Tientallen demonstranten bij landelijk bureau aan de Oudegracht: ‘GroenLinks heeft foute vrienden’ | De Utrechtse Internet Courant Tientallen demonstranten bij landelijk bureau aan de Oudegracht: ‘GroenLinks heeft foute vrienden’ | De Utrechtse Internet Courant

Tientallen demonstranten bij landelijk bureau aan de Oudegracht: ‘GroenLinks heeft foute vrienden’

Tientallen demonstranten bij landelijk bureau aan de Oudegracht: ‘GroenLinks heeft foute vrienden’
Foto's: Robert Oosterbroek
Tientallen demonstranten hebben zich dinsdagochtend verzameld voor het landelijk bureau van GroenLinks aan de Oudegracht. Het protest richtte zich tegen de ‘anti-Israëlische politiek’ van de partij.

Tientallen demonstranten hebben zich dinsdagochtend verzameld voor het landelijk bureau van GroenLinks aan de Oudegracht. Het protest richtte zich tegen de ‘anti-Israëlische politiek’ van de partij.

Gewapend met vlaggen, het zingen van liederen en enkele toespraken lieten de aanwezigen weten het niet eens te zijn met de koers van GroenLinks. Het protest richtte zich vooral tegen een motie die de partij heeft aangenomen tijdens het partijcongres op 16 februari. In deze motie staat dat BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) een geoorloofd middel is om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.

(Artikel gaat verder onder afbeelding)


Volgens de groep die dinsdagochtend demonstreerde zijn veel supporters van BDS uit ‘op de vernietiging van de Joodse staat’ en zou de beweging ‘banden hebben met terroristische organisaties’. BDS zou dan ook niet alleen staan voor het boycotten maar ook voor antisemitisme.

Niet voor boycot

GroenLinks laat weten: “De motie is niet bedoeld als steun aan de doelen van BDS. Sterker nog: GroenLinks is niet voor een boycot van Israël. GroenLinks hecht groot belang aan het naleven van het internationaal recht en aan respect voor mensenrechten. In het Israëlisch-Palestijnse conflict verwerpen wij geweld en intimidatie van beide zijden.”

(Artikel gaat verder onder afbeelding)

De aangenomen motie is volgens GroenLinks gericht op de vrijheid van meningsuiting en tegen de strafbaarstelling van BDS. “We verzetten ons tegen het verbieden en strafbaar stellen van standpunten, los van de vraag of we het met die standpunten al of niet eens zijn. De motie die werd aangenomen op het congres past in die benadering.”

De organisatie van de demonstratie noemt deze argumentatie hypocriet. De tientallen aanwezigen hebben van 08.00 uur tot 09.00 uur hun ongenoegen geuit bij het landelijk bureau van GroenLinks aan de Oudegracht.

47 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Mooi om te zien dat GL zich “verzet tegen het verbieden en strafbaar stellen van standpunten, los van de vraag of ze het al of niet eens zijn met die standpunten”. Daar zullen de ideologische tegenstanders van GL graag gebruik van maken op het moment dat de partij weer eens gaat roeptoeteren.

 2. Theo

  Dappere mensen.
  In deze GroenLinks-lievende gemeente.

 3. Wessel

  Als je vlaggen van een land nodig hebt of gebruikt om je standpunt bij te zetten neem ik je (in deze tijd) sowieso niet echt meer serieus.

 4. Gerben

  Mooi dat dat kantoor van Groenlinks enkel glas in de kozijnen heeft.

 5. Katja

  Je hoeft tegenwoordig maar slechts een béétje kritisch te zijn wat betreft Israël, en de antisemitisme kaart wordt maar weer eens getrokken.

 6. BW

  Opmerkelijk is dat de linkerflank en de rechterflank elkaar tegenwoordig over en weer beschuldigen van antisemitisme.

 7. JdV

  @Katja: Je hoeft tegenwoordig maar een beetje kritisch te zijn wat betreft de islam, en de racisme kaart wordt alweer getrokken.
  Je hoeft tegenwoordig maar een beetje positief te zijn wat betreft de PVV, en de fascisme kaart wordt maar weer eens getrokken.

