Theologische Universiteit Kampen krijgt toestemming voor verhuizing naar Utrecht Theologische Universiteit Kampen krijgt toestemming voor verhuizing naar Utrecht

Theologische Universiteit Kampen krijgt toestemming voor verhuizing naar Utrecht

Theologische Universiteit Kampen krijgt toestemming voor verhuizing naar Utrecht
Foto: Antoine.01, Wikipedia
De Theologische Universiteit Kampen (TUK) heeft toestemming gekregen om naar Utrecht te verhuizen. Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stemde in met de verhuisplannen van de universiteit.

De Theologische Universiteit Kampen (TUK) heeft toestemming gekregen om naar Utrecht te verhuizen. Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, stemde in met de verhuisplannen van de universiteit.

Het verplaatsen van de opleidingen Theologie van Kampen naar Utrecht moet zorgen voor een stevigere verbinding en samenwerking met andere instellingen voor hoger onderwijs, meldt de TUK. Er ontstaan meer studiemogelijkheden en het zou aantrekkelijker zijn voor studenten.

De centrale ligging in Utrecht verbetert bovendien de bereikbaarheid voor veel deeltijd studenten. Dat geldt ook voor de mensen die deelnemen aan de kennisuitwisselingsprogramma’s, die de TUK aanbiedt voor de landelijke kerkelijke gemeenschap.

Planning

Het bestuur geeft aan per 1 september 2022 met de eerstejaarsstudenten in Utrecht te willen starten. Vanaf dan duurt het nog enkele jaren voordat de TUK volledig naar Utrecht is verhuisd. Studenten die aan de opleiding in Kampen zijn begonnen, kunnen daar hun studie afmaken.

Het bestuur zegt blij te zijn dat er geen formele belemmeringen zijn voor de verhuizing naar Utrecht. Het heeft nu zes maanden de gelegenheid om definitief te besluiten de universiteit in Utrecht te vestigen. Dit najaar moet er meer bekend worden over het besluit.

24 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Dit lijkt me nou een slecht plan.

  Utrecht wordt al helemaal volgestampt door D66 en GL. Haal nou eens deel van die Uni weg, dan wordt het hier wat leefbaarder. Dan blijven al die studenten ook niet hangen enzo, en kunnen we gewoon op 350.000 inwoners blijven.

 2. Koel Hoofd

  SGP Kampen… Sodom en Gomorra Utrecht
  Dat gaat een interessante cultuurclash worden…

  Ik snap dat theologiestudenten ook met de moderne tijd mee willen, maar of Utrecht daarvoor de aangewezen plek is valt sterkt te betwijfelen. Zwolle zou een betere keuze zijn..
  D66 heeft hier net kenbaar gemaakt van Utrecht een nog groter pretpark te willen maken vol drank en drugs, en GL vind dat een darkroom geen sexroom maar horeca is….
  Daarnaast is er woningnood, vooral heel hoog onder studenten die nu ook met rijke buitenlandse studenten moeten concurreren om een kamer…

 3. Fred

  Op zich niets mis mee, maar ….
  Het lijkt me dat er in de omgeving Kampen toch veel meer studenten zullen zijn voor een studie theologie dan in de omgeving Utrecht, of vergis ik me nu ?

 4. Rob H.

  @Erwin: ten eerste gaan D66 en GL hier niet over. Ten tweede, het is nu niet zo dat er ineens duizenden studenten extra naar Utrecht komen. Zo groot is de Theologische Universiteit Kampen niet. En een deel ervan studeert in deeltijd…

 5. Kees Truijens

  @Erwin
  Ja, waarom bijvoorbeeld niet naar Amersfoort? Dat ligt goed bij reformatorische christenen en is niet zo overvol.

 6. Zuilen030

  @Erwin en Kees; wat een domme redenatie, de islamitische lagere school ook maar naar Bagdad of Teheran en de katholieke basisschool maar naar Maastricht???
  Dat heet diversiteit.

 7. Theo

  En waar zou die TUU dan gevestigd moeten worden=

 8. De count

  Erwin, zonder universiteit, studenten en blijvenhangers is utrecht een lelijke grauwe dooie stad met alleen maar klaagbaken. Utrecht hoeft niet per se meer te groeien, maar zonder uni en alles wat in het kielzog meekomt zal Utrecht een hoop glans verliezen

 9. Jasper

  Mooi, kom maar naar Utrecht, dé kennisstad van Nederland!

 10. Sjaak

  @zuilen030: prima idee zou ik zeggen.
  Wetenschap en religie gaat overigens niet samen.

 11. woutvr

  Wat een slecht plan. De geografische ligging zou in deze tijd geen issue mogen zijn.

 12. Ton

  @ Erwin
  Ik vermoed dat dominees niet zo snel in Utrecht zullen blijven hangen enzo.

 13. Gastvrij Utrecht

  @erwin, allereerst heeft Utrecht nu ongeveer 360.000 inwoners…moet er 10.000 weg ? Ten tweede…moeten er barricades rond om Utrecht opgetrokken worden om iedere toestroom bij de grens tegen te houden ? Soort Taliban in huren ?
  Waarom toch die angst voor meer Utrecht ?
  Utrecht is juist onstaan als open stad van handel,religie en ontmoetingen.
  Voor corona had alleen de jaarbeurs al bijna 2.5 milj bezoekers, vredenburg 1 milj, de gezamenlijke musea 1 milj…we zijn de informele onderwijs hoofdstad van Nederland, juist dat versterkt de kwaliteit.

