Tientallen Oekraïense vluchtelingen demonstreren in Utrecht: ‘Ik hoop dat Rusland uiteenvalt’ Tientallen Oekraïense vluchtelingen demonstreren in Utrecht: ‘Ik hoop dat Rusland uiteenvalt’

Tientallen Oekraïense vluchtelingen demonstreren in Utrecht: ‘Ik hoop dat Rusland uiteenvalt’

Tientallen Oekraïense vluchtelingen demonstreren in Utrecht: ‘Ik hoop dat Rusland uiteenvalt’
Foto's: Bas van Setten
Tientallen Oekraïense kinderen, volwassenen en ouderen die hun land zijn ontvlucht demonstreerden zaterdagmiddag op het Jaarbeursplein in Utrecht. Tijdens het protest werden onder meer de vele slachtoffers herdacht die zijn gevallen sinds Rusland het Oost-Europese land is binnengetrokken.

Tientallen Oekraïense kinderen, volwassenen en ouderen die hun land zijn ontvlucht demonstreerden zaterdagmiddag op het Jaarbeursplein in Utrecht. Tijdens het protest werden onder meer de vele slachtoffers herdacht die zijn gevallen sinds Rusland het Oost-Europese land is binnengetrokken.

De 31-jarige Oleksandra is mede-initiatiefnemer van de demonstratie. Zij is begin maart in Nederland gearriveerd en verblijft nu in Utrecht. “Ik woonde in Kyiv en ben eerst samen met mijn moeder naar het westen van het land gevlucht. Zij is daar gebleven en ik ben naar Nederland gekomen. Ik heb deze demonstratie samen met andere vrijwilligers uit het opvangcentrum georganiseerd. Dit is een eerbetoon aan de slachtoffers, waarvan er veel nog niet eens zijn geïdentificeerd.”

De mensen kwamen zaterdag om 14.00 uur bijeen op het Jaarbeursplein. Van een deel van de trappen naar station Utrecht Centraal hadden de betogers een kleine gedenkplaats gemaakt. Er lagen onder andere knuffels, bloemen, kaarsjes en foto’s. Op het plein zelf hielden mensen toespraken of zongen hij Oekraïense liedjes.

Tekst loopt door onder afbeelding

Vliegtuig

De 54-jarige Olga, die inmiddels alweer 16 jaar in Nederland woont, was ook naar de demonstratie gekomen. “Mijn ouders wonen nog in Kyiv. Sinds het conflict is begonnen heb ik nog geen nacht goed geslapen. Ik heb iedere dag contact met ze en denk ieder moment aan mijn vader en moeder. Ongeveer twee dagen na de invasie stortte er een neergehaald vliegtuig vlakbij hun huis neer. Dat heeft behoorlijke indruk op ze gemaakt. Gelukkig hebben ze onder hun eigen huis een schuilkelder.”

Om 16.00 uur was de demonstratie weer afgelopen. Hoe de toekomst er voor de 31-jarige Oleksandra uit ziet weet zij niet. “Alles is onzeker en dat is nog een extra stressfactor in deze moeilijke tijd. Ondertussen blijf ik bidden met de hoop dat Rusland uiteenvalt in allerlei kleine staatjes en het land daardoor geen bedreiging voor de regio meer kan vormen.”

19 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “Ondertussen blijf ik bidden met de hoop dat Rusland uiteenvalt in allerlei kleine staatjes en het land daardoor geen bedreiging voor de regio meer kan vormen.”

  Daar hopen we wellicht allemaal wel op, maar de realiteit is (helaas) dat Rusland deze oorlog al gewonnen heeft. Donbass en Kharkiv zijn nu aan de beurt en dan gaan ze terug naar het verzwakte Kyiv voor de laatste move…

  Zelensky heeft zich over te geven nu er nog iets te redden valt. Je hoeft geen groot strateeg te zijn of Sun-tzu ingelezene om te weten dat het geen zin heeft om een gevecht aan te gaan dat je niet kunt winnen. Het leidt tot niets anders dan nog meer duizenden doden, infrastructurele destructie en massa’s ontheemden en mogelijk zelfs WOIII, voor zover die niet al begonnen is met de extreem agressieve economische oorlogsvoering door de VS en EU.

  Als Zelensky werkelijk een groot man is (ipv de corrupte dictator die ik persoonlijk vermoed dat hij is), dan zwaait hij morgen nog de witte vlag op het Maidan plein, redt hij zijn volk en ontneemt hij de trappelende warmongers von der Leyen en Biden het excuus.

