Bij TivoliVredenburg wordt sinds vorige week een nieuwe methode gehanteerd voor het hergebruiken van wijnflessen. Hierbij zullen de wijnflessen die normaliter in de glasbak worden gegooid worden bewaard, gespoeld en opnieuw gevuld worden.
Daar waar het bewaren en inleveren van bierflesjes de norm is worden verdwijnen glazen wijnflessen nog vaak in de glasbak. Het daaropvolgende afvaltransport produceert onder andere door het gewicht van het glas veel CO2, en bij het omsmelten van dit glas worden vele liters water gebruikt.
Dat hoge verbruik hoeft niet langer meer de norm te zijn, stelt een woordvoerder van TivoliVredenburg. “Wijndistributeur Walraven Sax is al heel lang bezig om daar een oplossing voor te bedenken”, stelt hij. “Zo zijn ze uitgekomen op herbruikbare wijnflessen zoals bij bierflesjes al de standaard is. Wij hebben onszelf vervolgens beschikbaar gesteld als een proeftuin voor dit concept.”
TivoliVredenburg stelt dat het opnieuw vullen van de flessen op locatie en het transporteren van wijn in bulk zo’n 51 procent CO2-uitstoot zal besparen, en dat er bij dit proces tot 70 procent minder water wordt gebruikt.
Proef
Deze pilot zit nog in de startfase, daarom kan TivoliVredenburg nog niet veel kwijt over het succes van de proef. Als de pilot succesvol blijkt, heeft TivoliVredenburg de intentie om er volledig op over te stappen. “Onze partners hebben de ambitie dat dit de toekomst is van de hele wijnindustrie en dat het de norm wordt in de horeca. Het is de eerste keer dat de proef op deze schaal gehouden wordt, dus het resultaat is zeker van belang”, aldus Tivoli’s woordvoerder.
21 Reacties
ReagerenDat doet Joost ook altijd, als je begrijpt wat ik bedoel.
TiVre voor al uw slobberwijn.
Ik zou juist denken dat het omsmelten van glas de grote energieslurper is waar de winst te halen valt. Water hebben we genoeg
Waarom niet tappen zoals bier?
Oude wijn in nieuwe fles, nieuw wijn in oude fles: in de jaren ’90 was dat het perfecte concept van Henri Bloem. En die wijn uit de Grote Vaten was lang niet slecht. Onder druk van regeltjes rond hygiëne werd dat niet meer toegestaan etgens begin 2000, meen ik.
Anyway: prima zaak, mits een keer goede wijn wordt geschonken!
Misschien is een ideetje om Fusten te gebruiken, die worden ook hergebruikt. Dat scheelt in geld en voor dat geld wat ze uit sparen kan Tivoli eens goede wijn gaan schenken in plaats van wijn wat meer weg heeft van azijn.
Mooi concept of niet, maar het blijft foezel voor n hoop centen
@De Count
“Water hebben we genoeg”
Denk je dat echt? Dan heb je al een jaar of wat niet opgelet. Er is een enorm gebrek aan water. Alleen merken wij dat nog nauwelijks omdat we onverstoorbaar doorgaan met oppompen van water, en daarmee het probleem verplaatsen.
@ Rob
Weleens buiten geweest, de afgelopen maanden?
Vroeger werden melk- yoghurt en vlaflessen ook hergebruikt. Kookwasprogramma, vullen, nieuw aluminium hoedje erop (groen = yoghurt, blauw = melk en geel=vanillevla) en klaar.
Lekker weinig keuzes ook. Tegenwoordig heb je wel 21 soorten vanillevla; de idiotie.
Gewoon terug naar vroeger en afscheid nemen van onnodige technologie, zoals de wasdroger (hang de was op), electrische tandenborstel, electrische fiets, tosti-ijzer (gewoon de koekenpan), stoomoven (gewoon een inzetmandje onderin een pan met een laagje water) en de airfryer (je hebt meestal al een oven in huis).
Leuk dat het is uitgevonden, maar deze apparaten worden veelal echt onnodig geproduceerd naar mijn idee. Behalve in uitzonderlijke (medische) gevallen.
Ik ben het in het algemeen met je eens @Nina, maar een airfryer is echt veel meer efficiënt dan een gewone oven. Het is ook zo met de vaatwasser trouwens – veel minder water verspilling. Dus ja, laten we idd goed overwegen voordat we iets kopen, maar niet alles was beter vroeger.
@Nina, sorry maar je bazelt weer! Een elektrische (al sinds 1954 met een k, zegt meteen iets over je leeftijd) tandenborstel is vele malen beter dan de gewone. En een air fryer verbruikt veel minder stroom dan een oven. Dus zeker niet onnodig geproduceerd. Daarbij heeft niet iedereen een buiten om was te drogen, jij zit al jaren in je veel te grote huis, geen zin om door te schuiven maar dat geldt niet voor iedereen.
Hi Rob,
Dat denk ik echt. We liggen in een rivierdelta. Het water stroomt met miljoenen liters per seconde/minuut/uur wat dan ook de zee in.
Oef wat bent u een heerlijke ouderwetse ouwelijke dame, @ nina
@De Count @Pluie
Jullie zijn zo te lezen niet op de hoogte van de problemen met water in Nederland. En in grote delen van de wereld.
Jullie zien grote rivieren stromen en langdurige regen en dan denk je dat er meer dan genoeg water is?
Verdiep je er eerst eens goed in, voordat je hier dingen opschrijft die overduidelijk niet kloppen.
Juist die maandenlange periodes met regen zijn onderdeel van het probleem: het is de afwisseling van langdurige natte en droge periodes die allerlei schade veroorzaakt, aan de natuur, aan gebouwen, aan de landbouw.
@Hoera Je schrijft dat @Nina ‘weer bazelt’.
Dat zegt iets over jou en helemaal niets over Nina.
Dat blijkt ook uit wat je schrijft over het spellen van het woord ‘elektrisch’.
Van 1954 tot 1995 was elektrisch de voorkeurspelling en was electrisch toegestaan.
Sinds 1995 wordt electrisch als een spellingsfout beschouwd.
Als je anderen de les wilt lezen en je blijkt zelf niet te weten hoe het zit, wat doe je dan?
Is dat misschien bazelen?
Dat mag je lekker zelf bepalen 🙂
@ Rob
Huh, volgens mij zeg jij precies wat hoera ook zegt. Namelijk dat electrisch sinds 1954 spelling uit de oude doos is. Dus wie is er nou aan het bazelen?
@Geneuzel
Als je schrijft dat ik en H hetzelfde schrijven, dan heb je het niet goed gelezen.
Nou nou, die 100 flessen wijn die er per maand aan de bar door heen gaan.
Hi Rob,
Dat er schade ontstaat door afwisseling van de hoeveelheid water wil niet zeggen dat er niet meer dan genoeg van is. Nog steeds zoveel, dat we het gewoon de zee in laten stromen zelfs.
@Rob, ironie is aan jou niet besteed.