Tien Utrechtse basisscholen krijgen geld voor gezonde lunches en meer beweging voor leerlingen Tien Utrechtse basisscholen krijgen geld voor gezonde lunches en meer beweging voor leerlingen

Tien Utrechtse basisscholen krijgen geld voor gezonde lunches en meer beweging voor leerlingen

Tien Utrechtse basisscholen krijgen geld voor gezonde lunches en meer beweging voor leerlingen
Tien basisscholen in Utrecht krijgen dit jaar geld van de gemeente om te werken aan gezonde leefgewoonten bij kinderen. Het geld wordt onder meer gebruikt voor gezonde voeding en om kinderen genoeg te laten bewegen.

Tien basisscholen in Utrecht krijgen dit jaar geld van de gemeente om te werken aan gezonde leefgewoonten bij kinderen. Het geld wordt onder meer gebruikt voor gezonde voeding en om kinderen genoeg te laten bewegen.

De gemeente Utrecht trekt 755.000 euro uit voor de ondersteuning aan de tien scholen. Het gaat in eerste instantie om scholen waar de impact het grootst is, zoals scholen voor speciaal onderwijs en scholen met een ‘schoolweging’ van hoger dan 30.

Dat cijfer zegt iets over de leerlingpopulatie. Hoe hoger de score, hoe complexer. Het Centraal Bureau van de Statistiek bepaald die schoolweging op basis van onder meer opleidingsniveau van de ouders, het land van herkomst van de ouders en of ouders in de schuldsanering zitten. De gemeente ondersteunde in 2023 al zes scholen met 350.000 euro.

Gezonde lunches

Het geld wordt op de scholen gebruikt voor het aanbieden van gezonde, vegetarische schoollunches, onderwijs over voedsel, meer beweging gedurende de dag en ouderbetrokkenheid. Een combinatie van die vier factoren zou effectief zijn voor een gezond voedings- en beweegpatroon.

“Een gezonde leefstijl is cruciaal voor onze jeugd. We investeren in de scholen waarbij de impact het grootst is en zorgen voor een breed programma”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “Zo kijken we niet alleen naar het aanbieden van lunches, maar maken we die ook gezond. En waar voldoende bewegen gedurende de dag en lidmaatschap bij een sportvereniging niet vanzelfsprekend is, zorgen we dat we via school meer bewegen stimuleren gedurende de schooldag!”

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Nederland en onderwijs….
  Wel geld voor vegetarische lunches, gezond (vega?) eten en “buitenspelen”, maar geen geld voor verbetering kwaliteit kennisonderwijs (lezen, schrijven, rekenen).

 2. S

  Klopt, @heethoofd! Eerst honger voorkomen, dan kunnen ze pas leren.

 3. Scherpschutter

  Geef kinderen gewoon een schijf van 5 dieet. Als volwasse moet je zelf maar bepalen of je een dieet wil volgen of niet, maar kinderen een vegetarisch dieet opleggen kan echt niet. Die zitten vol in hun groeifase en hebben volwaardige voeding nodig.

 4. W

  Huh? Scherpschutter is al een tijdje zijn scherpte verloren. Heeft iemand anders van de redactie het account overgenomen..?

 5. Herman

  Bizar, ouders zijn vera, niet de overheid.

 6. Scherpschutter

  @W.

  Au contraire mon frère, en tegelijk in zekere zin ook wel ja. Uw Scherpschutter is scherper dan ooit tevoren, maar helaas constateer ik wel dat vrijwel al mijn originele/authentieke reacties door de redactie aan banden worden gelegd. Daardoor reageer ik veel minder op DUIC en vaak ook wat meer ‘mellow’.

 7. Koel Hoofd

  @S
  Honger voorkomen is niet de taak van het onderwijs maar van de ouders.
  Ouders faciliteren om hun kroost te kunnen voeden dmv inkomen (baan of sociaal bestel in nood) is de taak van de overheid die daarvoor geld onttrekt bij belastingbetalers.
  Als de overheid kinderen op school vega gaat voeren, ipv de gezonde schijf van 5 die ze thuis hadden moeten krijgen maar kennelijk niet kunnen krijgen, is er iets heel goed mis met onze sociaal-economisch beleidmakende overheid.

 8. JdV

  Het zorgen voor kleding, voeding, onderdak etc. is een taak van uitsluitend de ouders. Ouders van kinderen die niet in deze basisbehoeften kunnen voorzien moeten bij recidive via jeugdzorg uit de ouderlijke macht worden ontzet. School heeft hier geen rol in. Of gaat school binnenkort nike sneakers uitdelen aan kinderen. Of e-bikes. Scholen moeten onderwijzen en kennis bijbrengen. Scholen zijn geen vervanging van of oplossing voor falend ouderschap/incapabele ouders.
  If you can’t feed them, don’t breed them.

 9. Boogschutter

  @ SS
  “ Daardoor reageer ik veel minder op DUIC \\ en vaak ook wat meer ‘mellow’.\\
  Dat laatste is toch een vorm van zelfcensuur beste man.
  Valt me een beetje van u tegen. U heeft in ons vrije land niets te vrezen in dit opzicht. Stadskanaal is geen Moskou.

