Testen voor Toegang lijkt niet waterdicht; steeds meer Utrechtse uitgaansplekken tijdelijk gesloten Testen voor Toegang lijkt niet waterdicht; steeds meer Utrechtse uitgaansplekken tijdelijk gesloten

Testen voor Toegang lijkt niet waterdicht; steeds meer Utrechtse uitgaansplekken tijdelijk gesloten

Testen voor Toegang lijkt niet waterdicht; steeds meer Utrechtse uitgaansplekken tijdelijk gesloten
Stockfoto
Op steeds meer uitgaansplekken in Utrecht lijkt het erop dat Testen voor Toegang geen waterdicht systeem is. Eerder werd al bekend dat bij een aantal feesten van studentenverenigingen meerdere bezoekers corona opliepen en nu sluiten ook een aantal horecazaken tijdelijk de deuren.

Op steeds meer uitgaansplekken in Utrecht lijkt het erop dat Testen voor Toegang geen waterdicht systeem is. Eerder werd al bekend dat bij een aantal feesten van studentenverenigingen meerdere bezoekers corona opliepen en nu sluiten ook een aantal horecazaken tijdelijk de deuren.

Op zaterdag 26 juni ging een nieuwe reeks coronaversoepelingen in. Dit hield onder andere in dat bezoekers van bijvoorbeeld nachtclubs geen anderhalve meter afstand meer hoefden te houden. Voorwaarde daarvoor was wel dat iedereen bij de ingang een negatief testbewijs kon laten zien.

We zijn inmiddels bijna twee weken verder en nu is gebleken dat dit systeem niet waterdicht is. Zo werd maandag bekend dat bij roeivereniging U.S.R. Triton en studentenverenigingen Unitas S.R. en C.S. Veritas coronabesmettingen waren vastgesteld na verschillende evenementen.

Cafés

Nu laten meerdere Utrechtse uitgaansplekken weten tijdelijk de deuren te sluiten omdat ook zij geraakt zijn door corona. “In overleg met de GGD hebben wij besloten deze week pas vrijdag weer open te gaan. Wij volgen hiermee de richtlijnen die zij aangeven”, zegt Café Otje in een reactie. Ook Feest Café de Kneus heeft tijdelijk de deuren gesloten.

Studievereniging LeF had donderdagavond een feest georganiseerd in Club Poema, maar ook dat gaat niet door. “Lang beraad laat ons geen andere keus dan het LeF-feest van donderdag te verplaatsen. Iedereen heeft nu ongeveer wel een buurvrouw, clubgenoot of achterneef die in quarantaine zit.”

Poema

Bij diezelfde Club Poema zijn eerder ook mensen besmet geraakt tijdens een besloten feest. In een reactie op sociale media zegt de nachtclub dat ze iedereen die op dat moment aanwezig was heeft kunnen bereiken.

“Ook hebben we uitgebreid en intensief contact met de GGD Utrecht en raden we iedereen aan zich bij klachten te laten testen.” Poema zegt echter dat de besmettingen die gemeld zijn bij de GGD ‘gering’ zijn.

Maatregelen

Landelijk neemt het aantal besmettingen ook toe. Dit gebeurt met name onder jongeren. Vanwege de toename komt het kabinet vrijdag mogelijk met nieuwe maatregelen. Ook de GGD regio Utrecht zag afgelopen week een toename onder jongeren. Volgens de gemeente zijn deze besmettingen te herleiden naar informele feesten (waar geen testregime is) en vakanties, waaronder examenreizen.

Eerder deze week onderstreepte burgemeester Sharon Dijksma dat de versoepelingen veel lucht geven, maar dat het cruciaal is dat Testen voor Toegang waterdicht is. “Daar zijn zorgen over”, liet de gemeente destijds weten.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  De sector vermaak en beleving moest zo zonodig open omdat de millennials en jonkies heel erg zouden lijden, en demissionaire Rutte en de Jonge zo populair willen zijn dat ze ook weer in het volgende kabinet zullen zitten. We stevenen nu weer op zeer hoge snelheid af op code donkerrood, volgende stap is weer een lockdown.
  En bedankt, A-holes

 2. LS

  Het systeem van testen voor toegang klopt niet. Een toegangstest mag 40 uur oud zijn als je ergens naar binnen wilt. Wanneer je negatief test kun je in de tussentijd vóórdat je gaat stappen besmet raken. Testen direct voor toegang zou beter zijn maar dat wordt wel heel ingewikkeld.

