The Colour Kitchen: ‘Opboksen tegen de gemiddelde norm van de maatschappij’ | De Utrechtse Internet Courant The Colour Kitchen: ‘Opboksen tegen de gemiddelde norm van de maatschappij’ | De Utrechtse Internet Courant

The Colour Kitchen: ‘Opboksen tegen de gemiddelde norm van de maatschappij’

The Colour Kitchen: ‘Opboksen tegen de gemiddelde norm van de maatschappij’
Hafsa in The Colour Kitchen.
Op het oog is het een restaurant als ieder ander. Pas als je het kaartje dat op de tafel ligt bekijkt, wordt duidelijk dat dit een bijzondere plek is. Bij The Colour Kitchen krijgen werknemers de aandacht die ze nodig hebben om te kunnen functioneren. Hier leren veel verschillende jongeren en volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt de fijne kneepjes van het horecavak. Hafsa Takhripha (29): “Ik kan veel meer dan ik dacht.”

Op het oog is het een restaurant als ieder ander. Pas als je het kaartje dat op de tafel ligt bekijkt, wordt duidelijk dat dit een bijzondere plek is. Bij The Colour Kitchen krijgen werknemers de aandacht die ze nodig hebben om te kunnen functioneren. Hier leren veel verschillende jongeren en volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt de fijne kneepjes van het horecavak. Hafsa Takhripha (29): “Ik kan veel meer dan ik dacht.”

Hafsa is gastvrouw van The Colour Kitchen aan de Oudegracht en heeft sinds een half jaar een vaste aanstelling gekregen. Lange tijd was ze werkloos tot ze hier terechtkwam. “Het is de ideale plek voor mij. Ik had twee jaar lang niets gedaan en kwam bij een jobcoach. Die stelde The Colour Kitchen voor. Hier kon ik echt worden geholpen en waren ze al snel tevreden over me.”

De gastvrouw had problemen met autoriteit en werd snel agressief. Ze hield andere baantjes niet lang vol en zat uiteindelijk depressief thuis. Een tijdlang leek het haar niet meer te lukken om een baan te vinden. “Ik voelde me snel in een hoekje gedreven en had er moeite mee om opdrachten uit te voeren. Door heel veel te praten met begeleiders en collega’s lukt het hier wel.” De 29-jarige Hafsa moest vooral aan zichzelf bewijzen dat ze het kon. Lachend vertelt ze: “Ik kan nog steeds heel fel zijn hoor, maar ik heb het veel meer onder controle. Dat komt door de goede begeleiding. Ze hebben hier voor iedereen een andere methode.”

Onder de Mensen

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je als inwoner terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit te krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 4: Hafsa van The Colour Kitchen.

Bij The Colour Kitchen worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid voor een baan in de horeca. Eén dag in de week les, wekelijks twee uur begeleiding en natuurlijk direct in de praktijk ten uitvoer brengen van wat er wordt geleerd. Mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze een baan hebben omdat ze moeten opboksen tegen de gemiddelde norm van de maatschappij. Ze kunnen bij The Colour Kitchen elke dag werken en komen in contact met collega’s en gasten. Hafsa: “Het is heel belangrijk hoe je er zelf instaat, want ik was er klaar voor om mijn leven te veranderen. Voor iedereen hebben ze een andere methode en er is altijd minimaal één coach aanwezig, maar ook de leerlingen helpen elkaar en praten veel.”  

Het restaurant aan de Oudegracht.
Het restaurant aan de Oudegracht.

“De enige oplossing is vaak om te gaan werken. Ik dacht: ‘Ik heb zoveel problemen dat lukt niet meer’, maar hier merk je dat er veel meer mensen zijn met problemen. In je eigen omgeving kom je vaak niet meer vooruit, maar hier wel.” Gasten bij The Colour Kitchen hebben vaak niets door als ze binnenkomen om te eten, maar zien het door de informatie op de tafel. Hafsa praat er dan ook vaak over met bezoekers. “Veel leerlingen vinden dat ook fijn. Op die manier wordt er rekening gehouden met elkaar.”

In je eigen omgeving kom je vaak niet meer vooruit, maar hier wel

Door het contact met de leerlingen zien gasten de mens achter het verhaal. De persoonlijke aandacht zorgt voor een fijne sfeer bij The Colour Kitchen. Volgens de organisatie zelf is aandacht daarvoor de belangrijkste factor. “Ook zorgt het voor een sfeer waarin gasten sympathie hebben voor de leersituatie van onze leerlingen. De leerlingen zijn eerlijk, durven zichzelf te zijn en dat zie en voel je.”

The Colour Kitchen heeft niet voor alle leerlingen werk maar wel een groot netwerk van werkgevers in de horeca waar afgestudeerde koks, gastheren en –vrouwen gebruik van kunnen maken bij het zoeken naar een baan. Op 30 november is er een open middag bij The Colour Kitchen De Pionier op de Grebbeberglaan 15 voor geïnteresseerden.

3 Reacties

Reageren
 1. Bocuse

  Laatst gegeten
  Bizonder leuke sfeer
  Eten was uitstekend
  Betaalbaar
  Bediening,,,,zooooo. Leuk
  Sfeer lekker leuk relaxed

 2. Dyana Pannekoek

  Goed zo Hafsa!!! Zie je wel dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt?
  Groetjes van je ‘oude’ juf

 3. Giovanni

  Fijne plek waar ik me snel op me gemak voelde. De ruimte oogt netjes, en je zit niet op elkaar gepropt. Prettig veel licht door de grote ramen. Het personeel is vriendelijk en ontspannen, ze hebben goed in de gaten wanneer je even ongestoord wil blijven. Aanbod op de menukaart is divers, maar overzichtelijk genoeg om snel een keuze te maken. Porties zijn goed, niet te klein, niet te groot. Heb er uren op m’n gemak gezeten en een goed gesprek kunnen voeren met m’n tafelgast. Zeker een plek waar ik graag terugkom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).