  Nog nooit was het eenvoudiger om een oorlog te eindigen dan deze oorlog.

 2. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Ik heb respect voor de onbuigzame houding van de Oekraïners, ook dat de mannen blijven om te vechten,natuurlijk niet alle mannen want ik heb al enkele mannen door Utrecht zien toeren.

 3. Utrechtvoorutrecht

  @SS Is het niet nóg makkelijk als Putin zich terugtrekt? Hij heeft daar toch niks te zoeken. Voor iemand die graag baas in eigen huis is, heeft u een vreemde kijk op invasies.

 4. Utrechtvoorutrecht

  @SS Overigens is het negeren van oorlogsmisdaden van een aggressor en de schuld daarvan in de schoenen schuiven van Zelensky echt vér onder uw normale trol-niveau.

 5. Yoshua

  @Scherpschutter,

  Dat zou fantastisch zijn wanneer de Russen en Oekraïners op een westerse manier gaan kijken een winnaar en verliezer onder elkaar erkennen.
  Beide volkeren hebben veel met elkaar gemeen, woonden -/+ 70 jaar in dezelfde unie, waar Russen, Oekraïners, Oezbeken in oorlogen vochten tegen de vijand onder de gezamenlijke USSR vlag.

  Iedere Rus heeft wel een neef in Oekraïne, verlies accepteren en winnaar erkennen wordt een beetje moeilijk.
  Oekraïners die verder gebukt door het leven willen gaan onder het juk van de Russen.
  Helaas die zijn er niet te vinden.
  Dat de Russen zouden hebben gewonnen, kun je nu nog niet zeggen.
  Over een paar decennia weten we de afloop.
  Natuurlijk zijn ze in Oekraïne net zo corrupt als in Rusland of Tadzjikistan, generatie op generatie leven deze volkeren in systemen waar het recht van de sterkste telt.

 6. Koel Hoofd

  @Utrechtvoorutrecht
  Ploertin heeft zich al teruggetrokken uit het noorden.
  En helaas gebeuren er in elke oorlog verschrikkelijke oorlogsmisdaden.
  De Oekrainers maken zich er ook schuldig aan, het is namelijk een oorlogsmisdaad om gevangengenomen (dienstplichtige) soldaten te verminken en vermoorden. Oekraine heeft al 2 Nederlandse journalisten het land uit getrapt omdat ze niet wilden dat er informatie naar buiten kwam. Wat hebben Zelenski te verbergen?

  @Scherpschutter
  Mijn nekharen gaan recht overeindstaan van Zelenski, kan er niets aan doen.
  Iets met apen en gouden ringen en heel veel marketingcommunicatie.

  @Yoshua
  Eens, Oekraine en Rusland zijn als broedervolken beide even corrupt en ze zullen allebei net zolang doorvechten totdat er niets meer over is om voor te vechten.

  Ik heb echt medelijden met de achtergebleven burgerbevolking: de armen en oude en/of zieke mensen die geen kant opkonden en waar ook geen hond naar omkeek…totdat ze nieuwswaarde hadden om de publieke opinie mee te beinvloeden…
  Onze westerse groot bobo’s tuimelen intussen over elkaar heen om daar een fotomomentje mee te hebben. Je zag ze niet in Joegoslavie in de jaren negentig!

 7. PeterH

  Scherpschutter heeft als dwarsdenkende advokaat van de duivel als altijd een eigen standpunt: knuppel in het hoenderhok en dus geregeld voer voor discussie.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 8. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ SS …in 1964 dacht Japan ook altijd nog dat hun Judoka Akio Kaminaga onverslaanbaar was , tot er uit één van de kleinste landen ter wereld … ‘n Judoka met de naam Anton Geesink de strijd op 23 Oktober met hem aanging en won … Wat ik maar wil zeggen …Alles is nog mogelijk !!!

 9. Peter

  @ Scherpschutter. Waarop baseert u dat Zelensky corrupt zou zijn?

 10. Wim Vreeswijk

  De Oekraïners moeten zich hier in Nederland en Utrecht niet rijk rekenen want ook hier komt er een moment dat het allemaal niet meer te betalen is vanwege allerlei snel stijgende prijzen. Je ziet het nu al aan de vele berichten op sociale media dat de armoede ook hier giga toe neemt en de politiek, niet alleen super verdeeld en versplinterd is, maar tegelijkertijd ook behoorlijk machteloos staat.