 8. Theo

  Als je denkt dat BDS een béétje kritisch is wat betreft Israël, dan ben je slecht geïnformeerd.

 9. Pieter

  @ JdV

  Je weet dat deze protestactie volledig gebaseerd is op fake nieuws, expres verspreid vanuit rechtse hoek, zoals Groen Links in de eigen verklaring ook al aangeeft; en jij tuint er, hoe verrassend, met open ogen in. Dit is precies een voorbeeld hoe bepaalde buitenlandse groeperingen bezig zijn om expres verwarring te zaaien binnen Nederland. Maar, mijn woorden zullen bij bepaalde mensen toch wel aan dovemansoren gericht zijn; erg genoeg.

  Dit is echt heel erg, hoe mensen in Nederland opgehitst worden tegen elkaar. Zeker wanneer het democratisch toegestane partijen zijn, die toegestane meningen uiten en die een vrij groot deel van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen. Het maakt niet uit tegen welke (toegestane) partij dit gericht is, het is altijd erg.

  Overigens is BDS steunen in Nederland niet strafbaar en in Nederland wordt er expliciet geen verbinding gelegd met terreur. Vanuit meerdere redenen. Bepaalde lobby’s, vanuit rechterzijde, hebben er zo bepaalde bedoelingen bij om het tegenovergestelde te zien.

 10. Stronk

  Fijn dat deze mensen er zo openlijk voor durven uitkomen dat zij een institutionele apartheidsstaat volledig steunen.
  Sinds Israel vorig jaar die zelfs bij hun intern omstreden “Joodse natie staat” wetgeving heeft aangenomen waarmee alle niet joodse burgers nu ook formeel 2de rangs burgers zijn geworden is er voor mij nog maar weinig verschil met het vroegere Zuid-Afrika onder het apartheids-regime.

  Een internationale boycot was toen nodig om dat land weer in een wat beschaafder staatsrechtelijk kader te krijgen,
  en ik vrees dat Israel nu een vergelijkbare behandeling nodig heeft om weer op een wat normaler pad te komen.

  Bezette gebieden van je buurlanden illegaal kolonialiseren met een volstrekt rechteloosheid van de inwoners daar,
  terwijl je de overgebleven originele bevolking in eigen land nu ook formeel staatsrechtelijk tot “üntermenschen” benoemd is iets waar de oprichters van deze staat hopelijk zelf ook van zouden gruwelen. En die waren toch ook echt niet zo zachtzinnig toen ze voor de oprichting van Israel ongeveer een miljoen arabieren verzochten te vertrekken. (en er ongeveer 150.000 mochten blijven die nu ook hun burgerrechten rap zien verdwijnen)

  Kortom,
  ook ik hoef geen producten uit een Israëlische apartheidsstaat,
  (of uit door hun bezette gebieden die volstrekt illegaal als Israelische producten naar de EU worden uitgevoerd)
  en ik weiger zeker om mij door dit soort mensen als anti-semiet te laten bestempelen als ik poneer dat:

  Boycot , Desinvesteren en Sancties de enige manier zijn om deze “rogue state”,
  die volstrekt schijt heeft aan internationaal recht, mensenrechten en VN-resoluties,
  weer in een semi-normaal kader te krijgen.

  Laat ons hopen dat de economische druk van de rest van de wereld bijdraagt aan een redelijk vreedzame overgang naar een normalere situatie daar,
  net zoals dat in de 80er jaren Z Afrika heeft gedwongen om hun apartheids-systeem af te schaffen zonder een gruwelijke burgeroorlog.

  Als die mensen op de gracht nou echt “vrienden van Israel” zijn,
  zouden ze zich daar volgens mij misschien beter mee bezig kunnen houden!

 11. Henny

  Raar dat je dit niet ziet op tv

 12. G.H.

  @Katja: Óf u provoceert, óf u bent onthutsend slecht geïnformeerd.

