Tijdelijk geen recreatief zwemmen in Den Hommel door overlast jongeren Tijdelijk geen recreatief zwemmen in Den Hommel door overlast jongeren

Tijdelijk geen recreatief zwemmen in Den Hommel door overlast jongeren

Tijdelijk geen recreatief zwemmen in Den Hommel door overlast jongeren
Zwembad Den Hommel/Archieffoto
Recreatief zwemmen voor jongeren in Den Hommel, twee keer per week twee uur, is tijdelijk uit het zwembadrooster gehaald. Een groep jongeren zorgt al langere tijd voor overlast en eerder genomen maatregelen helpen niet genoeg. Dat zegt wethouder Eva Oosters in reactie op vragen hierover van de Utrechtse fracties van D66, Stadsbelang Utrecht, VVD, Student & Starter en CDA.

Recreatief zwemmen voor jongeren in Den Hommel, twee keer per week twee uur, is tijdelijk uit het zwembadrooster gehaald. Een groep jongeren zorgt al langere tijd voor overlast en eerder genomen maatregelen helpen niet genoeg. Dat zegt wethouder Eva Oosters in reactie op vragen hierover van de Utrechtse fracties van D66, Stadsbelang Utrecht, VVD, Student & Starter en CDA.

“De afgelopen maanden hebben zich er telkens in deze uren een tweetal incidenten voorgedaan waarbij de politie is ingeschakeld”, zegt Oosters. “Het zijn incidenten waarbij van verbale, fysieke overlast of grensoverschrijdend gedrag sprake is geweest.

“Bij het laatste incident zijn er zes ontzeggingen van elk één jaar uitgeschreven door het zwembad aan de overlastgevers voor het niet naleven van de huisregels.”

Identificeren 

De groep jongeren veroorzaakt al langere tijd overlast, steeds in een andere samenstelling. De gemeente voerde eerder daarom al verschillende maatregelen door, lichtte Oosters toe. Het recreatief zwemmen voor jongeren staat los van het gezinszwemmen op het programma. Ook moeten bezoekers van het recreatief zwemmen zich van tevoren aanmelden en identificeren bij binnenkomst.

“Helaas blijkt juist, ook met de recente incidenten, dat deze maatregelen niet voldoende zijn om onze medewerkers en natuurlijk ook de andere bezoekers een veilige zwem- en werkomgeving te bieden”, zegt Oosters.

Afspraken met partners

Oosters benadrukt dat andere zwembaden in regio Utrecht en de rest van het land ook worstelen groepen overlastgevende jongeren. “Incidenten zijn helaas dus niet uniek voor Den Hommel.”

De komende tijd wordt gekeken wat er nodig is om de overlast tegen te gaan. Hiervoor wordt overlegd met andere zwembaden, die bijvoorbeeld bewakers inzetten als maatregel.

Het plan is om het recreatief zwemmen uiteindelijk wel gewoon weer aan te kunnen bieden, zeker met de zomer in aantocht. Maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Ook zijn er volgens de wethouder afspraken gemaakt met partners, zoals de politie, om te zorgen voor minder overlast. “Dit houdt onder andere in dat wijkagenten op de hoogte worden gesteld, er door de politie huisbezoeken worden afgelegd bij de overlastgevers en vanuit de gemeente wordt gekeken of de overlastgevers in aanmerking komen voor een persoonsgerichte aanpak.”

17 Reacties

Reageren
 1. Don

  Omdat enkele jongeren het verzieken en we te beroerd zijn om te handhaven in utrecht mag er niemand meer recreatief zwemmen. En ondertussen staat het met utrechts belasting geld gefinancierde zwembad leeg. Is er een afweging gemaakt of het gemis aan inkomsten opweegt tegen het inhuren van handhavers. En gaat de verwarming dan ook uit of stoken we voor niets.

 2. Carlo

  ‘Al langere tijd’…dit gebeurt al minstens 25 jaar en gezien wie het doen zal het over 25 jaar nog niet opgelost zijn.

 3. Jan

  En weer alle jongeren over een kam scheren!! Definieer deze groep eens wat meer, ben benieuwd naar de uitslag.

 4. HenQ

  Er was daar ooit een mooi buitenbad, maar soberso het gebrek aan zwembaden in Utrecht heeft hier sowieso natuurlijk niets mee te maken… not..
  Beestje mag natuurljk niet bij de naam genoemd worden.

 5. Realist

  @Don. Er gaat niet opgetreden worden want men is bang om rechts in de kaart te spelen…

 6. Hagar

  Je kunt die gasten toch gewoon een toegangs verbod opleggen? Of krijgen deze lieffies later dan een complex van maatschappelijk onbehagen jegens het opleggen van deze maatregel volgens de sociaal pedagogisch therapeut?

 7. Bente

  Vroeger vaak lastiggevallen in Den Hommel als jong meisje. Niks veranderd dus

 8. w

  jongeren uit de buurt, ik weet genoeg

 9. Louise

  Jongeren of jongens / jonge mannen?

 10. Silvia

  Hoe moeilijk is het om de overlast gevende jongeren de toegang te ontzeggen? Nu moeten ook de goeden afzien. Belachelijk!

 11. Uuu

  @Realist

  De politie is niet links of rechts en als het er toch al op aan komt eerder rechts.

 12. Binnenstadbewoner

  Enige dat helpt is een paar potige mannen/ uitsmijters die de boel permanent in de gaten houden en overlastgevers er gelijk uit zetten. Uitsmijters zoals in het uitgaansleven. Vanaf dag 1 is de overlast dan als sneeuw voor de zon verdwenen.

 13. Frits

  Mijn vrouw werkte 25 jaar geleden in zwembad de Kwakel, toen was er ook al veel overlast door die lieve jongens die o.a. dachten dat als een meisje in bikini of badpak rondliep of zwom, dat je daar dan aan mocht zitten. Niets veranderd dus!

 14. George

  Ik ben 52 toen ik jong was- toen was er ook overlast bij Den Hommel en Noorderbad toen, hoeveel tijd of jaren heb je nodig om overlast de kop in te drukken.

 15. Rietje

  Durf toch eens op te treden! Slap gedoe.

 16. Koel Hoofd

  4 decennia zelfde probleem, en echt niet alleen in Utrecht…

 17. nostalgie

  2003 werkte ik voor een project.koele zomer. toen was er ook al overlast van hangjongeren. niks veranderd. personeel wist ook niet wat het moest doen. jongeren waren vaak 12 jaar oud en kregen een verbod maar dat hielp niks. hangjongeren komen vaak om te hangen en bezoekers lastig te vallen. de hangjongeren van toen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor een nieuwe generatie. in het oude hoog catharijne waar ik werkte had je hetzelfde. hangjongeren werden daklozen. hangouderen kwamen vanuit andere steden naar hoog catharijne om te bedelen en te slapen. nu in het nieuwe hoog catharijne heb je nog steeds dezelfde problemen. ben inmiddels 40 plus. helaas niks veranderd. mensen denk goed na en doe wat met je leven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).