Tippelzone Europalaan moet weg vanwege woningbouw | De Utrechtse Internet Courant Tippelzone Europalaan moet weg vanwege woningbouw | De Utrechtse Internet Courant

Tippelzone Europalaan moet weg vanwege woningbouw

Tippelzone Europalaan moet weg vanwege woningbouw
De afwerkplek van de tippelzone achter de Europalaan. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
De tippelzone aan de Europalaan moet weg. Het Utrechts college heeft besloten dat woningbouw in de Merwedekanaalzone de voorkeur krijgt boven de tippelzone in het gebied. 

De tippelzone aan de Europalaan moet weg. Het Utrechts college heeft besloten dat woningbouw in de Merwedekanaalzone de voorkeur krijgt boven de tippelzone in het gebied. 

Het betekent niet het einde van de tippelzone in de stad. De gemeente is op zoek naar een nieuwe locatie voor de tippelzone. Het gebied moet uiterlijk 1 januari 2020 weg zijn en de nieuwe plek moet dan gelijk in gebruik genomen kunnen worden. Er staan momenteel vijf kansrijke gebieden voor de tippelzone, welke dit zijn is nog niet bekend.

De tippelzone aan de Europalaan (de officiële naam is ‘De Baan’) heeft de afgelopen dertig jaar volgens de gemeente goed gefunctioneerd. Bij de tippelzone is er aandacht voor de veiligheid van sekswerkers door toezicht op de tippelzone en de afwerkplekken. Daarnaast is er zorg voor de gezondheid en is de overlast voor de omgeving beperkt. Bovendien komt slachtofferschap van mensenhandel nagenoeg niet voor.

De voorwaarden voor instroom van nieuwe sekswerkers worden aangescherpt in de nieuwe zone. De gemeente heeft vanaf dan een zorgplicht voor de aanvrager. De gemeente moet vanaf dan met de politie en hulpverlening inschatten of de sekswerker echt geen ander alternatief heeft voor het tippelen.

Kritiek

Er is ook al kritiek op de plannen. GroenLinks laat weten zich zorgen te maken om de beperking van het aantal vergunningen voor de nieuwe zone. “Er is inderdaad sprake van een geleidelijke afname van de huidige doelgroep”, zegt raadslid Steven de Vries. “Het college schrijft te verwachten dat de daling zich voortzet. GroenLinks vindt dat je in moet spelen op een situatie dat dit niet het geval is, om te voorkomen dat vrouwen in de illegaliteit terecht kunnen komen; de tippelzone is een laatste mogelijkheid dat we deze sekswerkers een zo veilig en gezond mogelijk bestaan kunnen bieden.”

Eerder schreef SP-raadslid Nicole van Gemert al een open brief over de tippelzone in Utrecht. Hierin zei ze onder andere: “Landelijk zijn er nog maar vier tippelzones geopend waarvoor een sterfhuisconstructie geldt: er worden geen nieuwe vergunningen meer uitgegeven. Utrecht is daarmee de enige stad van Nederland die een doorstart wil maken voor een tippelzone: onbegrijpelijk.”

10 Reacties

Reageren
 1. Ton

  Er staat dat de tippelzone uiterlijk 1 januari 2020 weg moet zijn. Oproep: laat deze deadline niet als vertragende factor werken (dat dit gezien wordt als: we hebben nog tot 1-1-’20)! Hopelijk wordt hier zo nodig een ‘versneller’ vanuit de provincie of het Rijk op gezet. Er is in Utrecht-stad een schreeuwende behoefte aan woningen, hordes mensen staan te trappelen.

 2. Henk

  Hoe kunnen er vijf kansrijke gebieden zijn zonder dat deze bekend zijn?

 3. JdV

  Eens met Ton. Er moet een prima plek te vinden zijn aan de rand van de stad. Bij voorkeur bij Utrecht Oost. De lasten wat meer verdelen, en een paar coffeeshops en een tippelzone lijkt mij prima voor dat D66/GL/VVD reservaat.

 4. Utrechter

  @Henk: dat houden ze nog even geheim tot ze een keuze hebben gemaakt. Anders gaan er vijf gebieden relschoppen in plaats van eentje.

 5. Berend

  Ik ga ook voor Oost als ideale bestemming voor een nieuw tippelgebied. Daar zitten de meest progressieve, en dus ruimdenkende mensen. Een verrijking voor de buurt!

 6. Wim B.

  Ja een tippelzone in Tuindorp lijkt me prima, zit ook vast een grote doelgroep.

 7. Luuk Upuuk

  Wilhelminapark is prettig tippelen.

 8. Berna

  “Er is al sprake van een geleidelijke afname van de huidige doelgroep.”
  Betekent dit een afname van het aantal tippelaarsters? Of minder klanten? Minder “KLEP”pers? Dat zou goed nieuws zijn. Maar… ik vrees dat de regelgeving daar de oorzaak van is. Mensen, we weten toch dat dit een “doelgroep”, een groep individuen, is die zich juist nìet binnen de regels kan handhaven? Daarom was en is de Europalaan een redelijk veilige plek voor hen die onderaan de pikorde (…) staan in het oudste beroep van de wereld. Hoerenlopers zullen er altijd blijven. Daarom vind ik ook dat, als we dan toch dit verschijnsel hebben, we realistisch moeten zijn en de tippelzone dan maar verhuizen, mèt de faciliteiten die we ze nu bieden (arts, bewaking, iets te kopen, een veilige huiskamer), zonder al te veel regelgeving. Doe in ieder geval zoals dertig jaar geleden: ga op tijd met de mensen in die potentiële gebieden in gesprek! Drie jaar is kort (kijk even naar de stukken van toen: ook jaren voorbereiding geweest en mede daaraan was het slagen van het project te danken). Succes!

 9. Herman

  Oog en al en Leidsche rijn zijn prima plekken die wel wat afleiding kunnen gebr5

 10. John

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd, of er al plannen zijn gemaakt, om deze nieuwe woonwijk te voorzien van goede uitvalswegen richting de snelweg? Het is nu al een verschrikking als je vanaf Arnhem, via de A12 naar de Jaarbeurs moet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).