Tientallen mensen protesteren in Utrecht tegen lockdown | De Utrechtse Internet Courant Tientallen mensen protesteren in Utrecht tegen lockdown | De Utrechtse Internet Courant

Tientallen mensen protesteren in Utrecht tegen lockdown

Tientallen mensen protesteren in Utrecht tegen lockdown
Foto: Margriet Oostveen, De Volkskrant
Tientallen mensen protesteerden dinsdagmiddag in Utrecht tegen de lockdown. Volkskrant-journalist Margriet Oostveen meldt op Twitter dat er zo’n 200 auto’s toeterend over de Adriaen van Ostadelaan reden.

Tientallen mensen protesteerden dinsdagmiddag in Utrecht tegen de lockdown. Volkskrant-journalist Margriet Oostveen meldt op Twitter dat er zo’n 200 auto’s toeterend over de Adriaen van Ostadelaan reden.

Ook in de binnenstad van Utrecht waren er demonstranten. Zo was er onder andere op de Neude een spandoek opgehangen waarop stond ‘Rutte rot op’.

Op een pamflet, die demonstranten bij zich hadden, werd de vraag gesteld of de maatregelen niet erger zijn dan de kwaal. Daarnaast vinden de demonstranten dat het nieuws te eenzijdig is. “Doe je eigen onderzoek, in naam van vrijheid van mening en pers”, is te lezen op het pamflet.

De politie meldt dat het protest inmiddels alweer voorbij is en dat alles rustig is verlopen.

24 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Waarom zwaaien die alt-right gekkies met MIJN vlag?

 2. Robert

  Gelukkig netter verlopen dan in Den Haag, dus vooruit. Ieder heeft recht op zijn/haar mening, zelfs al is deze intellectueel ondermaats en meer een manifestatie van een gebrek aan kennis dan een protest.

 3. Hetty

  Er waren zeker veel zelfrijdende autos bij, want tientallen personen, die demonstreren in een stoet van 200 auto s……
  Deze demonstranten zouden eens een dagje op de IC moeten gaan meelopen, om daar te zien, hoe de artsen en verplegend personeel zich uit de naad lopen, en hoe erg de aan de beademing liggende personen er aan toe zijn.
  Ik snap wel, dat ze balen van de lockdown, maar we moeten met zijn allen nog wel een tijdje doorbijten, denk ik. Als de lockdown te snel word opgeheven, gaat het weer Covid-19-patienten regenen in de ziekenhuizen. Daar zitten we toch niet op te wachten, lijkt me.

 4. Johnny-b-good

  Die demonstranten verplichten een dagje mee te lopen op de IC afd van het UMC.
  Dan piepen ze wel anders..

 5. Joop

  Paar puntjes?

  Welke lockdown precies?

  1) De winkels zijn open, ik kan vrienden zien, vrienden kunnen (zij het met 1 tegelijk) bij mij op bezoek op 1,5 meter afstand, kan overal een stap zetten (zij het met wat minder mensen), mag nog steeds mijn mening uiten, ook in de publieke ruimte (net als zij) dus waar hebben we het eigenlijk over?

  Punt 2, wat is dat met dat zieke omdraaien van de vlag en dan nu op bevrijdingsdag? Had dit 1-mansprotest niet een dagje later gekund, zodat we stil moeten staan bij wat vrijheid is en hoe we dat kunnen waarborgen, zonder dat deze dag vanuit bepaalde politieke motieven misbruikt wordt (en dan ook vanuit de hoek waar we juist heel erg over na zouden moeten denken op bevrijdingsdag).

  Punt 3. Hebben deze mensen niet door dat ze in hun meningsvorming rechtstreeks beïnvloedt worden door massaal op sociale media actief zijnde russische trollen die werken voor een regime van een ex-KGB-hoofd; je weet wel, vanuit een bepaald regime uit het verleden die mensen opsloot achter muren en ijzeren hekwerken en mensen zonder pardon dood liet schieten als ze weg wilden en die mensen zonder pardon van hun VRIJHEID beroofde als ze hun echte mening lieten horen.

  Dat heeft niets met vrijheid te maken lijkt mij. Ook de politieke partijen waar zij zich thuis voelen worden ernstig beïnvloedt en gefinancierd vanuit dit regime aan de oosterse grenzen van Europa, dat massaal tegenstellingen aan het vergroten is in de westerse wereld, mensen tegen elkaar uit aan het spelen is, de boel aan het destabiliseren is, opruiend bezig is, om juist open democratieën te verzwakken en de eigen invloedssfeer te vergroten.

