De overlast in winkelcentrum Lunetten in Utrecht neemt altijd toe in het voorjaar en daarom worden er nu tijdelijk twee camera’s geplaatst. Een komt te hangen aan de Hondsrug nabij de Musketon en de ander aan de Zevenwouden vlakbij de cafetaria.
De twee camera’s hangen er vanaf 5 april tot juli van dit jaar. “Dit doen we om de overlast en criminaliteit in de buurt tegen te gaan. In het voorjaar zien we de overlast de afgelopen jaren toenemen”, schrijft de gemeente in een wijkbericht.
De gemeente garandeert dat de politie de enige is die de beelden mag bekijken, er niet in woningen wordt gekeken en dat al het videomateriaal na 28 dagen automatisch wordt gewist.
Eind vorig jaar liet de gemeente weten het aantal flexibele camera’s in de stad te willen uitbreiden van zes naar zestien. Dit zou onder meer nodig zijn om de groeiende overlast in de stad aan te pakken.
Gekoppelde berichten
Gemeente Utrecht wil meer flexibel cameratoezicht vanwege groeiende overlast in stad
De gemeente wil het aantal flexibele camera’s in Utrecht uitbreiden van zes naar zestien. Dit…
9 Reacties
ReagerenHier een overzicht van alle camera’s in Utrecht.
https://gu-geo.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=6a7afc21965246c9abdb74325946b99d
Ik kan mijn huis niet uit lopen zonder vastgelegd te worden door de overheid. Dat is benauwend. Zeker omdat ik over het algemeen helemaal niet te vrezen heb van mijn medemens. Het gevaar komt van de overheid.
Welk gevaar verwacht u van een camera, rmn? Als er niets gebeurt, zullen de beelden niet eens bekeken worden. Het potentiële gevaar dat de medemens op straat kan vormen, lijkt me aanzienlijk groter.
Fijn dat er goed toezicht gehouden wordt. Jammer dat sommige mensen onterecht zich bekeken voelen, een angst die je makkelijk weg kan nemen door een gesprek aan te gaan met bijvoorbeeld een wijkagent. Het artikel lijkt mij duidelijk waarom er gekeken wordt, als je geen kwaad in de zin hebt hoef je niets te vrezen.
Het is nu al het hele weekend zo dat de dealers in de hofjes staan ipv op het winkelcentrum. Het steeds opnieuw plaatsen van deze twee cameras zorgt dus alleen voor een verplaatsing van de overlast.
@Taeke D en Robin.: Dat je je bespied waant terwijl daar wellicht helemaal geen aanleiding voor is. Als daar een concrete en aantoonbare aanleiding is, dan kun je prima overwegen om op een specifieke plek (het liefst tijdelijk) camera’s plaatsen, zoals hier in Lunetten bijvoorbeeld. Is die er niet, dan heeft de overheid geen reden om iedereen zomaar te filmen.
“Als je geen kwaad in de zin hebt hoef je niets te vrezen” – vertel dat maar aan de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Dat was vast ook allemaal goedbedoeld. Ik heb geen waanideeën over een dictatoriale overheid of wat dan ook, maar het andere uiterste van blind vertrouwen in de overheid lijkt mij ook niet gezond. Blijf daar alsjeblieft kritisch naar kijken. Bovendien word ik ook niet bepaald vrolijk als je leest hoe het er recent bij de politie aan toe gaat…Geeft ook niet echt vertrouwen, ondanks dat de wijkagent vast een toffe peer zal zijn.
@Taeke D.
Die vraag verdient eigenlijk een heel essay. Ik zal niet overal een volledige onderbouwing geven. Daar leent dit forum zich niet voor.
Van de slimme software waar naar wordt gerefereerd in de link mag aangenomen worden dat die ontwikkeld is met gebruik van een raciaal ongebalanceerde data set, omdat de ‘state of the art’ sets (ook op de academie) niet voldoende gebalanceerd zijn. Fairness in AI is een ding. En voor het herkennen van mensen, of ‘risicovolle gebeurtenissen’ moet gegarandeerd kunnen worden dat er geen discriminatie plaatsvindt. We willen geen racistische camera’s in de stad.
De preventieve werking van cameratoezicht staat (zover ik weet) nog allerminst vast. Wat we in elk geval zeker weten is dat camera zichtbaar moet zijn, of dat het publiek geïnformeerd moet worden dat het gefilmd wordt. Anders kan er immers nooit sprake zijn van een preventieve werking. Ik heb nooit geweten dat er op de Neude een camera hangt, en de andere camera’s staan bij mijn beste weten ook niet bepaald prominent opgesteld. Ik zal zo even rondje door de stad maken om te kijken of ik ze kan spotten.
Ten aanzien van het gevaar dan. Allereerst vind ik dat een omkering. In een vrije maatschappij zou de overheid pas moeten meekijken en loggen wanneer er een verdenking is. Een preventief sleepnet waarin iedereen vastgelegd wordt is een zeer extreem middel. In isolement bezien zou het misschien nog verdedigbaar zijn. Maar in het grotere plaatje kunnen we door de toenemende digitalisering vrijwel niets meer doen zonder gevolgd te worden door de overheid. Alle bewegingen (OV, auto), transacties (wet WFT), en uitingen (sociale media etc) worden gemonitoord en gelogd. Dat kan nooit goed gaan. We zijn te veel macht aan het centraliseren. Daar gaan we spijt van krijgen.
Update: het kaartje wat ik gepost heb is achterhaald. Er hangt ook een camera aan het postkantoor op de hoek van de Drakenburgstraat en de Neude. Het examplaar boven Le Journal (wel vermeld op de kaart) is bijzonder verdekt opgesteld. Het is lastig vol te houden dat daar enige preventie van uitgaat.
Als je op straat overvallen of aangevallen word en de daders worden opgepakt omdat ze op beeld staan dan ben je toch wel blij met die camera’s.
Privacy hebben we allang niet meer sinds de intrede van de smartphone.
Dat hebben veel mensen niet eens door maar zeuren wel over camera’s .
@Pee: Nogmaals, als er in een gebied een aantoonbaar verhoogd risico is dat je overvallen of aangevallen wordt dan kun je prima overwegen om daar camera’s neer te zetten. Is dat niet aantoonbaar, dan is het niet nodig (en niet wenselijk). En ja, je kunt in theorie overal overvallen worden, maar voor veruit de meeste plekken zal gelden dat de inbreuk op je privacy niet opweegt tegen de minimale cq nihile opbrengst qua veiligheid.
En ik vind de wijze waarop big tech met onze gegevens gaan eveneens kwalijk. Los daarvan is wat mensen geheel vrijwillig, maar helaas vaak ondoordacht, zelf met hun gegevens doen iets fundamenteel anders dan gedwongen surveillance door de overheid. Valse vergelijking.