Tijdelijk cameratoezicht op Utrechtse Jan Cornelisz. Maylaan vanwege overlast jongeren Tijdelijk cameratoezicht op Utrechtse Jan Cornelisz. Maylaan vanwege overlast jongeren

Tijdelijk cameratoezicht op Utrechtse Jan Cornelisz. Maylaan vanwege overlast jongeren

Tijdelijk cameratoezicht op Utrechtse Jan Cornelisz. Maylaan vanwege overlast jongeren
De gemeente Utrecht gaat tijdelijk camera’s plaatsen op de Jan Cornelisz. Maylaan in Kanaleneiland. De afgelopen maanden zorgt een groep jongeren daar voor veel overlast en vervuiling. 

De gemeente Utrecht gaat tijdelijk camera’s plaatsen op de Jan Cornelisz. Maylaan in Kanaleneiland. De afgelopen maanden zorgt een groep jongeren daar voor veel overlast en vervuiling. 

Veel jongeren uit de groep overlastgevers komen volgens de gemeente van de ‘hotspotlocatie’ Vasco Da Gamalaan, waar jongeren al jaren samenkomen en overlast, vervuiling en vernielingen veroorzaken. “Er wordt door de groep veelvuldig gebruik gemaakt van lachgas, ondanks het verbod dat voor de hele wijk geldt. Bewoners en ondernemers voelen zich geïntimideerd door deze groep en zien het gebied achteruitgaan”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De Jan Cornelisz. Maylaan, achter de Marco Pololaan, ligt uit het zicht, waardoor overlastgevers zich ‘redelijk onbespied’ wanen. De gemeente verwacht door het tijdelijk cameratoezicht mogelijke overlast eerder in de kiem te kunnen smoren.

Tijdelijk

De camera’s blijven in eerste instantie een aantal maanden. Daarna wordt gekeken of het cameratoezicht nut heeft gehad en of de camera’s mogelijk op een andere plek in de stad harder nodig zijn. De camera’s die aan de Jan Cornelisz. Maylaan komen, hingen de afgelopen maanden een stukje verderop, op de Adenauerlaan. 

De camera’s werkten daar preventief en in de periode dat ze er hingen is volgens de gemeente geen enkele auto-inbraak gepleegd. Ook de overlast van jeugd bleek beperkt en er werden geen verdachte situaties gemeld. Bewoners uit de omgeving vragen de gemeente nu dan ook om permanent cameratoezicht.

Geuzenwijk

Op het Herderplein en in Geuzenwijk wordt het flexibele cameratoezicht dat er afgelopen maanden was met drie maanden verlengd. De gemeente heeft op het Herderplein drie jeugdgroepen in beeld gekregen die de overlast veroorzaken door drugshandel en lachgasgebruik. Op basis daarvan zijn maatregelen genomen en de komende drie maanden wordt gekeken of die effect hebben.

Volgens bewoners van de Geuzenwijk is de overlast daar afgenomen sinds de flexibele camera’s die er eerder ook al hingen zijn teruggeplaatst. “Tijdens de jaarwisseling ging het helaas toch weer mis in Geuzenwijk en moest de ME worden ingezet om de rust in de wijk te herstellen. Bewoners vrezen dat de overlast terugkeert naar het niveau van afgelopen zomer zodra de camera’s weer worden verwijderd”, aldus het college. Ook in Geuzenwijk blijven de camera’s voorlopig dus hangen.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Speak Up

  Misschien moeten de oorzaak en bron van de overlast eens aangepakt worden. Het loopt in Utrecht uit de klauwen en over 4 jaar zitten deze jochies bij bendes zoals die van Taghi. Leer eens van de Amerikanen en Italianen in hoe zij de maffia hebben leren beteugelen. Dat begint al bij het aanpakken van deze jochies.

 2. Realist

  Mooi, probleem opgelost…..

 3. Erwin

  @speakup: ja dat beteugelen van de maffia werkt nogal. Problemen zijn in ItaIië als sneeuw voor de zon verdwenen. Om van de gangs in de VS nog maar te zwijgen.

 4. Speak Up

  @Erwin

  Verschil ten opzichte van de jaren zeventig, toen men compleet geen grip had aldaar, is dat men de wetgeving hierop heeft aangepast en kan handelen. Iets dat in Nederland vrijwel niet kan.

 5. Lombokker

  Op de Jan Cornelisz. Maylaan is rond Kerst een fietser opzettelijk aangereden, en dusdanig gewond geraakt dat zijn been moest worden geamputeerd:
  https://www.duic.nl/criminaliteit/19-jarig-slachtoffer-van-opzettelijke-aanrijding-verliest-been/

  Dat tijdelijke cameratoezicht leidt er alleen maar toe dat ze ergens anders rottigheid gaan trappen. De overlast verplaatst zich alleen maar. Maar goed, niemand kan zeggen dat de gemeente er niets aan doet.

 6. Erwin

  @speakup: klopt, in Italië is de wetgeving aangepast, maar dat heeft niks te maken met het aanpakken van oorzaak en bron van het probleem (de voorkant) maar alles met repressie, zwaardere regimes en makkelijker kunnen oppakken van mensen (achterkant).
  Overigens heeft deze wetgeving nog immer niet geleid tot het beheersbaar krijgen van maffiaprobleem.

 7. Pee

  Het word met de dag erger maar het benoemen van de daders word overal geband, en aanpakken gebeurt gewoon niet.
  Vandaar dat het steeds erger word.

 8. PvC

  “De camera’s die aan de Jan Cornelisz. Maylaan komen, hingen de afgelopen maanden een stukje verderop, op de Adenauerlaan.”

  Handig om dit er even bij te vermelden. Kan de groep mooi daarnaartoe.

 9. Kaat

  Ben bang dat het probleem zich verplaatst. Mijn ervaring is helaas dat de wijkagenten signalen pas echt serieus nemen wanneer er een ernstig incident / strafbaar feit heeft plaats gevonden. Zij zouden toch juist met jeugdwerkers contacten kunnen leggen en ook de ouders kunnen aanspreken?

 10. Utrechtvoorutrecht

  @Pee Het begint allemaal met opvoeding en onderwijs. Dan leren ze ook meteen dat “wordt” soms met een t geschreven wordt. Kijkt u uw reactie even na?

 11. Wies

  En wordt pas gehandeld nadat een slachtoffer van deze jongeren letterlijk een been verliest en de overige jeugd – die er echt wel bij stond – zwijgt over de dader.

 12. Erwin

  @kaat: welke jeugdwerkers? Wegbezuinigd.
  En wijkagenten? Die draaien noodhulp of ME-dienst dankzij tekorten bij de politie die ook weer te wijten zijn aan bezuinigingen.
  Denk hier even aan als u in het stemhokje staat en op het punt staat vvd te stemmen.

 13. Aa

  Niet alleen jongeren hoor, ook twintigers en dertigers hangen overal in Utrecht rond in golfjes en polo’s en flikkeren afval (redbull en McDonald’s) uit de auto. Sommige gasten zijn gewoon zinloos en onnodig hier op aarde.

 14. Realist

  @Erwin. Wat is dan wel je stemadvies?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).