Tiny Forest op het Utrecht Science Park: Een klein bosje met grote waarde | De Utrechtse Internet Courant Tiny Forest op het Utrecht Science Park: Een klein bosje met grote waarde | De Utrechtse Internet Courant

Tiny Forest op het Utrecht Science Park: Een klein bosje met grote waarde

Tiny Forest op het Utrecht Science Park: Een klein bosje met grote waarde
Op één dag werden alle 600 bomen geplant. Foto's: Robert Oosterbroek
Van Japan via India naar Utrecht. Op het Science Park zijn zeshonderd bomen geplant op een stukje gras ter grootte van een tennisveld. Een klein bos, met een eigen beschermde merknaam: Tiny Forest. Er staan 35 bomensoorten en het minibos is aangelegd via een bijzondere Aziatische plantmethode.

Van Japan via India naar Utrecht. Op het Science Park zijn zeshonderd bomen geplant op een stukje gras ter grootte van een tennisveld. Een klein bos, met een eigen beschermde merknaam: Tiny Forest. Er staan 35 bomensoorten en het minibos is aangelegd via een bijzondere Aziatische plantmethode.

Niet elk klein bos is een Tiny Forest, maar het minibos op het Utrecht Science Park is het wel. Op een droge maar koude dag in november hebben de initiatiefnemers met behulp van vrijwilligers zeshonderd bomen geplant. Met het planten van de bomen heeft de stad alweer haar vierde Tiny Forest.

Dit bos, ter grootte van een tennisbaan, is aangelegd volgens een beproefd recept bedacht door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Door het aanleggen volgens bepaalde richtlijnen groeien deze kleine bossen in tien jaar uit tot sterke stukken natuur, veel sneller dan bij ‘natuurlijke groei’. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid heeft in overleg met Sharma besloten het merkrecht van Tiny Forest vast te leggen en zo veel mogelijk van deze kleine wouden aan te leggen in Nederland.

‘Ook voor kleine beestjes als kevers en wormen is het veel prettiger’

Student biologie aan de Universiteit Utrecht, Cas de Ruiter, heeft tientallen bomen geplant langs de Cambridgelaan op wat voorheen een stukje gras was. Het was De Ruiter die op het idee kwam om het minibos naar het Utrecht Science Park te halen. Eigenlijk wilde hij samen met de Utrechtse Biologen Vereniging, die in 2024 honderd jaar bestaat, honderd bomen schenken aan de Universiteit Utrecht. Maar toen hij in contact kwam met de duurzame community van de universiteit, Green Office Utrecht – die voor hun vijfjarig jubileum vijf groene plekken wilde aanleggen op het Science Park, kwamen ze samen op het idee voor een Tiny Forest.

De Ruiter vertelt: “Tiny Forest is een vastgelegd concept en daarom moet het ook voldoen aan een paar belangrijke regels. Dit alles om het bos zo goed mogelijk te laten groeien. We hebben de grond tot wel een meter diepte bewerkt waardoor er meer voedingsstoffen en meer lucht komt. Daarnaast worden de bomen veel dichter op elkaar geplant dan gebruikelijk en gebruiken we alleen maar inheemse soorten. Zo zijn er 35 verschillende soorten bomen terug te vinden en hebben we in één dag zeshonderd bomen geplant.”

Student biologie Cas de Ruiter nam het initiatief voor het Tiny Forest

Tennisveld

Hoewel er veel gesproken wordt over het Tiny Forest is het qua oppervlakte maar een klein lapje groen. Met het formaat van een tennisveld lijkt het belang dan ook niet heel groot, maar toch wil De Ruiter de waarde van het groen benadrukken.

“Een regulier stukje park van dezelfde afmetingen heeft lang niet dezelfde concentratie aan soorten en aantallen. Dat zie je in het Wilhelminapark niet staan. Ook zorgt de dichtheid van het minibos voor veel meer beschutting voor dieren. Vogels kunnen er makkelijker een nestje maken en ook voor kleine beestjes als kevers en wormen is het veel prettiger: de biodiversiteit is veel groter in een Tiny Forest.”

Ook wil De Ruiter de vergelijking maken met de oude situatie: “Dit was gewoon een braakliggend grasveldje, er gebeurde niks mee en iedereen liep er zo snel mogelijk langs. Straks staat hier een sterk bos met een wandelpad doorheen. De symbolische waarde daarvan moeten we ook niet onderschatten.”

Groen Science Park

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zijn ook blij met de nieuwe bomen. De vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Annetje Ottow, kwam zelfs samen met Fiona van ’t Hullenaar, directeur Vastgoed & Campus, naar buiten om ook enkele bomen te planten. Volgens Ottow past het Tiny Forest heel goed bij de plannen van de universiteit om het Science Park groener en duurzamer te maken.

“Het Tiny Forest symboliseert de toekomst”, zegt ze met laarzen aan en de schep in de hand. De locatie gaat ook gebruikt worden als onderzoeksplek voor beide onderwijsinstellingen. Daarom worden tussen het groen verschillende onderzoekstegels neergelegd. Deze stenen zorgen ervoor dat steeds op dezelfde manier en plek metingen gedaan kunnen worden. De ontwikkeling van het minibos en het ecosysteem kunnen zo goed in de gaten gehouden worden.

Kindje

Die lessen kunnen ook gebruikt worden voor natuursituaties op andere plekken. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research zijn al eerder bezig geweest met het tellen van alle planten en dieren in een Tiny Forest. Ze vonden zeshonderd dier- en plantensoorten variërend van regenwormen en duizendpoten tot spinnen en kikkers. Dit aantal komt bovenop de 35 soorten bomen die er al standaard geplant worden. Ook houden de minibossen veel CO2 vast.

