Tientallen mensen nemen afscheid van 170 jaar oude beuk Tientallen mensen nemen afscheid van 170 jaar oude beuk

Tientallen mensen nemen afscheid van 170 jaar oude beuk

Tientallen mensen nemen afscheid van 170 jaar oude beuk
Foto's: Bas van Setten
Tientallen belangstellenden waren zondagmiddag bijeengekomen om afscheid te nemen van de 170 jaar oude beuk aan de Emmalaan in Utrecht. Zoals het bij een goed afscheid betaamt waren er toespraken en was er muziek, ook werd er stilgestaan bij het leven van de boom.

Tientallen belangstellenden waren zondagmiddag bijeengekomen om afscheid te nemen van de 170 jaar oude beuk aan de Emmalaan in Utrecht. Zoals het bij een goed afscheid betaamt waren er toespraken en was er muziek, ook werd er stilgestaan bij het leven van de boom.

Maarten Schild is één van de initiatiefnemers van de afscheidsbijeenkomst. Hij beet zondagmiddag het spits af. Schild sprak over de iconische Utrechtse rode beuk. “Het is een goede vriend en ik ga hem erg missen. Vandaag staan we stil bij de herinneringen aan de beuk die we met de hele gemeenschap delen.” Vanwege de regen stonden de sprekers onder een partytent en het publiek stond daaromheen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Majestueuze ontmoettingsplek

Eén van de belangstellenden en tevens spreker was Wieke Eefting, maker van het boek Beukenbloed dat gewijd is aan de oude beuk. Zij besloot op een gegeven moment de boom te  fotograferen en kwam daarbij in gesprek met allerlei mensen die een mooi verhaal over de beuk konden vertellen. “Zo heb ik ontdekt dat veel mensen de liefde voor de boom delen”, aldus Eefting. “Onze beuk is heel bijzonder. Er zijn namelijk maar weinig bomen die een eigen Facebookpagina hebben. Het is een majestueuze ontmoetingsplek.”

Er werd tijdens de bijeenkomst zelfs muziek afgespeeld die door de boom is gemaakt. Anette Polman van Plug & Plant liet de tonen horen die zij met behulp van apparatuur opving uit de beuk.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Anette Polman laat de tonen van de boom horen.

Versieringen

Omdat de beuk ziek is en er takken los kunnen laten staat er al een tijdje een hek van de gemeente omheen. Aan dit hek zijn allerlei versieringen aangebracht. Na de toespraken werden een aantal van deze versieringen verwijderd en in een doos gestopt zodat ze niet in de prullenbak verdwijnen wanneer de boom later deze maand wordt gekapt.

Tot slot gingen alle belangstellenden om de boom heen staan en was iedereen een minuut stil. Dat was tegelijk het einde van de ceremonie. Er zijn zondag nog twee ceremonies zodat iedereen de gelegenheid krijgt afscheid te nemen van de rode beuk.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Nieuwe beuk

In 2014 werd ontdekt dat er een schimmel in de boom zit. De gemeente heeft toen samen met buurtbewoners maatregelen genomen om de conditie van de beuk te verbeteren en de boom te behouden. Later ontdekte men ook een parasitaire reuzenzwam op de boom. Deze zwammen zijn pas boven de grond zichtbaar als ze onder de grond al onherstelbare schade hebben aangericht aan de wortels.

De beuk wordt naar alle waarschijnlijkheid later deze maand gekapt. Op de plaats van de boom wordt een 12 meter hoge nieuwe beuk geplant.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Niels Bokhove

  Heel ontroerend, dit afscheid! Bomen zijn – afgezien van de pracht van deze beuk – immers ook levende wezens, alleen leven ze veel minder snel dan wij mensen. We zouden er eigenlijk een voorbeeld aan moeten nemen (onthaasting) zonder meteen tot ‘bomenfluisteraars’ te worden bestempeld. Bovendien: oude maar nog krachtige mensen vergelijken we vaak met een boom, meestal een eik geloof ik.

 2. Kadoendra

  2020 – 170 jaar = 1850
  Als die boom eens kon spreken over de geschiedenis………..

 3. Hetty

  Een waardig afscheid, zoals dat past bij zo n waardige oude boom als onze Rode Beuk. Het is heel jammer, dat de boom ziek is geworden, en nu gekapt gaat worden. Net als mensen, verzwakken ook bomen als ze heel oud zijn. Bij mensen zijn het dan bijvoorbeeld bacterien, die ziekten kunnen veroorzaken, bij bomen zijn dat vaak schimmels. Ik hoop, dat er nu een niet nog negatiever beeld van schimmels gaat ontstaan, dan er nu al is. Schimmels hebben ook een andere kant. Dankzij hen kunnen we genieten van brood, wijn, en tal van andere producten, waar citroenzuur in verwerkt zit. Dit word tegenwoordig door schimmels gemaakt. En vergeet niet de levensreddende antibiotica en andere medicijnen, die schimmels produceren. Ten slotte is het goed, om te beseffen, dat schimmels een onmisbare rol vervullen in de levenskringloop. Zouden schimmels uitsterven, dan zou daarna een massale uitsterving plaatsvinden.
  Lieve mooie oude beuk, we hebben van je genoten, dank je wel voor die heerlijke jaren aanwezigheid.

 4. Kadoendra

  @Hetty

  Ik hoop ook dat er nu een niet nog negatiever beeld van schimmels gaat ontstaan, want het paard van Sinterklaas is ook een schimmel!

 5. Rob Buijs

  Ook in mijn tijd (1979-1999) als afdelingshoofd Uitvoering van de Groenvoorziening in de gemeente Utrecht hebben wij zeer veel moeite en zorg aan deze prachtige Beuk besteed. Een en ander ter voorkoming dat de ouderdomsgebreken, deze boom noodlottig zouden worden. Het gaat mij erg aan het hart om te lezen dat de boom nu toch moet worden omgezaagd. Ik wens de buurt en de liefhebbers van de Beuk veel sterkte toe en vertrouw erop dat de nieuwe jonge boom op den duur weer de zelfde uitstraling zal bieden.

 6. Wim Vreeswijk

  Een jeugdherinnering wordt omgezaagd. Mijn vrouw Irene heeft ook afscheid genomen van de beuk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).