 10. S

  @koelhoofd: “ [blablablabla] is er iets heel goed mis met onze sociaal-economisch beleidmakende overheid.”

  He hé koelhoofd wordt ook wakker! Natuurlijk is er de afgelopen 20 jaar dankzij rechts beleid is goed mis gegaan. Ooit gehoord van toenemende armoede ? Manmanman.

 11. Boogschutter

  @JdV “ Ouders van kinderen die niet in deze basisbehoeften kunnen voorzien moeten bij recidive via jeugdzorg uit de ouderlijke macht worden ontzet”.
  Legt u dit maar eens uit aan al die ouders en kinderen die slachtoffer zijn geworden van het toeslagenschandaal.

 12. Theo

  Scherpschutter: “Geef kinderen gewoon een schijf van 5 dieet. Als volwasse [sic] moet je zelf maar bepalen of je een dieet wil volgen of niet, maar kinderen een vegetarisch dieet opleggen kan echt niet. Die zitten vol in hun groeifase en hebben volwaardige voeding nodig.”

  Het Voedingscentrum, over de schijf van vijf: “Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eet meer plantaardig en niet te veel vlees.”
  (bron: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-in-de-schijf-van-vijf-en-wat-niet.aspx)

  Scherpschutter: “Uw Scherpschutter is scherper dan ooit tevoren”

  Scherpschutter begint een beetje bot te worden en braampjes te vertonen. Gelukkig staan bramen dan wel weer in de schijf van vijf, LOL!

 13. JdV

  @boogschutter: dat doe ik graag. Prima voorbeeld. Deze ouders zijn dus afhankelijk van de toekenning van toeslagen om hun nageslacht op een normale manier te voorzien van de basisbehoeftes. Een prima demonstratie van mijn motto. Als je namelijk geen kinderen kunt betalen moet je er niet aan beginnen. Gokken dat de overheid wel zal bijspringen als het om geld gaat is zeer onverstandig. De betrokken ouders zijn dus onverstandig en hulpbehoevend. Lijkt me heel goed dat als je niet slim bent en geen geld hebt je zeker niet aan kinderen moet beginnen.

 14. Pee

  @JdV 25/3/2024 – 13:51
  Zo is het.
  Er word teveel op toeslagen gerekend .

 15. Scherpschutter

  @Boogschutter 10:38

  Zelfcensuur? LOL. Welnee. Integendeel. Het is het enerzijds respecteren van de wens van de eigenaar (ik ben hier ook maar te gast…) en -veel belangrijker- mijn eigen tijd zo aangenaam mogelijk besteden.

 16. Boogschutter

  @ JdV kletst zoals gewoonlijk weer uit zijn niet zo frisse nek.
  De ouders die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal waren in vrijwel alle gevallen volstrekt competente opvoeders die een normaal gebruik maakten van bestaande, door de overheid op poten gezette regeling. Hun levens werden verwoest – zie de uitkomsten van het betreffende onderzoek – door tal van discriminerende maatregelen en het onwettige gejongleer met algoritmen. Tengevolge daarvan werden o.m. kinderen volstrekt ten onrechte ondertoezichtgesteld en uithuisgeplaatst.
  Het frame wat JdV hier hanteert is onwaar, misleidend, giftig en dus kwaadaardig.

 17. KRRR

  @JdV weet geloof ik niet dat ALLE ouders, ook zeer welverdienend, een kinderopvangtoeslag krijgen, omdat de kinderopvang anders voor vrijwel iedereen onrendabel zou zijn en dan de helft van de bevolking niet meer zou werken. Treurig dat je zo’n harde mening verkondigt over iets waar je duidelijk niets van af weet.
  En ohja, laten we inderdaad alle kinderen uit huis plaatsen waarvan de ouders niet voor genoeg eten kunnen zorgen, is totaal niet traumatisch. En jeugdzorg en pleegouders genoeg, en gelukkig zijn daar totaal geen schandalen. Dit was dus cynisch.
  Dit gaat ‘de samenleving’ alleen maar meer geld kosten, als u het zo graag zo wilt uitdrukken. Dus voordat u anderen onverstandig noemt: kijk even kritisch naar uzelf

 18. Nina

  Meer geld voor bewegen? Scholen hebben allemaal een schoolplein en een gymlokaal. Vaker / langer buitenspelen of in de gymzaal rennen met de kinderen kost niks.

  Kijk nou ook eens naar mogelijkheden die niks kosten ipv iedere keer weer een pot gemeenschapsgeld erbij te doen.

  We moeten allemaal bezuinigen, want het geld is op. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft al moeite om rond te komen en er komt een grote landelijke bezuinigingsronde aan.

 19. Nina

  Toeslagen voortaan alleen nog voor mensen die met een full time baan (= 40 uur per week) te weinig verdienen.

  Het is van de zotte dat we het in Nederland hebben over een groot personeelstekort en tegelijkertijd part time werken financieel mogelijk maken middels toeslagen.

  Werkgevers geven al jaren aan dat zij hun personeel vragen meer uren te werken, maar dat de werknemers dat niet willen. Hun inkomen wordt dan nl. te hoog waardoor zij hun toeslagen kwijtraken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).