Tijdelijke huizen in polder Rijnenburg niet realistisch volgens gemeente Utrecht Tijdelijke huizen in polder Rijnenburg niet realistisch volgens gemeente Utrecht

Tijdelijke huizen in polder Rijnenburg niet realistisch volgens gemeente Utrecht

Tijdelijke huizen in polder Rijnenburg niet realistisch volgens gemeente Utrecht
Polder Rijnenburg is geen geschikte locatie voor tijdelijke woningbouw. Dat meent de gemeente Utrecht nadat er verschillende plekken en aantallen woningen zijn onderzocht.

Polder Rijnenburg is geen geschikte locatie voor tijdelijke woningbouw. Dat meent de gemeente Utrecht nadat er verschillende plekken en aantallen woningen zijn onderzocht.

De gemeente Utrecht ziet graag meer tijdelijke huizen komen, om de woningnood enigszins te verlichten. Daarbij is het vinden van geschikte locaties echter erg moeilijk. Daarom is er ook gekeken naar polder Rijnenburg. In de Provinciale Staten van Utrecht is ook al opgeroepen om te kijken of de polder een goede plek is voor tijdelijke woningbouw.

Na het onderzoek is de gemeente er resoluut over: “Tijdelijke woningbouw in Rijnenburg is niet realistisch.” De redenen? Er zijn gewoonweg te weinig voorzieningen; geen riolering, geen elektriciteit, bijna geen openbaar vervoer, slecht te bereiken met de auto en geen winkels. Ook zouden bewoners van tijdelijke huizen vaker jonge mensen zijn, die juist meer in stedelijk gebied willen wonen.

Al met al zou het heel kostbaar worden om hier tijdelijke woningen te bouwen, aldus de gemeente. Ook nog eens omdat er extra maatregelen nodig zijn omdat de polder vrij laag ligt. De gemeente Utrecht meent dat tijdelijke woningen geschikter zijn om te bouwen in stedelijk gebied.

Voorlopig staan er vier windmolens op de planning voor de polder, vanaf 2035 moet er ook ruimte zijn voor permanente woningbouw.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Utrecht-Utrecht

  Iedereen in Utrecht weet toch dat de wethouder hier niet wil bouwen en dus alles aangrijpt om hier niet te hoeven bouwen?

  Terwijl je hier in die polder vele tientallen nieuwe stadsboulevards kan creëren, onlogische kruisingen / nep rotondes kan aanleggen, nog meer stadsboulevards kan aanleggen. Zo’n grote nieuwe speeltuin voor falende infrastructuur projecten moet toch aantrekkelijk zijn?

 2. M.

  Ik wil het best aannemen, en de gemeente doet er in verband met speculatie goed aan niet tevoren bekend te maken waar die woningen dan wel moeten komen. Maar ze had wel al lang aan de slag moeten zijn, want de nood is enorm, en dat zie ik helaas niet. Overigens dient de centrale overheid dit aan alle kanten te faciliteren, en ook dat is in de verste verte niet het geval, ondanks alle goede voornemens.

 3. Koel Hoofd

  Dankzij de windmolenobsessie wordt Utrecht een enclave voor de rijken.
  Immers, de eerste woningen van Rijnenburg Centrum hadden al opgeleverd kunnen worden. Dat plan is namelijk al paar decennia oud en ze kunnen tegenwoordig heel rap bouwen…

 4. Herman

  Windmolens zijn natuurlijk wel reeele optie….
  Bizzare wereld, mensen aan huis helpen is minder belangrijk dat windmolens plaatsen waar niemand op zit te wachten.

 5. Len

  Wat was Leidsche Rijn dan vroeger? Oh ja.

 6. Don

  @Utrecht-Utrecht en je vergeet nog dat er betaald parkeren ingevoerd kan worden zodat er nog meer belastinggeld over de balk gesmeten kan worden aan nutteloze dingen

 7. Rob H.

  Een hoop mensen hier die er geen bezwaar tegen hebben om in een huis zonder gas, licht, water en riolering te wonen, zo te zien. En straten, ook niet nodig…

 8. Pee

  Moet alles dan maar volgebouwd worden?
  Gooi liever eens een stop op de instroom want daar valt niet tegenop te bouwen.

 9. Nina

  Woningbouw in Polder Rijnenburg niet mogelijk?

  Daar denkt de Tweede Kamer heel anders over.

