TivoliVredenburg vraagt 1,8 miljoen euro extra subsidie van gemeente maar krijgt het niet | De Utrechtse Internet Courant TivoliVredenburg vraagt 1,8 miljoen euro extra subsidie van gemeente maar krijgt het niet | De Utrechtse Internet Courant

TivoliVredenburg vraagt 1,8 miljoen euro extra subsidie van gemeente maar krijgt het niet

TivoliVredenburg vraagt 1,8 miljoen euro extra subsidie van gemeente maar krijgt het niet
Voor het aankomende jaar heeft het bestuur van TivoliVredenburg 9,6 miljoen euro subsidie aangevraagd. Het college van B&W laat echter weten niet meer te geven dan 7,8 miljoen euro voor het financieel geplaagde muziekcentrum.

Voor het aankomende jaar heeft het bestuur van TivoliVredenburg 9,6 miljoen euro subsidie aangevraagd. Het college van B&W laat echter weten niet meer te geven dan 7,8 miljoen euro voor het financieel geplaagde muziekcentrum.

Dit schrijft het college aan de gemeenteraad vandaag. Er wordt niet meer gesubsidieerd dan dat er in de programmabegroting van 2016 is vastgelegd. De gemeente is mede door het recent verschenen onderzoek van de Rekenkamer naar de financiën van TivoliVredenburg tot het besluit gekomen.

Hierin kwam onder meer naar voren dat het muziekcentrum voorlopig niet rendabel wordt en dat een winstgevende exploitatie onmogelijk is als er niks verandert. De gemeente loopt bij extra financiering grote risico’s. Het college laat nog wel weten: “Voor compensatie van exploitatietekorten in de periode 2014 t/m 2016 heeft de raad ingestemd met een bestemmingsreserve voor TivoliVredenburg. Wij blijven in 2016 met de stichting in gesprek over manieren om zoveel mogelijk binnen de oorspronkelijke, door de raad vastgestelde kaders te blijven. Na beoordeling en vaststelling van de eindverantwoording 2016 zullen wij een besluit nemen over een eventuele aanvullende subsidie voor dekking van het exploitatietekort 2016.”

Een inmiddels ingestelde commissie moet in mei 2016 met een advies komen over hoe het muziekcentrum wel rendabel kan draaien. TivoliVredenburg verwacht meer inkomsten uit horeca, zaalverhuur en sponsoren. Dan wordt er ook gekeken of er alsnog extra geld naar TivoliVredenburg moet.

Structureel probleem

Stichting TivoliVredenburg moet zoals reeds aangekondigd in 2014 constateren dat ze in dit gebouw niet kunnen overleven zonder extra steun, dan wel substantiële verlaging van de huisvestingslasten. Bij dat laatste kan gedacht worden aan een herijking van de huurovereenkomst en de voorwaarden van de kredietfaciliteit. “Helaas moeten wij net als in 2014 vaststellen dat er een structureel probleem bestaat in de financiering van de stichting TivoliVredenburg. Wij willen er alles aan doen om te voorkomen dat de hogere structurele lasten ten koste gaan van de programmering,” laat directeur Frans Vreeke weten in de begeleidende brief bij de subsidieaanvraag.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. herman

  Terecht natuurlijk!

  Wanneer gaat deze sector nu eens begrijpen dat je zelf verantwoordelijk bent en niet alles op de gemeenschap kan afschuiven?

  TV moet gaan bezuinigen, het sprookje dat het gat gedicht kan worden door extra inkomsten is slechts voor een klein deel waar.
  Meeste geld moet verdiend worden door minder en goedkopere inzet personeel, minder concerten en lagere overhead.

 2. Frank

  @herman:

  “Meeste geld moet verdiend worden door minder en goedkopere inzet personeel, minder concerten en lagere overhead.”

  Die overhead snap ik nog wel, maar ‘minder concerten en minder personeel’ lijkt me curieus, want dat betekent dat nog minder concerten en nog minder personeel een nog veel profijtelijker optie is. Totdat je aangeland bent op helemaal geen concerten en helemaal geen personeel…

 3. Cico

  @Herman: met ‘deze sector’ ga je wel erg kort door de bocht. Niet iedere culturele onderneming zit in een gloednieuw, peperduur gebouw -dat door de gemeente zelf doorheen is gedrukt om goede sier te maken-.

 4. herman

  @Frank. De harde waarheid is dat de meeste concerten geld kosten. De zaal vaker leeg laten staan bespaart geld vanwege veel minder personeel nodig, geen gage voor de optredende artiest , geen schoonmaakkosten e.d.. Er zijn wel concerten waaraan verdient wordt, maar de meeste kosten geld.
  Vooral de onderkant, slecht bezochte concerten, stoppen levert heel veel op. Nadeel is cultuur verarming, das pech maar de huidige situatie is onaanvaardbaar.