 3. Baliekluiver

  Ongelofelijk hoe dat feestvolk opnieuw kans ziet om haar eigen glazen in te gooien. Nu nog even doorzetten met wat ongecontroleerde huisfeestjes en de boel kan gewoon weer op slot!

 4. Horecafnv

  Daar kijk ik totaal niet van op
  Ik woon tussen de horeca in Utrecht binnenstad
  Zichtbaar dat er niet gecontroleerd wordt
  Mensen lopen in en uit
  Je zal maar in dat soort horeca werken
  Of, jezelf maar zo.n werkgever hebben die zo met gezondheid personeel en gasten omgaat

 5. Ooginaller

  Tja. Het is niet anders. In dit geval geldt het cliché dat een kleine groep onverantwoordelijken (met valse testbewijzen of een slordig controlebeleid bij de deur) het voor een grote groep welwillenden heeft verpest. Snel doorprikken en over een paar maanden opnieuw proberen. En clubeigenaren en festivalgangers tot die tijd ruimhartig compenseren.

 6. JdV

  Sluit gewoon testen voor toegang. Nieuwe regel: 2 weken na je laatste vaccinatie kun je in de coronacheck app een qr code aanmaken. Andere opties zijn er niet.
  Wedden dat het aantal vaccinaties van vooral Janssen sterk gaat stijgen en dat het aantal besmetting navenant hard gaat dalen?

 7. Scherpschutter

  LS

  Ik bijna niet geloven dat in deze fase nog aan iemand uitgelegd moet worden dat ‘besmet raken’ en ‘besmettelijk zijn’ twee compleet verschillende dingen zijn. Je kunt niet in 40 uur besmet raken en besmettelijk worden.

 8. cas

  @ JdV, wel jammer dat Janssen maar 60% bescherming biedt. Dus er zullen gewoon veel besmettingen blijven bestaan op die manier. En dat is alleen tegen de alpha variant, tegen de delta variant is de bescherming nog lager.
  Waarom gebruiken wij eigenlijk dat vaccin bedenk ik mij net….???

 9. W

  Ze! hebben gegokt en verloren! Nu maar weer sluiten die clubs etc.
  Vooral jongelui kunnen geen verantwoordelijkheid nemen.
  Pilletje ingeslikt, verstand weg. Jammer voor de verstandigen!

 10. Lombokker

  Op vakantie naar het buitenland? Als het zo doorgaat kan je dat op je buik schrijven. Met dank aan de lieden die overal schijt aan hebben.

 11. Moniek

  Als buitenlanden verstandig zijn, leggen ze strenge maatregelen op aan Nederlanders die er op vacantie willen. Daar hebben wij dus geen enkele invloed op. En Corendon maar klagen!

 12. Bernhard

  Schrikbarend hoe de meute weer kritiekloos de paniekzaaiende berichtgeving over oplopende besmettingen (who gives a fuck?) aangrijpt om met het vingertje naar de ander (meestal jongeren/uitgaanspubliek) te wijzen. Leef toch gewoon je leven. En als je bang bent om covid op te lopen, blijf je lekker thuis. Thuiswerken, boodschappen via Picnic, Zalando.. je kunt voor de rest van je leven in lockdown!

 13. Moniek

  @ Bernhard
  Jongeren en uitgaanspubliek, moeten dus maar rustig doorgaan met besmetten van elkaar en van degenen die nog niet gevaccineerd zijn?
  Ik ben van mening dat de hele zaak veel te vroeg is vrijgegeven, dankzij het gezeur van bovengenoemden.

 14. Jeroen

  @ Bernhard, je begrijpt het niet. Doordat anderen (bijvoorbeeld onderwijzers) corona hebben moeten mijn kinderen in thuisquarantaine en mogen ze niet meer naar school of buiten spelen. Zij willen heel graag hun leven leven en heel graag naar school.
  Het gaat niet om jezelf, het gaat om wat je anderen aandoet.
  En dus wijst iedereen terecht naar al die mensen die zich niet aan de regels houden, want zij beletten mij en mijn te kinderen het leven te leven.

 15. JdV

  @moniek. Iedereen die dat wil kan nu gevaccineerd zijn. Degenen die dat nu nog niet zijn willen dat niet. Moet heel het land op slot voor een groep mensen die er bewust voor kiest om zich niet te vaccineren?

 16. Katja

  Kabinet besloot om alles open te gooien, om nu de uitgaanders alleen maar te beschuldigen van de stijgende cijfers vind ik wat makkelijk. De echte verantwoordelijken zitten in Den Haag, maar die schuiven het af. Ook de 2e Kamer heeft schuld, die vond het goed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).