De plannen voor de herinrichting van het Dorpsplein in Vleuten blijven ongewijzigd. De Partij voor de Dieren (PvdD) in Utrecht had gevraagd onderzoek te doen naar een andere inrichting, omdat bij de huidige plannen een aantal bomen verloren gaan.
Het Dorpsplein in Vleuten gaat op de schop. Een deel van het wijkservicecentrum wordt gesloopt om ruimte te maken voor een gezondheidscentrum. Ook komen er een aantal woningen bij het plein.
Indeling
Om ruimte te maken voor het gezondheidscentrum moeten tien volwassen bomen worden gekapt. De PvdD had graag gezien dat de indeling van het plein anders was opgesteld zodat het groen bespaard kon blijven.
Anne Sasbrink van de partij had dan ook aan het college gevraagd onderzoek te doen of een andere inrichting van het plein wellicht beter aansluit op de bestaande bomen. De gemeente zegt hier niks voor de voelen.
Lang proces
“De planvorming van het gezondheidscentrum en woningen achter het wijkservicecentrum in Vleuten heeft een lang proces achter de rug. […] Diverse modellen zijn bestudeerd om te komen tot een optimale invulling van de locatie.”
Daarnaast zegt de gemeente wel lering te trekken uit het proces. “Eén van de leerpunten hierbij is hoe we eerder in het proces het belang van bomen borgen.”
Gekoppelde berichten

Plannen voor vernieuwing Dorpsplein Vleuten goedgekeurd
Het college van de gemeente Utrecht heeft de nieuwbouwplannen voor het Dorpsplein in Vleuten goedgekeurd.…
18 Reacties
ReagerenHoppa, daar gaat de kettingzaag weer.
Favoriet werktuig in de gemeente Utrecht.
Bomen zijn ook dieren klaarblijkelijk, en dieren zijn belangrijker dan woningen voor mensen. Ziehier het standpunt van de PvdD.
@jdv: artikel wel gelezen?
@jdv, het is geen wedstrijdje. in een omgeving met meer woningen dan bomen wordt geen mens gelukkig…
Er is niks mis met het kappen van bomen zolang er elders nieuwe bomen voor worden geplant. Stoken met hout is (op directe gevolgen als fijnstof na) een betere warmtebron dan fossiele brandstoffen. Allemaal leuk dat mensen gaan huilen als er een 100 jaar oude boom om wordt gehakt, maar ook bomen sterven uiteindelijk van ouderdom en dan kun je ze dus beter kappen als ze nog goed dienst kunnen doen als bijvoorbeeld bouwmateriaal.
Af en toe als je dit soort berichten leest dan vraag je je af of dit een bericht uit het lokale sufferdje van boerengat Benschop is of een bericht uit stad Utrecht. Dear lord. Tien boompjes…Waar kan je je druk over maken zeg.
@wollie. Spreek voor u zelf. Ik ken genoeg lokaties met veel huizen en weinig bomen waar de gemiddelde inwoner van Utrecht een moord voor zou doen.
Onze groene duurzame gemeente heeft een leermoment: “hoe kunnen we eerder in het proces het belang van bomen borgen”
Die ene zin laat zien dat onze gemeente die al sinds 1994 de bek vol heeft over groen, duurzaam, leefbaarheid en klimaat, een leercurve heeft in de vorm van een flatline. Er zijn al zoveel rechtzaken over bomen gevoerd in Utrecht, en dan dit nog durven te zeggen. Ze zouden zich werkelijk kapot moeten schamen voor deze bijzonder genante vertoning.
Brandhout, je snapt er niets van. Stoken op hout is een van de meest vervuilende manieren om te stoken. En duurt tientallen jaren voordat de Co2 die bij een gekapte en opgestookte boom vrijkomt, weer opgenomen is door een nieuw geplant boompje.
En Koel Hoofd: hear hear.
@ Koel Hoofd: bijna altijd verkondigt u lariekoek maar dit keer ben ik het zowaar met u eens.
Heel goed, ga zo door.
Gemeente heeft geen behoefte aan schone lucht, gezondheid, welzijn burgers.
Gemeente wil eigen dingen doordrijven en kan blijkbaar niet in een win-win situatie denken.
Gebrek aan integraal denken betekent dat ze niet zijn toegerust om besluiten te nemen in deze tijd 🥴👎
De architect is blijkbaar begonnen met een tekening van een leeg plein.
Na invulling met gebouwen zag hij pas dat er grote bomen stonden.
Een goed ontwerper neemt de bestaand3e situatie als uitgangspunt. Dan kan er nog heel veel.
Bomen waarvan de wortels door de rioolbuizen groeien en daarmee schade aanrichten van meer dan €4000,= mogen gewoon blijven staan, dat wordt door de Gemeente Utrecht afgedaan als een “incident”. Schadevergoeding? Nee natuurlijk niet…..
Tientallen miljoenen aan overschrijdingen bij allerlei gemeentelijke projecten.
En waar maakt de gemeenteraad zich druk over?
Juist . . . .
Wat is de stamdiameter op 1 meter hoogte? Ik kan dat op de foto niet zien. Volwassen is een ruim begrip. Tja, wij mensen zijn dat na 18 jaar. Ook dan kunnen we nog verhuizen, bomen ook!
Ik zeg kijk eens wat je kunt verplanten, waar kun je plan aanpassen en wat kan er echt beter weg. . Zeker als de afstand klein is, is verplanten vaak prima te doen. Onwil? Is de overheid plotseling kostenbewust terwijl ze particulieren vaak verbiedt iets te kappen…
Ja, je kunt een boom-expert inhuren en vragen te adviseren ‘kan niet’ te zeggen…….
Verplanten is in wezen niet meer dan op de ene plek uitgraven en op de andere plek in een gat met lekker voedzame grond zetten, soms paar palen door de kluit als anker en regelmatig water geven. En als je de tijd hebt graaf je ze 2 jaar te voren rondom wat uit opdat hij in de resterende kluit nieuwe wortels maakt. In zo’n dorpsplein situatie is een waterleidingkje snel onder de nieuwe bestrating gelegd…..
Waar geen wil is, zijn alleen maar bezwaren!
Waarom een open plein middenin een vinex-gebied ontwikkelen?
Er is toch ruimte zat elders.
Daarnaast zegt de gemeente wel lering te trekken uit het proces. “Eén van de leerpunten hierbij is hoe we eerder in het proces het belang van bomen borgen.”
Ambtelijke taal voor we doen er ook in de toekomst helemaal niets mee.
Niet omkappen, maar verplaatsen naar de Utrechtse Singel? Ergens las ik dat de gemeente vorige week in Brabant nieuwe jonge bomen heeft uitgezocht??? Die volwassen bomen zien er eenmaal heel mooi uit dan die jonge boompjes.