Klaar-overs terug van weggeweest om verkeersveiligheid in Oog in Al te vergroten Klaar-overs terug van weggeweest om verkeersveiligheid in Oog in Al te vergroten

Klaar-overs terug van weggeweest om verkeersveiligheid in Oog in Al te vergroten

Klaar-overs terug van weggeweest om verkeersveiligheid in Oog in Al te vergroten
Foto's: Bas van Setten
Het is voor schoolgaande kinderen in Oog in Al een stukje veiliger om naar school te lopen. Sinds woensdag staan er namelijk iedere doordeweekse ochtend klaar-overs op de kruising van de Everard Meijsterlaan met de Franz Schubertlaan en de Goethelaan. Ze zijn nodig want auto’s en fietsers zouden niet altijd stoppen voor voetgangers op het zebrapad.

Het is voor schoolgaande kinderen in Oog in Al een stukje veiliger om naar school te lopen. Sinds woensdag staan er namelijk iedere doordeweekse ochtend klaar-overs op de kruising van de Everard Meijsterlaan met de Franz Schubertlaan en de Goethelaan. Ze zijn nodig want auto’s en fietsers zouden niet altijd stoppen voor voetgangers op het zebrapad.

Het initiatief voor de verkeersbrigadiers kwam van Ina Gimbel. Zij heeft een 8-jarige zoon op de St. Dominicusschool en hij moet iedere ochtend het kruispunt oversteken. “Mijn zoon zou in principe alleen naar school kunnen lopen, maar deze oversteek vind ik toch te gevaarlijk.”

Woensdagochtend wordt duidelijk wat Gimbel bedoelt. De Everard Meijsterlaan is een drukke fietsroute en niet iedereen stopt voor het zebrapad. Gimbel is daarom op het idee gekomen om in de ochtend klaar-overs in te zetten op het kruispunt.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

“Ik heb bij ons op school een rondje gedaan en de directeuren van de twee andere basisscholen in de wijk benaderd. Dat heeft tot nu toe 12 vrijwilligers opgeleverd.” Het streven van Gimbel is om uiteindelijk een clubje van zo’n twintig ouders te hebben.

Retro

Woensdagochtend kregen de vrijwilligers uitleg van de politie en de gemeente. Ook wethouder Lot van Hooijdonk was daarbij aanwezig. Zij zei dat klaar-overs al een tijd uit het Utrechtse straatbeeld zijn verdwenen, maar dat het op deze plek een hele goede oplossing kan zijn. “Het is een retro en tegelijkertijd een hele mooie oplossing. Ik hoop dat het lukt.”

Het werk van een verkeersbrigadier bleek niet eenvoudig. Het was bijvoorbeeld voor sommige vrijwilligers wel even wennen om een hele groep fietsers tot stoppen te dwingen. “We moeten het gewoon een paar keer doen”, aldus één van de ouders. Uiteindelijk is de eerste ochtend alles vlekkeloos verlopen.

10 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Mooi initiatief, en een goede oplossing voor veel problemen! Wel zorgelijk dat ouders dit zelf moeten regelen, verkeersveiligheid (zeker rond scholen) zou toch een kerntaak met hoge prioriteit van de gemeente moeten zijn?

  2. Monique

    Absurd dat automobilisten en vooral fietsers niet stoppen voor voetgangers op of nabij een zebrapad. Ronduit gevaarlijk.

  3. Berend

    Bizar dat dit moet met een 30 km/u zone in een woonwijk met verkeer uit de wijk.

  4. 2.0 tdi

    Automobilisten hebben een rijbewijs en stoppen daarom ook gewoon, de stereotypische utrechtse kamikaze fietser stopt niet eens voor een stoplicht laat staan voor een zebrapas. Ik stel een verplicht fietsexamens voor bij het CBR met bijbehorend fietsrijbewijs zodat fietsers in utrecht zich ook ( netzoals de gepeste automobilist) eens zullen gaan gedragen als normale verkeersdeelnemers.

  5. Joas

    @ Gerard Brugmans

    Volgens mij heeft de gemeente de afgelopen jaren geregeld/ geïnvesteerd in,te weten:

    – 30 km zones, aangepaste straatinrichting om dit aan te geven
    -drempels en zebra’s
    -paaltjes en andere signalering om aan te geven dat er scholen in de buurt liggen
    -1-richtings zones instellen
    -Plaatsen van extra borden
    -Parkeerplekken weghalen nabij scholen

    Dit heeft slechts in totaal miljoenen gekost, gemeentebreed.

    Kennelijk zijn er gewoon genoeg aso’s die weigeren te stoppen voor zebra’s en die lak hebben aan het feit dat er een school ligt en er kinderen in een woonbuurt te vinden zijn.

    De gemeente kan niet alles regelen. Dat moet de mens grotendeels zelf doen.

  6. GeenStijl@Utrecht😉

    Ach ik zie ze nog staan de klaarovers op de vleutenseweg bij de oversteek plaatsen, toen wás geluk nog héél gewoon.

  7. Frits Goris

    Beste mensen, er is maar 1 oplossing: Handhaving ( Zie de verkeerswet)

  8. Willem

    Hoge bekeuringen uit schrijven en een cursus geven hoe moet ik handelen in het verkeer . Volgens de Nederlandse wetgeving
    is men verplicht te stoppen voor een zebrapad.

  9. Herman

    @Frits Goris, enige oplossing is mentaliteit. Handhaven is middel om overtredingen te bestraffen.
    Helaas is onze mentaliteit steeds slechter geworden, zie ook niet hoe dit beter kan. Dus moeten we een soort politiestaat oprichten om alles te handhaven waar we geen zin in hebben?

  10. Fred

    Voordat het een fietsstraat was met aansluiting op de fietsbrug naar Leidsche Rijn, kon je als voetganger prima oversteken bij de zebrapaden. Auto’s remden heus wel. Maar de fietsers komen nu zo hard op je af, dat stoppen voor hen geen optie is. Oversteken dus ook niet. Zeer irritant.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).