Thuisafgehaald.nl brengt thuiskok en hulpbehoevende bij elkaar | De Utrechtse Internet Courant Thuisafgehaald.nl brengt thuiskok en hulpbehoevende bij elkaar | De Utrechtse Internet Courant

Thuisafgehaald.nl brengt thuiskok en hulpbehoevende bij elkaar

Thuisafgehaald.nl brengt thuiskok en hulpbehoevende bij elkaar
Het Initiatievenfonds is een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds of uw initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage uit het initiatievenfonds. Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

Het Initiatievenfonds is een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds of uw initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage uit het initiatievenfonds. Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

“Als het wat minder met je gaat, is voor jezelf koken vaak één van de eerste dingen die ophoudt”, zegt Marieke Hart, oprichter van Thuisafgehaald.nl. “Daardoor kan niet alleen je gezondheid achteruitgaan, maar ook het plezier verdwijnen. Eten en koken kunnen juist positief zijn; op de bank een salade eten van de supermarkt is toch wat anders.” Thuisafgehaald koppelt sinds kort met hulp van het initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht mensen die behoefte hebben aan extra hulp aan thuiskoks, die een paar keer per week voor hen koken. “Mensen gaan er weer van stralen.”

Thuisafgehaald.nl bestaat sinds maart vijf jaar. Het platform begon als een idee van Marieke Hart, die in haar wijk Lombok ontdekte hoe leuk het is gerechten uit te wisselen met buurtbewoners. Via de site kun je voor een klein bedrag gerechten afhalen bij thuiskoks in je buurt. Inmiddels is de site uitgegroeid tot een sociaal netwerk waarop door heel Nederland al meer dan 90.000 gerechten zijn gedeeld.

Participatiesamenleving

In Utrecht wordt dat netwerk nu uitgebreid naar mensen in een kwetsbare positie. Dat is hard nodig, zegt Marieke. De overheid is in de participatiesamenleving (meer dan voorheen) verantwoordelijk voor de ondersteuning aan kinderen en gezinnen en aan inwoners met een arbeidsbeperking, lichamelijke beperking of chronische aandoening. Daarbij kijkt de gemeente vaker dan eerst naar wat iemand zelf nog kan of wat de familie, vrienden en buren kunnen betekenen. Lukt dit niet, dan heeft de gemeente de verantwoordelijkheid om inwoners te ondersteunen en hulp aan te bieden die ze nodig hebben. “Het samen doen, daar sta ik achter. Maar dat moet wel gefaciliteerd worden, dat gebeurt nog te weinig.”

Thuisafgehaald helpt inwoners die niet standaard kunnen terugvallen op buren, kennissen of familie. De organisatie wordt in feite de buurman of -vrouw op wie deze mensen kunnen rekenen. Marieke merkte dat thuiskoks bereid zijn anderen te helpen en dat er veel mensen zijn voor wie een warme, met zorg bereide maaltijd kan helpen. Met steun van het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht brengt het kleine team van Thuisafgehaald.nl de koks en mensen met een hulpvraag bij elkaar, waarna zij een kop koffie drinken om elkaar te leren kennen. Als er een klik is, kookt de thuiskok een proefmaaltijd. Smaakt die naar meer, dan spreken ze vaker af. Vaak ontstaat er een langdurig contact: er wordt gemiddeld zo’n dertig weken lang enkele keren per week gekookt.

Sociaal contact

Het maakt verschil, merkt Marieke. Want Thuisafgehaald gaat niet alleen om eten. Juist ook het sociale contact is belangrijk; voor veel afhalers zijn het de maaltijd én het praatje waar ze naar uitkijken.

Dat herkent ook thuiskok Nadine Eichenbar (36) uit Oudwijk. Afgelopen woensdag kookte ze voor het eerst voor haar buurt. Haar zes porties lasagne vonden gretig aftrek. Ze vond het best spannend, maar dat bleek niet nodig. “Terwijl je samen naar je huis loopt, begin je een beetje te praten”, vertelt ze. Eén van haar afnemers was een vrouw in een elektrische rolstoel. Zij vertelde dat ze zelf niet meer kon koken, maar nog wel een paar keer per week met haar buurman eet. Ook voor hem nam ze een portie mee. Nadine is van plan vaker voor haar buurtgenoten te koken. “Ik kook heel graag en hou thuis altijd wat over, omdat we met z’n drieën zijn. Als ik anderen daarmee happy kan maken, doe ik dat graag! En zo krijg je meer contact met de buurt.”

Een bijdrage uit het Initiatievenfonds? Zo werkt dat!

Hebt u een initiatief dat uw buurt, wijk of stad leuker, groener, gezelliger, mooier en socialer maakt? En zijn er meer mensen enthousiast over uw idee? Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds of uw initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage uit het initiatievenfonds. Wilt u meer weten of heeft u advies of hulp nodig bij het invullen van het formulier? Ga dan naar het wijkbureau (telefoon 14030) of een sociaal makelaar bij de welzijnsorganisatie in uw wijk.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).