 5. Michael

  Geniaal Herman! Minder concerten. Ik neem aan dat jouw oplossing voor minder snelle opwarming van de aarde = minder zon.

  Nu mijn geniale idee: alle kaartjes +€1 (of €2). Ik denk dat Tivoli (laat dat Vredenburg er maar af) dan al een aardig eind komt. Als ik kijk naar de gemiddelde bezoeker dan kunnen die dat heus wel missen.

 6. Frank

  @herman: Van heel veel boeken in de bibliotheek kost de beschikbaarheid en het uitlenen waarschijnlijk ook meer dan het oplevert. Maar daarom ga je nog niet minder boeken in de bieb zetten.

 7. Jochem

  Bijzonder…. Ik denk dat ik als ondernemer ook maar eens een subsidie(tje) ga aanvragen… Dat scheelt dan weer een rit naar de bank…. Dan ga ik desnoods ook – zo nu en dan – een optreden organiseren om mijn maatschappelijke en culturele verantwoordelijkheid te tonen… OMG..

 8. jochem

  ……..”Een inmiddels ingestelde commissie moet in mei 2016 met een advies komen over hoe het muziekcentrum wel rendabel kan draaien”……. Hoeveel ondernemers – denkt u – zitten er volgens u in deze ingestelde commissie….? Juist…! #Succes commissie…

 9. Bernard Tomlow

  Die 1.8 miljoen heeft de Raad gereserveerd voor de Kade.

 10. DH

  In de voormalige wolvenburg gevangenis worden allemaal bijeenkomsten, tentoonstellingen etc. georganiseerd. Is druk! Maar situatie ter plekke is daar niet op ingericht. Deze activiteiten verplaatsen naar TivoliVredenburg, heeft die er financieel (en dus de gemeenschap) wat aan.

 11. B

  Och Och Och… wat een treurnis. Zie hier wat gebeurd wanneer megalomania de realiteit ontmoet. Aan iedereen die denkt dat er in die Tivoli Vredenburg uberhaupt nog concerten worden gegeven waar je een artiest kunt ontdekken, of de artiest een plek heeft zn publiek te ontmoeten. Ze proppen die programmering helemaal vol met commerciele meuk die de took gegarandeerd uitverkoopt. Nog ff en we zien Andre Rieu er staan. Deze realiteit zorgt voor de destructie van wat een gezonde popmuziekstructuur in Utreg was. Die is helemaal weg. Nu zuigt de TiVre alle leuke, ondergrondse, misschien niet stijf uitverkochte feesten die zo cruciaal voor scene-building zijn helemaal leeg, om ons te verzadigen met mainstream middle of the road shit met als graadmeter; “JE speelt hier alleen als je de zaal uitverkoopt”. Ik hoop dat er plekken komen in Utreg waar mensen die zich afkeren van die praktijk zich verenigen. Misschien de Stairway nieuw leven in blazen als cultureel bewogen plek?

 12. Toine Goossens

  Ik zou mij kunnen voorstellen dat de gemeente het volgende persbericht uit laat gaan:

  Kijk dit probleem gooien wij over de schutting. Natuurlijk heeft onze eigen wanorganisatie voor deze problemen gezorgd, maar voorlopig trekken wij onze handen ervan af.
  Als TivoliVredenburg de huur niet kan betalen, en daar ziet het wel naar uit, dan komt onze huurgarantie in stelling. Dat geld zijn we dus kwijt.

  Verder laten we deze private exploitant voorlopig even sudderen. Zij zitten immers met de gebakken peren en wij niet. Als TV failliet dreigt te gaan, dan zullen wij ons nader bezinnen over onze handel en wandel.
  Het kan zijn dat we de organisatie dan uit de failliete boedel halen, gaan we weer zelf exploiteren. We kiezen dan de krenten uit de pap en laten het bestuur het met de curator verder uitzoeken.

 13. Mark

  Ik was vrijdag bij een concert van Lianne La Havas. Fantastisch concert. Maar wat ik dan niet snap is dat je 2000 mensen na afloop probeert van een drankje en hapje te voorzien met zo weinig personeel. Er waren mensen die gewoon weglopen zonder te betalen. Oplossing kassa bij de uitgang of gelijk afrekenen. En € 25 voor zo’n topartiest is wel heel erg weinig. Ik zou minimaal
  € 40 vragen want die kaartjes waren op internet erg in trek. Verder zou ik iemand laten aankondigen. Dat staat wel professioneler. Ik vind het aan de buitenkant een blokkendoos maar van binnen erg mooi!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).