‘Tekort aan geschikt bouwpersoneel voor Leidsche Rijn Centrum’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Tekort aan geschikt bouwpersoneel voor Leidsche Rijn Centrum’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Tekort aan geschikt bouwpersoneel voor Leidsche Rijn Centrum’

‘Tekort aan geschikt bouwpersoneel voor Leidsche Rijn Centrum’
Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De ontwikkelaar van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum heeft grote moeite met het vinden van geschikt bouwpersoneel. Dat laat directeur Richard Lokhorst weten aan de gemeente Utrecht. Ook blijkt er enige vertraging te zijn bij de oplevering van het centrum.

De ontwikkelaar van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum heeft grote moeite met het vinden van geschikt bouwpersoneel. Dat laat directeur Richard Lokhorst weten aan de gemeente Utrecht. Ook blijkt er enige vertraging te zijn bij de oplevering van het centrum.

Het bouwen van Leidsche Rijn Centrum met vijf verschillende bouwbedrijven, een aannemer van de openbare ruimte en de verschillende nutsbedrijven is een zeer complex proces. Het kernwinkelgebied van Leidsche Rijn Centrum is met een bouwvolume van circa 200 miljoen euro dan ook een van de grootste bouwprojecten in Nederland.

De projectdirecteur van Leidsche Rijn Centrum heeft in een schrijven aan wethouder Geldoff laten weten dat er een groot tekort is aan onderaannemers met goed geschoold personeel: “Normaliter kunnen eventuele achterstanden worden ingehaald door extra inzet en overuren maar de betrokken bouwcombinaties kunnen nauwelijks extra mensen krijgen. Het is al moeilijk om de huidige mensen te behouden.” De directeur laat weten dat ze, ondanks de tekorten, er alles aan doen om het bouwproces voorspoedig te laten verlopen.

De directeur laat verder weten dat de Jumbo Foodmarkt niet in 2017 opengaat, maar in 2018. De opening van het gehele winkelcentrum zal niet op 28 maart 2018 plaatsvinden maar naar alle waarschijnlijkheid op 16 mei 2018. De gemeente Utrecht laat weten: “Hoewel wij deze vertraging betreuren, begrijpen wij dat de complexiteit van de bouwopgave van een van de grootste bouwputten van Nederland ervoor zorgt dat deze vertraging onvermijdelijk is.”

5 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Tja, de aannemers hebben de afgelopen jaren massaal mensen ontslagen. Die zijn of voor zichzelf begonnen of iets anders gaan doen. Wat de projectdirecteur eigenlijk zegt is dat hij bij zijn inschrijving hedft gerekend met tarieven die nu geen mensen meer opleveren. Ik ben er van overtuigd dat hij meer dan genoeg personeel kan vinden als hij 25% meer loon biedt. Maar dat gaat ten koste van zijn winst en daar heeft hij gern zin in. Zijn volgende verzoek zal zijn dat hij graag personerl uit het oostblok wil aantrekken. Niet omdat die mensen niet in NL te vinden zijn, maar omdat die nu helaas niet meer voor een slavenloon zijn winst komen realiseren. Ik neem asn dat er boeteclausules in contracten staan en dit is gewoon een wanhopige poging om zich daar zondrr financiele kleerscheuren onderuit te wurmen. Parasiet.

 2. Bram de Goede

  Iedereen loopt achter elkaar aan. In 2008 kocht iedereen maar aan. Daarna kocht niemand meer wat en nu is het weer topdrukte. Over 2 jaar stort de boel weer in en worden investeringen massaal afgeschreven. Hoe kun je je als ondernemer je hier goed op voorbereiden?

 3. Kerel

  Dit is de JdV, de voorstander van de vastgoedmaffia die dit schrijft?

  Die nu precies bloot legt waar dit systeem van onbelemmerd kapitalisme toe leidt?

  Treffender had ik het bijna niet kunnen verworden.

 4. Ben K

  In 2012 tijdens de crisis vond deze regering het nodig om de woningbouwcorporaties de zg verhuurdersheffing op te leggen.
  Daardoor kwam de bouw van woningen stil te liggen en werden de aannemers
  gedwongen hun personeel te ontslaan. Dat personeel ging wat anders doen of kwam in de WW. Dit alles werd nog eens bekrachtigd in de nieuwe woningwet.
  Een aantal politieke partijen werkt daar graag aan mee.
  Nu zitten wij opgescheept met een tekort aan bouwvakkers.
  Wordt nu die verhuurdersheffing afgeschaft zodat de corporaties weer betaalbare woningen kunnen gaan bouwen?

 5. Utrechter2

  @JDV: juist: elke keer als ik lees dat het moeilijk is om aan personeel te komen heb ik het idee dat er net een stukje waarheid ontbreekt. De ‘andere’ halve waarheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).