Thermostaat in gebouwen van gemeente Utrecht gaat 2 graden omlaag Thermostaat in gebouwen van gemeente Utrecht gaat 2 graden omlaag

Thermostaat in gebouwen van gemeente Utrecht gaat 2 graden omlaag

Thermostaat in gebouwen van gemeente Utrecht gaat 2 graden omlaag
De thermostaat in de eigen gebouwen van de gemeente Utrecht gaat 2 graden omlaag, van 21 naar 19 graden. Tien gemeenteraadsfracties hadden de wethouder gevraagd of dat een optie was, omdat de energierekening stijgt, we minder afhankelijk moeten worden van gas uit Rusland en klimaatverandering moet worden tegengegaan.

De thermostaat in de eigen gebouwen van de gemeente Utrecht gaat 2 graden omlaag, van 21 naar 19 graden. Tien gemeenteraadsfracties hadden de wethouder gevraagd of dat een optie was, omdat de energierekening stijgt, we minder afhankelijk moeten worden van gas uit Rusland en klimaatverandering moet worden tegengegaan.

Wethouder Eelco Eerenberg reageerde in het wekelijkse vragenuur op de suggestie van de tien raadsfracties en vindt dat Utrecht verantwoordelijkheid moet nemen. “Dat betekent dat wij inderdaad de knop omzetten en de thermostaat van 21 naar 19 graden zullen brengen. Op een aantal locaties is dat vandaag al gebeurd”, aldus Eerenberg. Het gaat dan onder meer om het stadhuis.

De locaties waar ook een centrum voor jeugd en gezin zit, zijn een uitzondering. Vanwege de pasgeboren baby’s die daar komen wordt de thermostaat niet lager gedraaid. Ook in het stadskantoor zal de thermostaat niet omlaag gaan. “Het stadskantoor is aangesloten op een warmtekoude-opslag en dat betekent gek genoeg dat het meer energie zou kosten als we daar de thermostaat terug zouden draaien”, aldus Eerenberg. “We laten de instellingen daar dus staan, maar daar wordt ook geen gas gebruikt.”

Permanent

Wethouder Eerenberg zegt ook te gaan kijken of de verlaging van de thermostaat permanent kan worden doorgevoerd. “We zullen wel een evaluatie doen om te zien of het netto energieverbruik ook daadwerkelijk afneemt. Dat heeft onder andere te maken met dat alle verschillende installaties technisch best complex zijn. Daardoor kan het zo zijn dat het lager instellen van de temperatuur uiteindelijk meer zal kosten, bijvoorbeeld als dat tot koeling zal leiden. In die gevallen zullen we de thermostaat niet lager zetten, want we gaan in de zomer niet onnodig koelen. Dat is zonde van de energie.”

De gemeente roept ook huurders van panden van de gemeente op om de thermostaat terug te draaien. Later verschijnt daarover een raadsbrief.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

10 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Ok. De boodschap van dhr Eerenberg is luid en duidelijk; de Gemeente blijft 100% gegarandeerd gebruik maken van Russisch gas.

  2. Bromsnor

    De thermostaat van Bromsnor staat nu ook op 18. Leve Oekraine! De stijders voor onze vrijheid.

  3. PeterH

    Onze themostaat staat al een tijdje op 18 graden, wegens de inval. Nu mogen we van de verantwoordelijke wethouder van Hooijdonk een voortvarend beleid m.b.t. afscheid van Gazprom verwachten.@Scherpschutter: precies!

  4. Moniek

    100%?

  5. ray

    Lekker duurzaam zogenaamd, maar ondertussen wel al de eerste 200 elektrische bureaukacheltjes besteld a raison van € 300,= excl. btw per stuk, om de ambtenaren er warmpjes bij te laten zitten!!!!

  6. Koel Hoofd

    @Scherpschutter
    VOLTREFFER!

  7. Scherpschutter

    @ray

    Dat moest wel. Naar verluidt worden ambtenaren wakker bij temperaturen onder de 20 graden.

  8. Speak Upje

    @ Ray

    Bron> bewijs?

    Of ben je weer lekker aan het stoken en polariseren?

  9. GeeWee

    Scherpschutter: Gazprom Energy NL zou onder de streep meer verdienen als de gemeente nu het contract openbreekt. En de gemeente zou ook nog eens veel duurder uit zijn. Verdiep je in de materie.

  10. Nina

    Ik vraag mij af of dat echt gas bespaart. Als het eenmaal is opgewarmd tot 21 graden, kost het niet veel meer energie om het zo warm te houden.

    Daarom zet ik de cv ‘s nachts ook niet omlaag, want anders moet hij ‘s ochtends heel hard werken om het weer warmer te krijgen en zijn de meubels en muren heel erg koud geworden waardoor het nog langer duurt om de ruimtes op te warmen.

    Mijn verbruik is onder gemiddeld vergeleken met buurtbewoners.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).