 6. Jos

  Tientallen mensen?

  Ze bedoelen een paar verdwaalde mensen en gele hesjes en 1 oude brandweer-auto?

  Grappig trouwens, dat juist de mensen die zich altijd het felst verzet hebben tegen de krakers en de anarchisten, zich nu op die wijze aan het manifesteren zijn.

  Ik heb het idee dat ik in 1 grote mindfuck leef inmiddels.

 7. Pete

  Voor die groep a,socialen,,,,loop eens mee op de I c van het umc

 8. Els Nuchelmans

  De mensen die reageerden hebben gelijk!! Daar heb ik dit aan toe te voegen!!
  De Vrijheid die we nu hebben moeten we vasthouden en waarderen!

 9. wollie

  wat is ook weet staatsrechtleven?

 10. Co

  Ja, ze worden door de overheid zo erg beperkt, dat ze gewoon in een zogenaamde lockdown, die eigenlijk geen lockdown is, deze onzin kunnen verkondigen in een demonstratie.

  Indrukwekkende cijfers ook, tientallen mensen op voor veel mensen een vrije dag en lekker weer. Die tientallen mensen, op een bevolking van 350.000 toch zo’n beetje 0,01 procent van de bevolking in Utrecht (bij 50 deelnemers).

  Laat staan die 200 gele hesjes, forum mensjes, PVV-volk, russische drolletjes die in Den Haag stonden. 200 op een bevolking van 17.000.000: 0,0011 procent van de Nederlanders.

  Echt indrukwekkende cijfers. Ik maak me eigenlijk best wel zorgen over hoeveel media-aandacht men bij de NOS en RTL krijgt terwijl men echt een heel marginaal groepje mensen vertegenwoordigt in Nederland.

  Zie je wel. De NOS is geen staatsomroep maar staat gewoon aan hun kant! Altijd al van dit complot geweten!

 11. JdV

  Beste bromsnor, als ze bij u hebben ingebroken en uw vlag hebben gestolen zou ik snel aangifte doen. Hoe weet u trouwens dat het uw exemplaar betreft? Ze lijken best wel op elkaar.

 12. Koel Hoofd

  We hebben vrijheid van meningsuiting in Nederland,
  ook al is die mening soms slechts gebaseerd op de emotionele eis voor het vervullen van het eigen genot.

  Het omkeren van de Nederlandse vlag maakt het tot de vlag van Sleeswijk-Holstein, een Duits Bundesland waar weken lang een harde lockdown was.
  In Nederland werd er beroep gedaan op het gezonde verstand waardoor er een intelligente lockdown vol vrijheid op 1,5m mogelijk was. Maar dat gaat het beperkte verstand van die emotie activisten zeer zeker te boven?

 13. Tom

  Toch fijn dat ook dit kan 🙂

 14. Alain

  Demonstratierecht hebben ze, maar wat een wappies…

  De Nederlandse ‘lockdown’ is grotendeels vrijwillig. De reden dat ik niet naar kantoor ga is vooral omdat de directeur al een dag voordat de oproep van het kabinet kwam, iedereen had gevraagd om thuis te gaan werken. In de week daarvoor waren individuele collega’s al voorzichtig met thuiswerken begonnen, omdat de situatie in Brabant duidelijk uit de hand liep, of omdat ze zelf een kuchje hadden en geen vector wilden zijn.

  Ja, als een park te druk wordt, dan komt de politie langs en waarschuwt en cafés, restaurants en bioscopen zijn gesloten. Maar ook zie je dat de overheid bakken met steun uitkeert, dat er wordt meegedacht door gemeente en handhaving over hoe dingen *wel* kunnen en dat de overheid zich intussen vooral richt op snel, maar veilig openen. Scholen, maar ook OV en terrassen.

  En dat allemaal allang voordat deze wappies zich ermee kwamen bemoeien. Wel een beetje het verkeer ophouden, maar echt nul zinnigs bijdragen aan oplossing of herstel.

  Het valt me nog mee dat ze geen bordjes bij zich hebben met de suggestie om bleekwater te injecteren. (Disclaimer: injecteer vooral *geen* bleekwater)

 15. Scherpschutter

  @Alain 5/5/2020 – 22:55
  “Demonstratierecht hebben ze, maar wat een wappies…”

  Er bestaat niet zoiets als een demonstratierecht in Nederland. Rechten zijn per definitie onvervreemdbaar…Zijn ze wel vervreemdbaar dan zijn het geen rechten, maar privileges. Fundamenteel verschil! In Nederland bestond een demonstratieprivilege (zolang de Staat het toestond dus) en dat privilege is nu ingetrokken….