 13. Scherpschutter

  @Henny 12/3/2019 – 14:01

  Ik heb de NOS gebeld en om opheldering gevraagd. De NOS heeft een uiterste poging gewaagd. Onderweg schijnt eerst de band van de auto van het team verslaggevers lek te zijn gegaan, toen bleek er geen reserveband aanwezig, toen kreeg de ANWB onderweg ook een lekke band en nadat de ANWB eindelijk ter plaatse was om te helpen, bleek de demonstratie achter de rug te zijn. Je gelooft. Het. Niet.

  Erg onfortuinlijk allemaal (en de schuld van de hebzucht van het grootkapitaal in de bandenindustrie, zo verzekerde een briesende persvoorlichter), want als er 1 ding is dat de NOS graag in beeld brengt dan is het wel een anti-GroenLinks en pro-Israel betoog, uiteraard in het kader van de evenwichtige berichtgeving waar de NOS zo vurig voorstander van is. Aldus de NOS.

 14. Joepie

  @ Henny
  Je reageert zelf op een medium dat er aandacht aan besteed, dus bespaar me even dit ongefundeerde geweeklaag. Er wordt wel degelijk aandacht aan besteed. Je lult uit je nek. Deze tientallen mensen, net als die beperkte gele hesjes, en laten we die eens even bij dit protest scharen (komt een beetje uit dezelfde hoek), krijgen al met al meer aandacht (laat het eens even in je opnemen, tientallen demonstranten per demo), dan de 40.000 mensen afgelopen zaterdag.

 15. bee

  @Henny

  natuurlijk zie je dit niet op tv.
  alles wat je via radio en tv verneemt is gedirigeerd .
  dingen die niet getoond worden bestaan zogenaamd niet,anders kunnen de mensen zich wel eens uit de slaaptoestand gaan begeven en andere conclusies trekken dan dat de bedoeling is.
  en dat willen ze niet.

 16. Harry

  @Gerben: Dat komt doordat het een monumentaal pand is. Daar mag je het glas wat er in zit niet in vervangen. Wij lopen hier in ons kantoorpand ook tegenaan.

 17. Ivo de Lange

  Ik vraag me af of dit nieuwsbericht wel ruimte geeft voor onafhankelijke meningsvorming.

  Waarom zoveel en breed aandacht voor deze demonstratie ? Waarom niet ook het tegengeluid van Groen Links EN andere partijen laten horen. Het lijkt bijna alsof deze krant/site partij trekt.

 18. Marcel

  @ Harry
  GL is sowieso mijn partij niet. Je bent voor mensen, dat heeft niks met links, rechts of groen te maken. En dat monumenten gedoe komt van mensen die in monumenten zitten en er de balle van begrijpen. Je hebt monumenten glas, is dubbel maar dun en kan overal in. Ook in monumenten, maar………….

 19. Gerben

  @Harry,.. nog mooier, bewust in een niet duurzaam te maken pand zitten en duurzaamheid door iedereens strot duwen. De hypocrisie van links.

 20. Kees

  @Gerben 11:47:
  Misschien dragen ze dikke truien binnen. Dan kan enkel glas niet zoveel kwaad. 🙂

 21. Jasper

  #doeslief

 22. Toine Goossens

  Er is een grote overeenkomst tussen China en Israël. Beide landen voeren een expandistische bevolkingspolitiek ten koste van oorspronkelijke bewoners.
  In China vindt dat binnen de eigen landsgrenzen plaats. Israël bezet land buiten haar landsgrenzen.

  Wie commentaar en verzet tegen deze landen als racisme betitelt, is bezig om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen. Dat is in strijd met de grondwet en de grondbeginselen. Als Nederland dat accepteert, dan gaat het bestuur van het Haga lyceum ook vrijuit.

  Dit soort pressiegroepen wil eigen, relatieve, waarheden tot absolute waarheden verheffen. Dat is een ernstige bedreiging voor de liberale democratie. Een bedreiging van binnenuit, die is heel wat gevaarlijker dan de bedreigingen die van Poetin en Erdogan uitgaan.

 23. trol

  @stronk: Ga eens demonstreren tegen de bezetting van de westelijke Sahara, als je toch iets goeds wilt doen. Ow wacht Marokko, moslims, nee die zijn lief, net als de Palestijnen, een volkomen vreedzaam volk is. Koopt u ook geen producten uit bijvoorbeeld China, waar structureel bevolkingsgroepen onderdrukt worden, of gewoon langzaam verdwijnen. Nee natuurlijk niet, want die telefoon is toch verdomde handig.