  Bron: https://www.duic.nl/algemeen/tweede-kamer-wil-dat-minister-utrecht-dwingt-tot-woningbouw-in-rijnenburg-en-reijerscop/

 10. cas

  Het enige wat Utrecht moet doen is de grond weer terug geven aan Nieuwegein. Dan kunnen die wel gaan ontwikkelen daar…

 11. Clio23

  Bouwplan lag toen het nog Nieuwegein was eind jaren negentig al kant en klaar. Utrecht heeft het zo van tafel geveegd. Boerderijen zijn al begin 2000 onteigend en opgekocht door projectontwikkelaars en waarvoor?
  Er was een complete wijk gepland maar nee, Utrecht zou het wel even beter doen. Nou resultaat 0.

 12. bureaulesswatts.nl

  windmolens , zonnepanelen en tijdelijke woningen: pure verspilling.

  Verkocht als ‘ duurzaam ‘ .

 13. Wim

  @Rob,al de voorzieningen kunnen aangelegd wordeb is ook in Leische Rein gebeurt, er staat al een powrt dustributie punt waar dan simpel afgetakt moet worden, gas hoeft jiet aangelegd tecworden en water kan daar opgepompt worden, waar een wil is een weg.
  Jet gebied moet gewoon teruggegeven worden aan Nieuwegein dat wel bouwt.

 14. Marcel

  @ Utrecht en nog is. Leg het uit of laat het uitleggen. De raad is de baas. De wethouder moet uitvoeren. Je weet wel: motie, voorstel is ga bouwen. De wethouder knikt ja. De raad kan alles doen je hebt alleen met teveel partijen lees belangen te maken. Daarom niks nada noppes. De raad moet opdracht geven: morgen beginnen en dan gebeurd het. Lot is gewoon het lopertje. Stem allemaal in Utrecht is op 1 partij en dan gebeurd er wat. De nieuwe partij heet dan AUB ( algemeen belang Utrecht )

 15. Toine Goossens

  Ach @Pee,

  Gaat u uw welvaart opgeven?

 16. RABE

  Wat verstaat men onder tijdelijke woningen??? Zijn deze over 10 jaar onbewoonbaar?? Inclusief infra en riolering, elektra. Lijkt me toch vreemd, en waar moeten de tijdelijke bewoners dan heen?? Wie kan me dat uitleggen???

 17. Utrechter2

  @Pee
  @Tone Goossens:

  Als bevolkingsgroei de oorzaak is van welvaartscreatie dan zouden India en Afrika al voor decennia de rijkste delen ter wereld moeten zijn.

  Japan zou volgens het VNO-NCW en waarschijnlijk nog wat andere gezaghebbende instituten juist armer moeten zijn dan India en Afrika.

  PS Wat in de voorlichting uit de analyses is gelaten is het verschil tussen de groei van het GDP/BNP en het GDP/BNP per persoon

 18. Nina

  @ Marcel
  Wethouder Van Hooijdonk is echt geen lopertje, hoor.
  Bron: https://denuk.nl/henk-schreef-lofdicht-op-wethouder-van-hooijdonk-gruss-lot/

  @ Toine Goossens
  Alles staat onder druk in ons land. We hebben vele crises: woningtekort, drinkwater, energie, zorg, onderwijs en medicijnentekort o.a. Onze welvaart wordt juist verder onder druk gezet door bevolkingsgroei. Eerst maar eens orde op zaken stellen, voordat we externen weer iets te bieden hebben. Nu moeten vluchtelingen in tenten op de Veluwe is het plan. We moeten de vluchtelingen elders opvangen waar wel plek is met geld en hulp vanuit Nederland. Hier zijn de mogelijkheden uitgeput en zitten daarnaast onze kinderen tot hun 35e bij de ouders op kamers vanwege voorrangsregels voor o.a. statushouders bij toewijzing van sociale huurwoningen.

  @ RABE
  Het valt niet uit te leggen, maar ik vermoed dat dit is de enige manier om de windmolens te plaatsen.

 19. Marcel

  @nina. Nog een keertje ? Ga is uitzoeken hoe het bestuur bestuurt? De wethouder kan niets maar dan ook helemaal niets doen zonder toestemming van de raad. Een meerderheid beslist. Laat ik nu 4njaar raadswerk hebben gedaan en nog nooitanders heb meegemaakt. Maar, misschien heeft u dit werk ook gedaan en konstant tegen een muur van onwil aangelopen. Dat kan natuurlijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).