkelaars/ bouwbedrijven die ze steeds maar weer opnieuw pootje lichten.
De daders zijn diegenen die oplichten en massaal belastinggeld binnenharken. Niet diegene di opgelicht wordt.
Je verwacht het niet he. Na het evlatante succes van de Uithoflijn waren de verwachtingen natuurlijk torenhoog. Niemand maar dan ook echt niemand had kunnen zien aankomen dat het mis zou gaan op dit project. Hoogachtend, de wethouder van verkeer.
@Joas: waar je schrijft “Utrecht” bedoel je wellicht de provincie en niet de stad? Het is nml een provinciedingetje.
Ach Joas toch. Wat is jouw plaat grijsgedraaid zeg. Utrecht heeft geen probleem met projectontwikkelaars, Utrecht heeft een probleem met projectmanagement.
Utrecht is al jaren de dupe van ambtenaren die vrolijk mee werken aan exorbitante kosten van projecten.
@Joas
Bij de Uithoflijn zou dat kunnen maar in dit geval kwam het door de coronacrisis, volgens mij kunnen de aannemers en leveranciers er ook niet zoveel aan doen dat ze nu meer kosten maken door de afstandsregels en vertraagde leveringen uit het buitenland.
@ mijn naam is haas
Typisch
Dus niet de inbreker is de schuldige, maar het slachtoffer dat te weinig anti-maatregelen neemt. Apart toch steeds dat de projectontwikkelaars die de overheid en dus ons, de burgers doelbewust oplichten (fraude) en vaak cijfers verdoezelen, niet de schuldigen zijn, terwijl zij zich verrijken met belastinggeld.
@Joas als je je keer op keer op laat lichten ten koste van de belastingbetaler dan is er iets ernstig mis met je organisatie. En ook al is driekwart veroorzaakt door corona dan hebben we nog altijd € 5 miljoen aan duurbetaald meerwerk. En waarvoor een damwand en aanpassingen voor de toegankelijkheid. En dan heb je weer riant lopen tukken. En Joas waar ik nu benieuwd naar ben wanneer is voor jouw de maat vol en zeg jij ook dit kan zo niet meer.
De overheid bestaat niet uit deskundigen, maar over hoogopgeleide mensen met een mening. Het bedrijfsleven bestaat uit deskundigen die daar gebruik van moeten maken omdat de overheid ze daartoe dwingt.
Dwingt ja, met aanbestedingsprocedures en project eisen, dat is al decennia lang traditie. Immers, wat door de overheid niet wordt gevraagd zal een onderneming ook niet op antwoorden omdat de vraag onbekend is. Dus achteraf komt er een hogere rekening omdat de overheid systematisch altijd met extra eisen en wijzigingen tijdens het uitvoeren van het komt. Gewoon, omdat de overheid een mening heeft maar niet deskundig is, maar deskundigen daar wel op moeten inspringen.
Dus inderdaad, wil je niet dat je bestolen wordt, ramen dicht, deur op slot en lichtje aan…. Er is daar nog heel wat veldwerk te verrichten bij de overheid.
Maar in dit geval, corona overmacht kon ten tijde van de aanbestedingsprocedure niet worden voorzien.
Mazzeltje voor de hobby wethouder en provincie.
Al meer dan honderd jaar weet je bijna zeker dat als de woorden UTRECHT en TRAM in een publicatie staan het gaat over geld. Over hoge kosten en verlies aan geld. Werd ook voor de tweede wereldoorlog veel over geschreven, vandaar dat er jaren geen trams reden in deze provincie.
Dit Is nauwelijks nieuws te noemen.
Ieder tramproject in de provincie is zowel financieel als qua planning een drama.
Oorzaak, incompetente opdrachtgever, stel hobbyisten die thuis een modelspoirbaan op zolder hebben.
@Kees
Overheden zijn gespecialiseerd in 1 ding en dat is het zijn van een overheid…en het specialisme van een overheid is het scheppen van wetsovertreders (wetten, regels en directieven) en belasting innen (in vele vormen en maten). Dat is het enige waar een overheid verstand van heeft. Er werken daar echt geen infrastructurele specialisten met ook maar enige relevante opleiding of ervaring in het bedrijfsleven.