 24. Nico

  #doeslief

 25. Mendel Meijer

  Ik ben Jood en antizionist uit lange traditie. En dat is beslist geen kleine groep, ook niet binnen Israel. Christenen voor Israel gebruikt de Joodse Gemeenschap als pionnen in hun eindtijd visie, waarin Joden zich en masse tot het Christendom zouden moeten bekeren. Het is CvI totaal niet te doen om het joodse belang.

 26. Peter

  Voor het eerst sinds lang dat ik het weer volmondig met je eens ben Toine.

  Dus beste lezers ter rechter zijde; niet Groen Links is hier zeer bedreigend bezig voor Nederland en onze democratische rechtsstaat, maar juist deze door buitenlandse lobbyclubs aangespoorde “actievoerders”.

 27. Jodocus

  Israel is een democratie waar jood en arabier in het parlement zitten.
  israel is een land waar gelijkwaardigheid is voor Jood en Arabier.
  Israel geeft ook gelijke mogelijkheden voor mannen en vrouwen.
  israel is een land waar ze gelukkig mogen zijn.
  israel heeft altijd de hoogste mogelijkheid gegeven om te studeren voor zgn. Palestijnen daarom zijn de hoogst opgeleide Arabieren dan ook Palestijn
  Vergelijk dit eens met de Arabische landen. .
  Israel is niet van plan opnieuw zelfmoord te plegen daarom nemen ze het recht om zichzelf te verdedigen.
  Israel wil graag een eigen identiteit is dat verkeerd?
  In Arabische landen zijn Joden niet welkom/

 28. Chris

  @Katja
  Je hoeft maar even te zeggen dat een vader in een familie met kinderen gewenst is en je wordt voor misogynist uitgemaakt.

 29. BW

  Ongeacht wat je inhoudelijk vindt van deze kwestie vindt, dit is een fraai staaltje draaikonterij van GroenLinks. GroenLinks neemt een motie aan waarin staat dat BDS een geoorloofd middel is om Palestijnen te helpen in hun strijd om rechtvaardigheid. GroenLinks na protest tegen deze motie: “De motie is niet bedoeld als steun aan de doelen van BDS. Sterker nog: GroenLinks is niet voor een boycot van Israël”. Misschien moet iemand GroenLinks even uitleggen waar de letters ‘BDS’ voor staan…

  Ook inhoudelijk: ik ben wel klaar met het ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’-argument (of varianten daarop zoals ‘wie niet voor mij is is tegen mij’). De internationale gemeenschap mag wat mij betreft veel meer druk uitoefenen op Israel om de rechten van Palestijnen te beschermen en als een boycot een effectief middel is, dan zij het zo. Nou zullen er ongetwijfeld extremisten zijn die ook pleiten voor een boycot, maar dat maakt mij nog geen extremist.

 30. Alex

  @Peter
  BDS wordt juist bij uitstek gevormd door “buitenlandse lobbyclubs aangespoorde “actievoerders”.”

 31. Heleen Ransijn

  Ik kan op politieke gronden bezwaar hebben (en heb dat ook!) tegen de praktijken van de staat Israël. Omdat het de Palestijnen het recht op een eigen staat ontzegt en verder omdat er in naam van de staat Israël Palestijnen worden vermoord, gevangen gezet zonder behoorlijk proces, en op andere manieren hen het leven onmogelijk wordt gemaakt. Denk aan nachtelijke invallen in Palestijnse woonhuizen door het Israëlische leger, het vernielen van Palestijnse landbouwgewassen door Israëlische kolonisten onder bescherming van datzelfde leger, het roven van Palestijns land om Israëlische nederzettingen op te bouwen. Wie dit gelijk stelt aan antisemitisme maakt in het minst erge geval de denkfout, het jodendom gelijk te stellen aan de staat Israël. Dit terwijl er veel joden zijn die hier groot bezwaar tegen maken en zich niet vertegenwoordigd voelen door de staat Israël – om gelijksoortige redenen als de hierboven genoemde. In het ergste geval maakt men echter willens en wetens misbruik van een zeer beladen term.

