Tientallen studenten demonstreren in binnenstad Utrecht; een arrestatie | De Utrechtse Internet Courant Tientallen studenten demonstreren in binnenstad Utrecht; een arrestatie | De Utrechtse Internet Courant

Tientallen studenten demonstreren in binnenstad Utrecht; een arrestatie

Tientallen studenten demonstreren in binnenstad Utrecht; een arrestatie
Tientallen demonstranten trokken vanavond door de Utrechtse binnenstad om hervormingen te eisen in het Nederlandse hoger onderwijs. De optocht begon op de Neude waarna de studenten via het winkelgebied naar het Domplein trokken.

Tientallen demonstranten trokken vanavond door de Utrechtse binnenstad om hervormingen te eisen in het Nederlandse hoger onderwijs. De optocht begon op de Neude waarna de studenten via het winkelgebied naar het Domplein trokken.

De mars werd speciaal vandaag gehouden omdat het International Student’s Day is. Ook in andere steden wereldwijd werden demonstraties gehouden. Het protest in Utrecht werd gehouden onder de noemer: “Free and emancipatory education.”

De studenten zien graag het universitair onderwijs hervormd worden, universiteiten zouden democratischer moeten worden en niet meer top-down bestuurd worden. Er zou meer aandacht moeten komen voor kwalitatief onderwijs, op dit moment heeft het bedrijfsleven te veel macht op academisch onderzoek en het onderwijs vinden demonstrerende studenten. De Nieuwe Universiteit en University of Colour hadden daarom studenten opgeroepen om naar Utrecht te komen.

Tientallen studenten gaven gehoor aan deze oproep. Met spandoeken en leuzen schreeuwend liepen zij door de binnenstad, vanaf de Neude naar het Domplein. Er is één persoon gearresteerd toen er leuzen over de politie werden geroepen.

Studenten 003 Studenten 002 Studenten 004

5 Reacties

Reageren
 1. Daad bij woord

  Of ze praten gewoon democratisch mee op http://www.uu.nl/strategisch plan. Iets constructiever dan leuzen roepend door de regen lopen met een spandoek.

 2. CorrieGM

  Goed zo. En nou maar hopen dat zij later niet, net zoals hun voorgangers uit de jaren 60, toch weer de democratie om zeep proberen te helpen.

 3. Ronald

  Ik ziet het al, dit zijn niet de “studenten” die demonstreren, maar de Internationale Socialisten.
  Te zien aan het spandoek, de vlag en dat Basta-bord.

  Slim, want een studentenprotest wordt natuurlijk serieuzer genomen.

 4. Daad bij woord

  Correctie: er was een spatie ingeslopen, het is http://www.uu.nl/strategischplan.

 5. Schwavey

  @Daad bij woord
  Je hebt een punt, maar ik vind het te makkelijk om te stellen dat deze studenten democratisch mee kunnen praten via de site van de uu. Ik heb vanochtend de bespreking meegemaakt van ‘de veerkrachtige organisatie’. Inderdaad waren daar verder amper studenten, iig niet degenen van het protest. Maar dit protest betrof ook een andere notie dan die bespreekbaar is in zo’n bijeenkomst. Het protest ging in de brede zin over aandacht voor educatie.

  Bovendien is het ook maar de vraag in hoeverre het bestuur zich iets aan zal trekken van de input die ze zal ontvangen. Ik heb vanochtend dan ook mijn vraagtekens gezet bij de bespreking; als de UU echt een veerkrachtige organisatie wilt zijn, zijn SP-besprekingen dan voldoende? Die plannen worden getrokken over vier jaar. Er kan nu input worden gegeven, maar voor hetzelfde geldt dat vervolgens niet meer zo’n kans wordt gegeven.

  Allerlaatst heb ik nog wel het meest bezwaar tegen de laatdunkende toon in je bericht (als ik dat goed lees). Protesteren zou niet constructief zijn. Ik wil hier grote vraagtekens bij zetten; als in het vorige jaar niet de academische bom was gebarsten doordat het Maagdenhuis werd bezet (opstand/protest), zou dan vervolgens alsnog op al die universiteiten een tegengeluid zijn ontstaan, en zou de UU dan nu ook zo’n belangstelling hebben getoond naar de geluiden van werknemers en studenten?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).