De overheid die infrastructurele projecten laat uitvoeren is als een automonteur die denkt verstand te hebben van kerncentrales en in die hoedanigheid opdracht geeft voor de bouw van een kerncentrale…en dan het koelbassin totaal vergeet omdat hij niet weet dat dit bij een kerncentrale hoort. Daarom is werkelijk ieder project een gigantische flop die kostentechnisch gigantisch uit de hand loopt…
Het moet ambtenaren ten strengste verboden worden nog langer dit soort projecten uit te voeren zonder ervaren extern projectteam uit het bedrijfsleven om dit soort projecten te begeleiden. Het is nu wel een keer mooi geweest met dit geklungel op mijn kosten.
Als ik mijn ‘abonnement’ op de overheid kon opzeggen dan had ik het persoonlijk al lang gedaan in ieder geval. Het is het ‘slechtste’ bedrijf van heel Nederland.
Hoe verrassend dit!
Vanwege het snel toenemend en ongesubsidieerd fietsvervoer, alsmede het feit dat het OV zeer onderbezet, dus verliesgevend blijft door de 1,5 meter richtlijnen kunnen we beter geld steken in het ongesubsidieerde autovervoer. Er is bovendien al 500 miljoen in de sloot gegooid vanwege het Uithoflijntje.
Mag er een Marshallplan over de Provinciale Staten heen? En neem meteen die tramlijn mee.
Advies: niet meer de goedkoopste inschrijver kiezen. Kies de duurste.
Overigens altijd leuk om de comments te lezen, zeker inzake die tram.
Wanhoop voert de boventoon.
Het bevestigt temeer de arrogantie van de bestuurderslaag die vanuit haar kolossale Nieuw-Vredenburg blind haar eigen plan trekt.
@joas
Dus er moet 15 miljoen extra belastinggeld worden opgehoest door regels die met geweld (of dreiging daarvan) worden opgelegd zijn door de overheid en en bijna 6 miljoen door incomptent projectmanagement van de opdrachtgever, maar het is de schuld van de uitvoerder?
@schildpad
Dus iemand die mijn huis komt leeghalen zonder toestemming en waarschijnlijk geweld is hetzelfde als een zakendeal tussen twee partijen waarbij 1 partij het geweldsmonopolie heeft en toch nooit zelf de kosten hoeft te betalen?
Overigens zou ik het heel frappant vinden dat politie mijn aangifte opneemt als ik mijn deur gewoon open laten staan en ik word beroofd. Om over de verzekering niet eens te beginnen.
Er is nu eenmaal een spanningsveld ter grootte van de Grand Canyon tussen overheid (ambtenaren en politiek) en het bedrijfsleven (financiele en technische experts).
Daarom kost elkoverheidsproject altijd belachelijk veel meer dan beraamd, dat geld verdwijnt in die kloof van de Grand Canyon zonder dat er ooit iemand voor aansprakelijk is. En als men te kort komt, dan wordt er weer een extra belasting verzonnen zodat de burger er voor op draait.
Corona is overmacht. En deze paar miljoen worden gewoon op de coronakostenhoop gegooid en de EVB drukt toch meer gratis geld bij om dat te betalen.
Geld wat uiteindelijk weer in de zakken van beleggers verdwijnt, en anders verdampt bij de volgende paniek hik op de beurs.
Het neoliberaal kapitalistisch democratisch systeem kost meer dan het oplevert omdat het niets anders is dan geld rondpompen, soms wat geld uit het systeem halen en soms er weer wat in stoppen. Virtueel geld wat feitelijk waardeloos is totdat mensen er in geloven.
Maar omdat het neoliberaal kapitalistische democratisch systeem mensen ongebreidelde vrijheid beloofd en de mogelijkheid biedt om de zwakkere te verwijten om niet mee te kunnen komen en daar ook nog eens geld aan te verdienen, vind men het volkomen acceptabel. We gaan America achterna.
Wie is de schuldige? De inbreker of het slachtoffer?
De oplichter of de opgelichte?
Grappig. Een geliefd verhuurbedrijf valt om vanwege de coronacrisis en er is een hoop ach en wee en hopen dat het goed komt. Een tramlijn heeft tegenslag vanwege dezelfde reden en er is alleen maar gescheld en gevloek op de uitvoerder. Die had dat toch moeten voorzien. Raar.