 32. Luuk Upuuk

  Sneu, dat deze mensen zich zo laten inpalmen door Nethanyahu en zijn junta. Wellicht uit een misplaatst schuldgevoel voor de holocaust. Het enge is dat zionistische lobbyclups als het CIDI bij ieder vorm van kritiek op het handelen van de staat Israel, ongefundeerd de antisemitisme-troef uit kunnen spelen. Gelukkig gaat hun macht nog niet zo ver als in het VK of de USA. Het ergste is dat op deze manier de term “antisemitisme” devalueert, en dat moet voor werkelijke slachtoffers van antisemitisme als een dolksteek in de rug voelen.

 33. michiel

  Treurig. De bedenkers van BDS maken er geen geheim van dat ze heel Israel van de kaart willen vegen. Waarom zouden ze er geheimzinnige over doen? Dat standpunt vindt immers brede steun in het midden-oosten, en kennelijk nu ook hier. GL had honderd manieren kunnen bedenken om hun zorgen te uiten over de situatie aldaar en dat ze nu net het kamp kiezen van bewezen terroristen… is of heel dom of heel eng.

 34. André

  @Stronk Wilt u zeggen dat Zuid Afrika na de machtswisseling een fatsoenlijke rechtsstaat geworden is? Dat is toch wel de grap van de dag!

 35. BdV

  Ook ik ben het eens met Toine, al zou je vraagtekens kunnen zetten bij de eigen landsgrenzen van China (Taiwan, Tibet, internationale wateren, diverse eilandjes), die China zeer ruim ziet en waarvoor flink wat druk wordt uitgeoefend om anderen dit ook zo te laten zien. Hoeveel vliegtuigmaatschappijen (en veel andere bedrijven) hebben intussen bijvoorbeeld al braaf de toevoeging ‘China’ achter de naam Taiwan gezet, om er economisch maar niet op achteruit te gaan?

  Maar inderdaad, alle kritiek is zeer ongewenst, en dat is heel netjes uitgedrukt.

 36. dK

  @Henny, Scherpschutter en Bee
  Op het moment dat jullie je reactie posten heeft de NOS al een nieuwsbericht online:
  https://nos.nl/artikel/2275649-protest-bij-landelijk-bureau-groenlinks-om-motie-boycot-israel-beweging.html

  Graag geen desinformatie.

 37. joe

  @michiel

  Mee, dat willen de mensen die BDS steunenen helemaal niet. Zoals ook Groen Links hier aangeeft. Daarom is er volgens NL wet- en regelgeving ook niets mis met BDS. Heeft u dat gehoord van mensen die BDS steunen of vanuit de rechtse lobby? Eerlijk zeggen……

 38. david

  @ jodocus

  aha

  Je bedoeld dezelfde staat die illegaal grond van buurlanden bezet heeft?
  Dezelfde staat die VN-resoluties verwerpt en negeert?
  Die geleid wordt door eng- en corrupt rechts (ja dat kan, ook daar)?
  De staat die fors geweld gebruikt tegen zijn eigen inwoners?
  Eigen inwoners geen gelijke rechten geeft?
  Niet optreed tegen illegale nederzettingen en niet optreed tegen eigen (joods-) extremisme?

  Die staat; die dankzij internationaal lobbywerk en steun van de VS, kritiek op hun staat overal als strafbaar antisemitisme wil aanmerken, zodat niemand ter wereld meer kritiek op hun staat en hun geweld mag geven? Die staat dus…….uhum……

 39. Aag

  Zou al dat Groen Links gebash iets te maken hebben met de aanstaande verkiezingen? GL die steeds meer steun krijgen van de bevolking en steeds groter worden, moet kapot gemaakt worden vanuit de rechtse hoek? Dat werk?