  Daarom zijn dit soort protesten hard nodig. Dat we geen rechten hebben in Nederland is één ding (een gemiddelde Nederlander weet niet eens wat een recht is, letterlijk…), maar als ook alle privileges ingetrokken worden dan wordt het er niet bepaald vrolijker op.

 16. isabelle

  De lockdown bewijst globaal haar waarde om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo ook het houden van 1.5 meter afstand. Wie dat niet wil begrijpen, moet gezellig in de achtertuin van Trump gaan logeren.

  Wat me wel verbijstert is dat ieder land uitdraagt, dat wij dit doen om onze kwetsbare groepen te beschermen. Terwijl in die zelfde landen kwetsbare bewoners van verzorgings- en verpleegtehuizen aan hun lot zijn overgelaten. Ook in Nederland. Bij het uitdelen van beschermende middelen voor zorgpersoneel zijn deze groepen blind gepasseerd.

  Familie en geliefden moeten geweerd worden, en deze bewoners sterven nu of een eenzame dood, of brengen de laatste fase in hun leven door met nul kwaliteit van leven. Wat is erger???

 17. Jan

  Volgens mij was/is de lockdown bedoeld om het gezondheidssysteem niet volledig vast te laten lopen. Immers hoe meer besmettingen (van alle leeftijden) hoe groter het aantal mensen dat in de ziekenhuizen terechtkomt en dat heeft weer verregaande consequenties voor andere mensen met (ernstige) gezondheidsproblemen. Dus het gaat niet in de eerste plaats om het beschermen van “kwetsbaren”. Hoewel dat natuurlijk geen verkeerd doel is.

 18. RUG

  @ Scherpmissertroeptoetert

  Wat een larie kan jij toch verkondigen.

  Zie onderstaande; bron: https://www.rug.nl/rechten/recht-en-samenleving/projecten/mag-je-altijd-demonstreren-als-je-het-ergens-niet-mee-eens-bent_

  Op grond van artikel 9 van onze Grondwet heeft iedereen het recht om te demonstreren. Dit recht houdt in dat je samen met één of meer personen in het openbaar een mening mag uiten. De inhoud van die meningsuiting doet er, bij de vraag of het mag ja of nee, niet toe.

  Demonstratieverbod door de burgemeester
  Het recht om te demonstreren is echter geen absoluut grondrecht. Artikel 9 lid 2 van de Grondwet en de Nederlandse demonstratiewet – de Wet openbare manifestaties – bieden de burgemeester de bevoegdheid om een demonstratie te beperken en in een uiterst geval zelfs te verbieden. Dit mag hij alleen doen wanneer dit noodzakelijk is in het kader van drie doelcriteria:
  1. ter bescherming van de gezondheid;
  2. in het belang van het verkeer;
  3. ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

  De burgemeester mag zich niet bemoeien met de inhoud. Sterker nog, als de (controversiële) inhoud van een demonstratie aanleiding geeft tot vijandige reacties en tegendemonstraties, is de burgemeester verplicht om zich in te spannen om de demonstratie toch door te kunnen laten gaan. Die inspanningsverplichting gaat zo ver dat hij, indien nodig, bij een demonstratie meer politie zal moeten inzetten dan bij een risicowedstrijd in het betaald voetbal. Als zelfs een zodanige politie-inzet wanordelijkheden niet kan voorkomen, pas dan kan de burgemeester overgaan tot een demonstratieverbod.

  Strafoplegging door de officier van justitie
  Betekent dit dan dat je alles maar mag roepen bij een demonstratie? Nee, dat niet, maar het is niet aan de burgemeester om hier wat aan te doen. Het is aan de officier van justitie om op te treden tegen individuele demonstranten die zich schuldig maken aan strafbare uitlatingen zoals haatzaaien en beledigen van een groep mensen. Dit kan echter enkel repressief. Tegen de demonstratie als zodanig mag niet worden opgetreden.

 19. Jozias

  Volgens mij heeft Scherpschutter nog nooit een college recht of een les staatsinrichting meegemaakt.

  Wat een onzin loopt hij hier te verkondigen.

  En wat een gezwam over een demonstratieprivilege. Het is gewoon simpelweg onjuist.Het is een recht in Nederland. Iets dat de demonstratie gisteren overigens gewoon heeft laten zien ook.