 11. Bromsnor

  Bromsnor vermoedt dat ons aller scherpschutter in dienst is van Duic om met provocerende berichten de discussie hier levendig te houden. Mocht Bromsnor het mis hebben dan lijkt het hem als nog een goed idee.

 12. Utrechtvoorutrecht

  @Bromsnor Dat idee heb ik soms ook, maar dat lijkt me toch wat onhandig want het doet DUIC’s imago geen goed en adverteerders weten dat ook.

 13. Anne Marie ten Berge

  @ scherpschutter, de zwarte vlag is het internationale symbool van oorlog, wapengekletter en overheersing.
  De witte vlag is het internationale symbool van vrede , wapenstilstand en overgave.
  Een overbodige vraag: Wie draagt welke vlag anno 2022?

 14. Geenstijl@Utrecht

  Het is natuurlijk niet populair om te schrijven, maar Zelenski heeft eigenlijk ook schuld aan deze oorlog.
  Het trappen tegen de Russen heeft kwaad bloed gezet inclusief het flirten met Europa, dit alles heeft de zaak in stroomversnelling gebracht.
  Geeft natuurlijk de Russen geen recht om dit land binnen te vallen.

 15. Geenstijl@Utrecht

  Het is erg laf als je onwelgevallige meningen van mensen gaat modereren,omdat ze sommige mensen niet bevallen.
  Waarom zou Scherpschutter niet met scherp mogen schrijven op deze site.

 16. Peter

  Omdat de reacties van Scherpschutter vaak kant noch wal raken en aantoonbaar onjuist zijn, Geenstijl@Utrecht. De reacties bij dit onderwerp vallen me nog wel mee zelfs.

 17. Utrechtvoorutrecht

  @Geenstijl Niemand heeft het over modereren. Maar ik mag toch vinden dat het niveau laag is? SS’ reactie geeft nogal een selectieve weergave van situatie. Dat mag, maar het is wat slap en daar mag je op aangesproken worden. We hoeven toch niet te doen alsof iedere mening even waardevol is? Je hoort mij ook niet over voetbal.

 18. Scherpschutter

  @DUIC

  Naar welk adres mag de rekening deze maand voor het aanwakkeren van de discussies? LOL

 19. Anne Marie ten Berge

  @ geen stijl, het is natuurlijk een kwalijke en lasterlijke geestesstoornis om te schrijven dat de regering van Oekraïne min of meer om een vuile oorlog gevraagd heeft. In 1999 was de 1ste Tsjetsjeense oorlog. In 2005 kwam Poetin in Nederland op visite en schepte op over zijn oorlogsvloot. In 2006 heeft Poetin ín zijn buitenverblijf aan voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer verteld dat hij Wit-Rusland, Oekraïne, de Baltische staten en Kazachstan wilde inlijven bij Rusland. Van der Veer heeft dit moeten melden bij minister Bot (CDA) Buitenlandse Zaken bij BALKENENDE II. Dat is stil gehouden In 2013 kwam Poetin weer een dagje naar (protesterend) Nederland. In 2014 waren Rutte en Willem-Alexander in Rusland en dronken met vriend Poetin een pilsje. Uiteraard kwam Poetins agressieve plan van landje pik aan de orde. Tegenstanders van Poetin werden vermoord, vergiftigd of naar een strafkamp gestuurd. De MH17 werd op 17 juli 2014 met Russisch materiaal neergeschoten. Poetin beschermde de daders. Zij werden niet voor berechting uitgeleverd. In 2016 kwam Halbe Zijlstra (opnieuw) naar buiten met de oorlogsplannen van Poetin die de Shell-topman in 2006 al aan de Regering onder Beatrix gemeld had. Door deze ‘datsja’ misleiding van minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra (VVD), die de aandacht moest afleiden van Ruttes handelsvriendschap met een Russische dictator die duidelijk van plan was de veiligheid van de EU in gevaar te brengen door een uitbreidingsoorlog te plannen. Eindelijk kwam door de ‘datsja’ leugen van Zijlstra de aandacht van de internationale pers op gang. Eigenlijk had Europa Rutte ter verantwoording moeten roepen in deze kwestie van Europese veiligheid, omdat Nederland al vanaf 2006 wist van de inlijvingsplannen van Poetin. Dit roekeloze beleid van Rutte namens het Staatshoofd genomen, zou eigenlijk aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid voorgelegd moeten worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).