Zo’n zestig studenten van de actiegroep hashtag #10000uur hebben maandagochtend in Utrecht 10.000 rode vierkantjes op straat gespoten. De vierkantjes staan symbool voor de overuren die docenten van de Universiteit Utrecht (UU) moeten maken.
Elke docent van UU maakt volgens de actiegroep gemiddeld zo’n 13,5 overuren per week, dit komt neer op 10.000 overuren per dag voor alle docenten die lesgeven op de universiteit. Met de actie van maandagochtend wilden de studenten aandacht vragen voor dit probleem.
“Docenten hebben simpelweg niet genoeg tijd om alles na te kijken. Ze zijn overwerkt en dit heeft gevolgen voor de mentale gezondheid én de kwaliteit van het onderwijs”, zegt Anneloes Krul, student en mede-initiatiefnemer van de actie.
De 10.000 vierkantjes vormen een route van het Academiegebouw op het Domplein naar het Utrecht Science Park. Er waren honderd krijtspuitbussen voor nodig. De vierkantjes zijn waarschijnlijk over een paar dagen helemaal opgelost.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Ziekenhuis
Krul heeft met veel docenten gesproken. “Een vertelde mij dat hij afgelopen jaar maar vijf vrije zaterdagen heeft gehad. Een ander moest in het ziekenhuis tentamens nakijken terwijl zijn vrouw lag te bevallen. De situatie is de afgelopen jaren heel erg achteruitgegaan.”
Op de website van de actiegroep is te lezen dat de rijksbijdrage per student 25 procent lager is dan twintig jaar geleden. Er is volgens de groep simpelweg meer geld nodig om het probleem op te lossen. Krul: “Er moeten meer docenten worden aangenomen. Ook moeten ze meer tijd krijgen voor zaken naast het lesgeven. Daar is geld voor nodig.”
Hieronder een video waarin het eerste deel van de route goed te zien is.
3 Reacties
ReagerenHet rendementsdenken van de overheid en de ideologie van de EU (kweken intellectuele nomaden) heeft van het onderwijs fabrieken gemaakt en van de leraren werknemers die moeten presteren tegen een minimum aan kosten want dat studentje verwennen kost de overheid al zoveel geld…
En dan zijn er nog de perverse prikkels die van het rendementsdenkend overheidsbeleid uitgaan. Hoe meer studenten een instelling heeft, hoe meer geld er beschikbaar komt, en dus hoe hoger de werkdruk voor docenten. Maar het bestuur van de instelling bepaald waar dat geld aan wordt besteed. Dus heel simpel gesteld is dat de keuze tussen meer leraren (minder werkdruk) of meer nieuwe peperdure gebouwen en ICT.
Daar zijn echt wel wat vraagtekens bij dat beleid te stellen.
Want echte prestige voor een universiteit is de productie van nobelprijswinnaars. En dat betekend toch echt meer leraren en een wat minder luxe omgeving…
Want nu moet er buitenlands talent worden aangetrokken omdat we kennelijk dat talent op eigen bodem niet kunnen kweken?
Schiet mij maar lek, we hebben de meest hoog opgeleide bevolking ter wereld!
Meest hoog opgeleide bevolking. Maar de intelligentie is meestal ver te zoeken.
Twee dagen per week gratis overwerken! Niet allen op de UU hoor, in het HBO is het niet anders. Het aantal uren per studiepunt is in 10 jaar gehalveerd. Nu moet het onderwijs in 1 keer corona proof gemaakt worden. Wie betaald dat? De docenten die de hele zomer onbetaald doorwerken!
Het is niet te doen. De uitval is hoog en nieuwe instroom is laag en blijft niet lang. Niet alleen docenten betalen een prijs, studenten wordt ook tekort gedaan. Docenten zullen tot hun laatste snik proberen de kwaliteit van hun onderwijs hoog te houden (hun baan hangt af van de beoordeling door de student), maar het is niet te doen. Steeds meer regeltjes, steeds minder uren, something’s got to give.