  Het recht op betoging/ demonstratie is gewoon opgenomen als artikel 9 in onze grondwet.

  https://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvkl1oucfq6v2/vgrnbkb31dzy

  In eenvoudig Nederlands

  Iedereen en iedere groep heeft het RECHT om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een betoging of een demonstratie. Maar je mag geen andere wetten of regels overtreden. Ook mag je niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bevolking. En het mag ook niet gevaarlijk zijn voor het verkeer. En het mag ook niet leiden tot verstoring van de openbare orde.

 20. Kees Truijens

  Ach, in de VS dragen dit soort lieden wapens. In Michigan is er al een dode door gevallen. En, Trump heeft er begrip voor, Rutte hoeft echt niet uit te leggen dat hij dat afkeurt. Valt wel mee hier.

 21. Scherpschutter

  @RUG 6/5/2020 – 12:24

  Een appel is geen banaan, RUG. Een boom ook geen auto en een fiets is geen zaklamp.

  Stelt u zichzelf eens deze vraag: weet u eigenlijk wel wat het verschil tussen een recht, privilege en een plicht is? Wat is dat nou eigenlijk, een recht? Kent u de definitie? Wanneer is een recht een recht? Wat maakt een recht een recht? Wat maakt een appel een appel en niet een banaan?

  U bewijst -al op hoge poten krijsend- mijn hele betoog. U weet simpelweg niet eens wat recht is! Ik zal u helpen. Wat een recht een recht maakt is dat een werkelijk recht onvervreemdbaar is! Kan dus ook niet door een overheid worden ingetrokken….Als een zogenaamd recht (zoals het demonstratierecht) WEL kan worden ingetrokken, dan is het per definitie GEEN recht, maar een privilege. Precies zoals ik u al uitlegde…

  U mag van een overheid demonstreren in Nederland totdat de overheid zegt dat u niet meer mag demonstreren. Hoe is dit volgens u in vredesnaam een RECHT?

  Appels zijn geen bananen.

 22. Wim Vreeswijk

  Als ik naar de hoeveelheid doden per land qua hoeveelheden bevolking kijk en googel kom ik tot heel veel verschillende aantallen doden per land, Wij hebben in Nederland, behoudens de mini-staatjes San Marino en Monaco, de hoogste bevolkingsdichtheid per vierkante meter waardoor het besmetrisico super hoog is omdat je letterlijk fysiek boven op elkaar leeft en woont. Daar komt ook nog bij dat Utrecht op 11 gemeenten ná het meest dichtbevolkt is met ruim 3812 inwoners per vierkante kilometer (Bron Wikipedia/Metatopos) en dan wordt het prijsschieten voor Corona In dun bevolkte landen, zoals Nederland. In Zweden daarentegen, wat veel groter is dan Nederland, krijgt het coronavirus dan ook vrijwel geen kans. Helaas zitten er desondanks tot 2022 nog altijd fracties in onze stad die streven naar 100.000 inwoners extra richting 450.000 op dezelfde 96,2 km2 en deze 100.000 extra inwoners leveren op termijn ook nog eens 1600 euro subsidie per jaar of 160 miljoen extra op uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid. Op dat te bereiken wil men dan ook een fors aantal, (goed bewoonbare en betaalbare) eengezinswoningen slopen om de vrijkomende grond (m.i. veel lucratiever voor de betreffende woningbouwstichting), te bestemmen voor super hoge hoogbouw waarbij zo veel mogelijk Utrechters worden opgesloten op 60-70 m2 met onder, boven en wederzijdse buren. Deze subsidie uit het gemeentefonds wordt wellicht nòg meer vanwege de aangekondigde herverdeling uit het gemeentefonds ,dit ten koste van de plattelandsgemeenten. Dit wou ik ff kwijt.

 23. UtrechtsGlorie

  Zucht, iemand heeel dicht bij mij is aanhanger van deze groep. Met argumenten als ‘het is ongrondwettelijk om iedereen zo te beperken’ en ‘de regering drukt nu alles erdoor zonder tegenstand van de oppositie’. Bijvoorbeeld de enorme bom geld aan KLM of de uitrol van 5G. Ze lapt dan ook de ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ regel aan de laars. Toen ik tegen haar zei dat zij zelf tot de risicogroep behoort werd het even stil. Heel eventjes. En daarna zei ze, ach jij hebt altijd van die lastige opmerkingen. En over tot de orde van de dag!

 24. Katja

  Zit je met z’n drieën op een grasveld te dicht bij elkaar, krijgt iedereen een boete.
  Waarmee maar weer bewezen is dat je in dit land alles voor elkaar krijgt als je maar een grote groep bent en een dito bek hebt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).