 40. Jesse Eek

  Zelf was ik aanwezig bij deze demonstratie en ik vond het punt dat opperrabbijn Jacobs maakte heel sterk! GroenLinks betuigt steun aan BDS en zegt even later tegen een boycot van Israël te zijn. Dat is hetzelfde als je steun betuigen aan de nazi-ideologie van Hitler en vervolgens zeggen dat je het alleen eens bent met de autobahnen die hij aangelegd heeft in Duitsland! Met steun voor BDS kom je niet op voor vrijheid van meningsuiting maar steun je radicaal antisemitisme.

  Groet

 41. Jesse Eek

  Je hoeft tegenwoordig maar slechts een béétje kritisch te zijn wat betreft Israël, en de antisemitisme kaart wordt maar weer eens getrokken.

  BDS is niet ‘een beetje kritisch’ maar pleit – openlijk – voor de ontmanteling van de Joodse staat als geheel!

 42. K

  @ Jesse Eek

  Rare twee alinea’s van jou. In tegenstrijd met elkaar.

  De tweede alinea is compleet fake news/ bewuste desinformatie; opgezet vanuit rechtse lobbyclubs gefinancierd door de staat Israel. Je bent dus nu een rechtstreeks doorgeefluik van een buitenlandse staat.

  BDS pleit helemaal niet voor de ontmanteling van de staat I. Wel voor het stoppen van een apartheidsstaat. Maar ja, dat is in de hoofden van lobbyclubs kennelijk hetzelfde. Oftewel, kritiek op de staat wordt als kritiek op het Jodendom gezien. Erg fout en erg gevaarlijk mijn inziens.

 43. Toine Goossens

  Druk vanuit de rechtse hoek op GroenLinks? Dat komt vaak in de reacties aan de orde. Ik geloof daar helemaal niets van.

  Net als Turkije bemoeit Israël zich rechtstreeks met de Nederlandse samenleving. Dat dient maar één doel. De zittende machthebbers willen in het zadel blijven zitten. Dat doel heiligt alle middelen. Deugden, normen en waarden zijn ondergeschikt aan macht.

  Dat is een ernstige bedreiging van de wereldvrede.

 44. Joep

  Alle door het buitenland gefinancierde clubs die toegang hebben tot ons parlement (Turkije, Rusland, Israël), dat is foute boel met als enig doel het manipuleren van onze democratische besluitvorming. Inmenging vind vooral plaats bij alle partijen in het rechter politieke speelveld, op DENK na. Dat is natuurlijk wel een rechtstreekse lobbyclub vanuit Turkije, maar niet per sé rechts. FvD= Rusland PVV= Israël en Rusland, VVD=Israël, VS (en bedrijfsleven); financiering van PVV en Forum zijn niet transparant, want beiden willen daar geen duidelijkheid over geven; dus Joost mag weten wie via die weg allemaal invloed koopt.

 45. Cohen

  @Joep linkse clubs hebben natuurlijk net zo goed buitenlandse geldstromen. Denk aan NGOs zoals de Open Society Foundation. En daarnaast zie je natuurlijk het zelfde als bij Denk: invloed uit islamitische landen en organisaties. Multinationals hebben tot slot een grote invloed op alle partijen, zeker via de EU.

 46. K

  @ Cohen

  Er is nogal een verschil tussen de financiering van een NGO die daar open en transparant over is en een politieke partij (en dat zijn er meerderen in NL) die daar niet open over zijn, zoals FvD en de PVV. Namens wie nemen zij welke bepaalde beslissingen in NL.

 47. Martin

  Bij sommige mensen kan Israël geen kwaad doen en is alle kritiek gelijk antisemitisme. Bij anderen kan Israël geen goed doen en worden de palestijnen opgehemeld. Over en weer worden vergelijkingen met de nazi’s gemaakt. We wonen niet in Israël, we kunnen toch met wat afstand naar de situatie kijken? Dat blijkt vaak heel moeilijk. Waarom klampen velen zich zo vast aan de standpunten van één van de partijen in het conflict? Ik ben voor Israël en voor de palestijnen. Ik ben tegen Hamas en tegen de bezetting. Vrede kan alleen ontstaan als we de goede krachten aan beide kanten ondersteunen en alles verwerpen wat vrede dichterbij brengt. En al die historische claims brengen vrede niet dichterbij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).