De Ruiter is nog bezig met het afronden van zijn bachelor Biologie, voorlopig kan hij dus nog dagelijks genieten van zijn bos. “Maar ook als ik afgestudeerd ben zal ik nog regelmatig komen kijken, het is toch een beetje mijn kindje.” De bomen, waarvan een klein deel het niet gaat overleven, zullen er tien jaar over doen om tot een volwaardig en volwassen miniwoud uit te groeien.

In Utrecht zijn drie andere Tiny Forests aangelegd. Aan het Muziekplein in Terwijde, in de Cremertuin in Nieuw Engeland en het Baden Powellpark in Hoograven zijn de minibossen al wat langer aan het groeien. De bomen op het Utrecht Science Park krijgen nog twee jaar water, maar moeten vervolgens op eigen poten kunnen staan.

14 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Tiny forest symboliseert de toekomst?
  Dat betekend dat de hele stad zal verstenen met hier en daar een bonsai parkje… Bonsai, omdat er geen enkele boom er normaal zal kunnen groeien of een diertje er fatsoenlijk in kan leven!

 2. Gerhard te Velde

  Gaaf! Check ook even The Tree Party, zij doen dit ook!

 3. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Tiny Forrest representeert het verleden. Het bos van de toekomst is een genetisch gemanipuleerd bos. Kunnen we verder kriegelig over doen, maar met deze groeiende bevolkingsaantallen is het onvermijdelijk.

  Met de nieuwe CRISPR-cas gentechnologie (bekijken!) is genetische manipulatie net zo makkelijk geworden als het programmeren van een stukje software. Foute stukjes code kunnen zo worden gerepareerd en er kunnen straks bomen worden geengineerd die 5x zo snel groeien, bestand zijn tegen ziektes, vrijwel geeb water nodig hebben en nog dus nog efficienter met energie omgaan. We kunnen bomen maken die allerlei stoffen uit de lucht filteren, werkelijk, je kunt het zo gek niet verzinnen!

  We staan aan de vooravond van een gigantische wereldwijde vergroening. Woestijnen zullen weer bossen worden, de houtvoorraad zal schier oneindig zijn, steden gaan van grijs naar groen en de mens kijkt triomfantelijk toe in de wetenschap dat we nu echt masters of the universe aan het worden zijn. Niet langer dicteert de natuur het leven. Wij zullen de natuur dicteren…

  Dit is geen ver van uw bed show meer. De wereld gaat de komende 20 jaar veranderen op manieren die weinigen voor mogelijk hebben geacht! Alleen lopen universiteiten (en andere overheidsinstellingen) altijd een jaar of 10 achter op de wetenschap…Die zullen nog wel even 19e eeuws Tiny Forrests met Japanse bomen en Soedanese struiken voor niets blijven aanleggen.

 4. Henk

  Niet echt een “Tiny Forest” maar het Daalsepark is minstens even waardevol.

 5. wollie

  als scherpschutter zo goed was in voorspellen zou hij dit talent wel verzilveren ipv in kantoortijd hier rondhangen,

 6. Erika

  Jongens, laat je niet van de wijs brengen, goed initiatief, we kunnen elk snippertje groen gebruiken. Maar de toekomst? Ik hoop het, maar ik zie vooral een waardevolle verwijzing naar het verleden. Boerengeriefhout heetten die kleine geïsoleerde stukjes bos tussen de akkers en weilanden. Mijn broertje en ik hebben er veel gespeeld als we -zo’n zestig jaar geleden- bij mijn opa en oma logeerden. Je weet toch dat je geregeld een deel moet kappen, hè (en nuttig gebruiken, vandaar dat ‘gerief’ in de naam), dan krijg je op het kale stuk spontaan de mooiste bloemen tussen de stronken. Succes, ga zo door!

 7. Harry

  Nou maar hopen voor Cas dat de fik er niet ingaat tijdens oudjaar. Lijkt het wel erg snel op de forrestjes in Brasil of Australie.

 8. karla

  Leuk, doe er ook een op de Neude!

 9. Utrecht voor Utrecht

  @Scherpschutter “Alleen lopen universiteiten […] altijd een jaar of 10 achter op de wetenschap”? Loopt de wetenschap voor op de wetenschappers?

 10. malle Aggie uit Utrecht Nederland

  Mijn nicht heet Tiny. Wat heeft dat met haar te maken?

 11. Scherpschutter

  @Utrecht voor Utrecht

  ‘De wetenschap’ is volgens u wat er op universiteiten gebeurt…?

  Holy moly.

 12. Hans

  Opdat er duizenden minibossen aangelegd mogen worden in Nederland. Zodat er mozaïeken van natuurgebiedjes ontstaan die elkaar vinden middels kleine verbindingen, geholpen door provincies en gemeenten. Zo komt het misschien ooit nog een beetje goed voor planten, dieren en mensen in ons land. Annie M.G. Schmidt zou zich er postuum over verheugen; van haar is dit concept, ook wel de torteltuin genoemd – immers afkomstig.

 13. wollie

  run Tiny run

 14. Koel Hoofd

  @Utrecht voor Utrecht
  Scherpschutter heeft hier gelijk, de universiteiten op hun theoretisch academisch eilandje lopen mijlen ver achter op de wetenschap van de echte wereld. Ze spreken er wel schande van als een bedrijf een zogenaamd onethisch onderzoek financiert. Want de academici vinden het schande dat zij geen miljoenen van het bedrijfsleven krijgen en noemen het daarom onethisch onderzoek.
  In China kennen ze die bekrompen moraal niet. Daar doen ze gewoon kostbaar onderzoek want men kan er dan godsgruwelijk veel geld aan verdienen en er binnenkort de wereld mee domineren. Het westen staat er bij en wijst er met het beduusde vingertje naar en spreekt er vervolgens schande van.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).