 14. Paul

  @wout….juist in deze digitale wereld, zo is met covid nog meer gebleken: mensen worden gemotiveerd door persoonlijke ontmoeten.

 15. Scherpschutter

  @Gastvrij Utrecht

  “Utrecht is juist onstaan als open stad van handel,religie en ontmoetingen.”

  Ga je schamen. Utrecht is ontstaan als militair fort. In de 8e eeuw werd het gebied gekerstend en werden ongelovigen over de kling gejaagd. Tussen de 12e en de 17e eeuw was Utrecht omringd door wallen en grachten. Tussen het begin van de 16e eeuw en het begin van de 19e eeuw had Utrecht 30.000 inwoners. Pas in de 20e eeuw, na 2000 jaar, is Utrecht gaan groeien, tot zo’n 150.000 inwoners vlak voor WOII.

  Geen stad met zo’n geschiedenis van geslotenheid en intolerantie jegens anderen. Het is slechts in de moderne geschiedenis (de laatste 50 jaar) dat Utrecht zich heeft ontpopt tot een openbaar opvangcentrum voor Jan en Alleman. Of de stad daar beter van is geworden moet u misschien eens vragen aan iemand die dit stuk geschiedenis in levende lijve heeft meegemaakt. Grote kans dat u een “NEE” te horen zult krijgen.

 16. Fred

  De Theologische Universiteit is verbonden aan de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en omvat heden ten dage ongeveer 200 werkenden en studenten.
  Ten tweede raakt Kampen hiermee haar tweede Theologische Universiteit kwijt, eerst de Gereformeerde Isynodaal) en nu dan de Gereformeerde (vrijgemaakt), waarbij zij dus het lot deelt van bijvoorbeeld Franeker en Harderwijk.

 17. Koel Hoofd

  Utrecht is het goddeloze Sodom en Gomorra in verhouding tot Kampen.
  Dat vinden ze zelfs in Zwolle, Utrecht is een grote enge stad….
  Zwolle is superleuk en zeer beschaafd trouwens, daar vragen ze of ze een biertje mogen bestellen, hier word je bestelling onder je neus gejat terwijl je nog aan het betalen bent….
  Hoe is dat te vereenigen met een studie theologie?

 18. Paul

  Logisch dat men zich in het centrum van kennis stad Utrecht wil vestigen ! 75 % van de Nederlanders woont in een uur reisafstand van Utrecht.

 19. Karel

  Mag een demissionair minister zo’n besluit, dat tot in de eeuwigheid consequenties heeft, nemen?

 20. Ihsan

  Goed nieuws voor Kampen! Een religieuze instelling minder kan in die regio geen kwaad. Helaas groeien daar nog altijd veel kinderen op onder religieuze hersenspoeling, waardoor zij bijvoorbeeld hun eigen sexuele geaardheid – of die van anderen – niet accepteren, of daar niet open over durven te spreken. Religie heeft dus een zeer negatieve invloed op een samenleving. Wat mij betreft moet de overheid om die reden alle religies actief tegenwerken. De komst van deze “universiteit” naar onze stad dus ook ongewenst. Het best heeft de stad enkel seculiere onderwijsinstelllingen. Theologie en onderwijs horen helemaal niet samen onder één dak. Het is volkomen ridicuul dat de overheid sektes de toestemming heeft gegeven om zich een universiteit te noemen.

 21. Peter

  Geloof en wetenschap zijn onverenigbare tegenstellingen.
  Onderwijs gebaseerd op geloof is ook niet meer van deze tijd. Het wordt tijd voor alleen maar openbare scholen.
  Mijn mening.

 22. Fred

  @Ihsan: Overdrijven is ook een vak. De universiteit Utrecht heeft al eeuwen een theologische facujlteit. En gelukkig hebben we in Nederland vrijheid van onderwijs, waardoor bijvoorbeeld bijzonder onderwijs mogelijk is. En dat omvat naast christelijke scholen ook allerlei andere vormen van onderwijs. En sectes vind je niet aan een theologische faculteit.

 23. Gastvrij Utrecht

  @scherpschutter. Even verder denken…waar worden grensposten, verstevigen gebouwd in het verleden, in dit geval: De Romeinen in Utrecht? Precies : Daar waar handel routes zijn ! Utrecht/ trajecten was een ” goed doorwaadbare plaats van de rivier voor noord zuid verbinding, of wel een handels / personen doorgang route. Vermoedelijk waren er voor de Romeinen al volks bewoning, maar dat is nooit bewezen bij mijn weten.
  De groei cijfers kloppen niet overigens….

 24. HISTORISCH MUSEUM UTRECHT

  @ scherpschutter/ gast vrij Utrecht.
  Wat betreft groei is het beeld wat anders dan u schets. Na 1800 was er een in Utrecht tot 1900 een forse groei. De stad werd werd ruim 3 keer zo groot inwoner aantal. In 1800 had bijvoorbeeld ook maar 3 keer meer inwoners dan Utrecht. Ook is de groei niet lineair zoals is gesuggereerd, in 1963 had Utrecht meer inwoners dan in 1985, net als Amsterdam verlieten de middenklasse de grote steden immers.
  Tot slot is opmerkelijk dat t.o.v Leiden of Delft en enkele ander oude steden in de provincie, deze geen grote Utrechtse groei ontwikkeling lieten zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).